Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Căldură mare!

Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit de ieri avertizarea de cod galben de caniculă începând cu nord-vestul ţării. Ungaria a decretat pentru aceeaşi zi avertizarea la cel mai ridicat nivel. Valul de căldură, care afectează o mare parte din Europa şi care urmează să cuprindă şi România în următoarele două zile, este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu şi este neobişnuit pentru că a apărut la începutul verii şi afectează un teritoriu foarte mare, a semnalat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), relatează Agerpres.
Potrivit previziunilor, valul de căldură nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmând să fie prezente în mare parte din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Vor exista momente de respiro, urmate de noi intervale de caniculă.
Particularitatea acestui val de căldură constă în faptul că a început foarte devreme, la sfârşitul lunii iunie, şi afectează o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit şi Rusia. Valul de căldură din vara anului 2003, din cauza căruia se estimează că au decedat 70.000 de persoane, s-a format în luna august.
Actualul val a debutat la sfârşitul lunii iunie în sud-vestul Peninsulei Iberice, unde în locuri ca Almeria s-au înregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au înregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius în Franţa şi Rusia.
Potrivit lui Omar Baddour, expert al OMM, actualul val de căldură se explică prin faptul că există un sistem de presiuni joase în Oceanul Atlantic şi un sistem de presiuni înalte în estul continentului, iar la mijloc „se creează un coridor care îi permite aerului cald din Sahara să urce până în Europa".
Pentru moment, acest val de căldură nu poate fi atribuit schimbărilor climatice, pentru că pentru aceasta este nevoie de multiple studii ştiinţifice, a spus Omar Baddour.
Nivelul 4 de alertă (pe o scară de 5) a fost declarat în două ţări europene, până astăzi: Elveţia şi Polonia. În următoarele zile, canicula urmează să se deplaseze lent spre estul Europei, afectând mai sever Turcia şi Grecia, potrivit OMM. Organizaţia a afirmat că valurile de căldură precum cel care afectează o parte din Europa sunt normale, dar neobişnuite. Dar durata, frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură vor creşte, probabil, în majoritatea zonelor terestre pe parcursul acestui secol, potrivit Grupului Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (GIEC).
Valul din 2003, cel din 2010 din Rusia şi cel de acum conduc la concluzia că „valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente", a mai afirmat Omar Baddou.
Totodată, actualul val de căldură afectează şi vestul Statelor Unite, în timp ce în ţările scandinave este mult mai frig decât de obicei în această perioadă a anului.

 
Categorie articol: 

Comentarii