Mergi la conţinutul principal

Cătălin Boboc. Al cincilea proiect cu demisia pe masă: «Peste 10.000 de apartamente din Brăila vor fi reabilitate termic cu fonduri europene»

Cătălin Boboc, candidatul PNL la Primăria Brăilei, ne-a transmis cel de-al cincilea angajament concret cu care intră în "Bătălia pe proiecte". Reamintim ca ziarul nostru a lansat campania "Bătălia pe Proiecte", pe 9 aprilie, după modelul celei derulate la alegerile locale din 2012. În încercarea de a schimba măcar un pic modul de a face politică la Brăila şi de a tempera "valul" de promisiuni deşarte şi de "viziuni" fără acoperire din timpul campaniilor electorale, ziarul nostru le propune cititorilor şi candidaţilor la alegerile locale o platformă de dezbatere axată pe PROIECTE REALIZABILE. Din păcate, în afară de Cătălin Boboc, doar Marian Dragomir, candidatul PSD, ne-a transmis un astfel de proiect, garantat cu demisia pe masă, asta deşi sunt înscrişi 13 în cursa pentru Primăria Brăilei. Precizăm că am mai primit un material de la candidatul independent Mariana Bâtcă, dar nu l-am făcut deocamdată public deoarece îi lipseşte o informaţie esenţială. Încă aşteptăm completarea! În rest, nimic! Proiectele asumate de candidaţi vor fi mediatizate de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" şi se vor afla la dispoziţia cititorilor noştri pe site-ul www.obiectivbr.ro până la finalul campaniei electorale.

Reabilitarea termică a blocurilor din Brăila este unul dintre marile proiecte ale candidatului PNL la Primărie, Cătălin Boboc. El spune că în patru ani se pot reabilita aproximativ 10.000 de apartamente, dar că necesarul ar fi mai mare. "Sunt multe blocuri construite în anii 60 - 70, unde se impune reabilitarea termică. Mulţi locatari ar vrea să beneficieze de asemenea lucrări, dar nu au fonduri suficiente. Un proiect de amploare se poate realiza din bani europeni", spune Cătălin Boboc, care a identificat şi sursa de finanţare: Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa Prioritară 3, Planul de intervenţie 3.1- Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în sectorul locuinţelor. "Din experienţa anilor trecuţi, atunci când atunci când s-a pus problema ca asociaţiile să vină cu partea lor de cofinanţare s-a redus drastic numărul doritorilor. În viziunea mea, cota de participare a municipalităţii ar putea să o acopere pe cea a asociaţiilor de proprietari, astfel încât costul pentru proprietari să fie zero", a punctat sursa citată. Primăria poate aplica pentru accesarea acestor fonduri, în urma unui contract de asociere încheiat cu asociaţiile de proprietari doritoare, pentru depunerea şi derularea proiectelor. Din banii atraşi se poate realiza îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirii prin izolarea pereţilor exteriori, a planşeului superior al clădirii şi a planşeului aflat peste subsol, schimbarea tâmplăriei cu tâmplărie de termopan, schimbarea ferestrelor din apartamente, îmbunătăţirea izolaţiei termice a şarpantelor şi învelitoarelor termice ale imobilelor.
"Primul efect este că brăilenii vor avea parte de un confort sporit, apartamentele se vor încălzi iarna mai repede, iar temperatura din locuinţe se va menţine la nivelul dorit pentru un timp îndelungat. Evident, acest lucru se va regăsi şi în facturile plătite pentru încălzire, indiferent că vorbim despre încălzirea cu centrală pe gaz sau centrală electrică. Nu trebuie uitat că un apartament dintr-un bloc reabilitat termic va avea şi un preţ mai mare pe piaţa imobiliară", consideră Cătălin Boboc.
Banii europeni astfel atraşi pot fi alocaţi inclusiv pentru lucrări de consolidare a clădirilor, acolo unde este nevoie, dar şi pentru orice alte activităţi care au drept scop scăderea consumului de energie. Se pot înlocui lifturile vechi şi mari consumatoare de curent, se pot reface circuitele electrice de pe scările blocurilor, dar şi de la subsoluri, acolo unde vor fi demontate instalaţiile existente, cum sunt conductele vechi de la CET, astăzi inutilizabile. Banii permit inclusiv repararea sau înlocuirea centralelor termice de scară sau de bloc, modernizarea instalaţiilor de distribuţie a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă de consum care sunt parte comună a blocului, în spaţiile comune, pe scări şi la subsoluri, se vor putea monta corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, dar şi sisteme inteligente de gestionare a energiei electrice din spaţiile comune.
La finalul lucrărilor, blocul va avea şi un aspect modern. Faţadele blocurilor vor fi reparate şi refăcute integral, în baza a două-trei proiecte pe care municipalitatea le va stabili în urma unui concurs de proiecte adresat specialiştilor. "Vom lansa un concurs de proiecte printre arhitecţi, iar cele mai bune şi mai potrivite două-trei soluţii vor fi aplicate. În acest fel, oraşul va căpăta o imagine modernă, un aspect unitar, care să ne reprezinte şi să ne facă plăcere", este opinia lui Cătălin Boboc, candidatul PNL pentru Primăria Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro