Mergi la conţinutul principal

"Cărăuşul", cea mai tare vânătoare de samsari

Anul acesta, pentru prima dată, statul s-a dovedit a fi extrem de hotărât să descâlcească iţele economiei subterane, unde se ascund de ochii Fiscului sute de milioane de euro. Pentru a descuraja evazioniştii, inspectorii instituţiilor cu atribuţii în sectorul fiscal şi-au aruncat năvoadele în ape tulburi, într-o acţiune concertată la nivel naţional, ce a durat aproape 3 luni. Prada, cel puţin la nivel local, este consistentă: în urma miilor de controale la societăţi comerciale şi pe drumurile publice au fost confiscate bunuri în valoare de peste 450.000 euro şi a plouat şi cu amenzi. Cumulat, cele aproape 630 de sancţiuni se cifrează la peste 200.000 euro. Practic, operaţiunea cu nume de cod "Cărăuşul" a fost cea mai mare acţiune organizată la Brăila pentru combaterea ilegalităţilor ce se comit cu ocazia transportului rutier de mărfuri.
Startul în vânătoarea de evazionişti a fost dat la începutul campaniei agricole de vară, mai precis la recoltare, când disperaţi de dimensiunea fenomenului de evaziune fiscală, cu precădere în sectorul agricol, oficialii au aruncat în piaţă măsuri de sancţionare extremă a celor care înşeală statul, reunite în OUG nr. 93/2009. Arsenalul cu care au fost dotaţi inspectorii a acoperit o plajă largă de sancţiuni, pornind de la amenzi astronomice şi mergând până la confiscarea maşinilor cu care se efectuează transporturile ilicite. Statul a avut cel puţin un miliard de motive să pună în mişcare întregul angrenaj menit să dreneze cât mai mult din zona economiei subterane. Aceasta pentru că valoarea estimată, încă din primăvara acestui an, cu referire la evaziunea fiscală era de un miliard de euro, numai pe sectorul agricol. Scopul principal al acţiunii a fost combaterea transportului ilicit de mărfuri, în special produse accizabile - uleiuri minerale, ţigări, alcool şi băuturi alcoolice şi nu în ultimul rând cereale şi produse de panificaţie. Pentru îndeplinirea obiectivelor au făcut front comun, în echipe mixte, poliţişti, comisari din cadrul Gărzii Financiare, specialişti ai Ministerului Agriculturii şi vameşi.

10 persoane cercetate penal

La nivel naţional, perioada în care s-a derulat operaţiunea "Cărăuşul" a fost cuprinsă între 4 iulie şi 1 octombrie, însă autorităţile brăilene o continuă şi în prezent. După cum arată bilanţul comun al instituţiilor implicate, la nivel de judeţ, în această acţiune, au fost efectuate 2.154 controale la tot atâtea firme, la care se adaugă alte 1.942 de verificări în trafic a autovehiculelor de transport mărfuri. Cu această ocazie, au fost aplicate 626 amenzi, în valoare de 878.810 lei şi confiscate bunuri în valoare de 1,9 milioane lei. "De asemenea, pentru încălcarea prevederilor OUG nr.93/2009, privind unele măsuri pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri, în perioada menţionată s-a dispus ridicarea în vederea cercetărilor a şapte autovehicule cu valoare de 493.000 lei. În plus, s-au constatat 5 infracţiuni, cu un prejudiciu estimat de 7.900 lei, cazuri ce implică 10 persoane, acestea fiind în prezent cercetate penal", a explicat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Acelaşi raport comun arată că temerile guvernanţilor, potrivit cărora sectorul agricol concentrează cele mai multe ilegalităţi, au fost întemeiate. Din totalul de 1,9 milioane lei mărfuri confiscate, aproape 70% reprezintă valoarea produselor agricole pentru care nu s-au putut prezenta actele de provenienţă. Concret, au fost puse sub sechestrul statului cereale cu valoare estimată de 1,33 milioane lei, produse de panificaţie - 1.200 lei, legume - 12.900 lei şi fructe - 2.900 lei. Tot la capitolul mărfuri accizabile confiscate, raportul menţionează produse alcoolice şi vinuri în valoare de 8.600 lei, precum şi 3.800 pachete de ţigări evaluate la 14.690 lei. De asemenea, au fost ridicate obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare de 25.500 lei.
După cum au explicat instituţiile implicate în acţiunea "Cărăuşul", cele mai multe ilegalităţi constatate au vizat transportul mărfurilor fără acte şi achiziţionarea de cereale direct din câmp, fără documente legale. De asemenea, au fost constatate achiziţii de la persoanele fizice fără întocmirea de documente şi înregistrarea în contabilitate de facturi fiscale false în scopul deducerii nelegale a TVA. Unul dintre cazurile depistate în cadrul operaţiunii implică o societate din localitatea Cireşu, care a întocmit acte măsluite pentru un transport de băuturi alcoolice. La începutul lunii septembrie, o echipă mixtă de control formată din reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Gărzii Financiare a oprit în trafic o autoutilitară care transporta 3.000 l de vin de la "Naix Group" SRL Cireşu. Pentru neconcordanţe în documentele însoţitoare ale transportului, poliţiştii le-au întocmit reprezentanţilor firmei dosar penal. În plus, vameşii brăileni au aplicat o amendă de 50.000 lei şi au reţinut vinul, în valoare de 5.712 lei, precum şi mijlocul de transport, respectiv o autoutilitară marca "Iveco" în valoare de 147.000 lei.

La nivel naţional, amenzi de 41 milioane de lei

La nivel naţional, rezultatele operaţiunii "Cărăuş" sunt şi mai spectaculoase: 117.408 firme controlate, 421.875 mijloace de transport verificate, 150.500 amenzi aplicate, în valoare de 41 milioane lei. Totodată au fost confiscate mărfuri şi bunuri în valoare de circa 22 milioane lei şi au fost reţinute peste 180 de autovehicule.
Ca şi la Brăila, cele mai multe confiscări au vizat sectorul agricol: cereale - 4.260 tone, alte plante de cultură - 1.916 tone, legume şi fructe - 401 tone, făină şi alte produse de morărit - 165 tone. Lista mai este completată şi de peste 67.000 litri de alcool şi băuturi alcoolice, precum şi aproape 160.000 de pachete de ţigări sau 95 de tone de materiale de construcţii.
Sub aspect infracţional, în urma desfăşurării acţiunii "Cărăuşul" au fost constatate 499 de infracţiuni, în care sunt cercetate 497 de persoane. Prejudiciul cauzat prin săvârşirea acestor fapte ilicite se cifrează la valoarea de 52 milioane lei.

Garda Financiară a confiscat produse agricole de peste 2,1 milioane de lei

În afara acţiunilor comune reunite în operaţiunea "Cărăuşul", Garda Financiară Brăila a derulat şi controale tematice proprii, axate pe combaterea evaziunii fiscale în sectorul agricol. De exemplu, în cursul lunii iulie, comisarii brăileni împreună cu omologii de la GF Galaţi au descoperit un agent economic gălăţean care nu a putut prezenta documente justificative de provenienţă pentru peste 2.000 tone de produse agricole dintr-un depozit din judeţul nostru. Cele 1.500 tone de rapiţă, 450 tone de orz şi 200 tone de grâu, pe care patronul firmei gălăţene le-a achiziţionat fără acte, au fost evaluate la 2,12 milioane lei, iar comisarii au dispus confiscarea. Fiind vorba despre o firmă cu sediul fiscal în Galaţi, cercetările au fost continuate de comisarii gălăţeni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro