Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Câteva amenzi și multe vorbe goale împotriva motocicliștilor gălăgioși

* restricțiile impuse în vara anului trecut de consilierii municipali, care au interzis accesul motocicletelor, noaptea, pe Calea Călărașilor, nu au mai fost reluate și anul acesta * discuții pe această temă au fost în CLM, însă nu s-au concretizat * la solicitarea reporterilor noștri, polițiștii ne-au informat câte amenzi le-au fost aplicate motocicliștilor în 2019 și în 2020, și în baza cărei legislații

 

 

 

Motocicliștii și șoferii cu mașini tunate care fac curse noaptea pe câteva artere principale ale Brăilei reprezintă o sursă permanentă de stres pentru locatarii străzilor respective, obligați să stea cu ferestrele închise pentru a scăpa cât de cât de zgomot. În vara anului trecut, mai exact în perioada iunie - octombrie 2019, a fost în vigoare o hotărâre a Consiliului Local Municipal (CLM) care limita accesul motocicliștilor pe Calea Călărașilor, noaptea. Respectiva hotărâre nu a mai fost reînnoită și în această vară. Reporterii noștri au făcut o solicitare către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila, în încercarea de a afla ce măsuri s-au luat în urma restricțiilor de anul trecut. Ni s-a răspuns că, în perioada vizată din 2019, s-au aplicat șapte sancțiuni contravenționale și a fost retras un certificat de înmatriculare. Din informarea primită de la Poliție reiese că măsurile s-au luat nu neapărat ca urmare a hotărârii CLM ci în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 - Codul Rutier, care este valabilă la nivel național încă din anul 2002, fiind actualizată în ultimii ani. Totodată, polițiștii au dat asigurări că au făcut verificări și au dat amenzi și în vara acestui an, chiar dacă autoritățile locale nu au mai impus restricții de circulație pentru motociclete, pentru nicio arteră rutieră din municipiu.

Iată răspunsul transmis de la Biroul de Presă al IPJ Brăila, la solicitarea unui redactor al cotidianului nostru: “Conform prevederilor HCLM Brăila, la care faceți referire în adresă, vă aducem la cunoștință faptul că polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila nu au competență să aplice sancțiuni la acest act normativ. În ceea ce privește numărul sancțiunilor constatate, în perioada iunie - octombrie 2019, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brăila au aplicat motocicliștilor 7 sancțiuni contravenționale și au retras un certificat de înmatriculare, conform OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. De asemenea, de la începutul anului 2020 și până în prezent (n.r. - luna iulie, când a fost transmis răspunsul la solicitarea jurnaliștilor), polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brăila au aplicat motocicliștilor 5 sancțiuni contravenționale și au retras două certificate de înmatriculare, conform OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. În cursul acestui an, a fost înregistrată o petiție referitoare la zgomotul produs de autoturisme pe raza municipiului Brăila. În urma verificărilor efectuate în acest sens, au fost aplicate conducătorilor de vehicule patru sancțiuni contravenționale și au fost retrase două certificate de înmatriculare, conform OUG 195/2002. În prezent, pe raza municipiului, polițiștii rutieri desfășoară o acțiune, pe timpul nopții, în vederea creșterii gradului de disciplină rutieră în rândul conducătorilor de motociclete. Referitor la restricționarea circulației motocicletelor pe Calea Călărașilor, pe timpul nopții, până la acest moment nu au fost întreprinse demersuri în acest sens. Polițiștii continuă să acționeze pentru respectarea normelor legale, atât de către conducătorii auto, motocicliști, operatori de transport mărfuri și persoane, cât și de către pietoni”.

În ceea ce privește discuțiile provocate în rândul decidenților politici, reamintim că și anul acesta, mai exact în luna iulie, au revenit discuțiile în CLM Brăila pe tema zgomotului făcut noaptea de cei cu motociclete, dar și de mașinile tunate, în special pe Calea Călărașilor. Consilierul Dan Păun a criticat Poliția Rutieră, solicitând informații despre cum s-a pus în aplicare hotărârea controversată, adoptată anul trecut de membrii Consiliului, prin care se interzicea circulația motocicletelor fără amortizoare pe Călărași, noaptea, din iunie până în octombrie. Discuțiile despre reluarea unei hotărâri similare au degenerat rapid, ajungându-se la amenințări privind limitarea vitezei la 30 km/h pe mai multe artere din municipiu, dar chiar și la acuzații dure legate de “șefii Poliției”. Un articol pe larg, cu privire la acuzațiile aduse și punctul de vedere al unor politicieni am prezentat în cotidianul nostru, în data de 14 iulie 2020, acesta fiind intitulat: “Motocicliştii în vizorul CLM”.

Anul trecut, decizia CLM a provocat nemulțumiri, mai ales în rândul motocicliștilor. În vara acestui an, nu a mai fost adoptată vreo astfel de hotărâre, prin care să se limiteze circulația motocicletelor prin anumite zone.

În cadrul ședinței CLM din iulie, primarul Marian Dragomir a avut, însă, o poziție conciliantă, acesta fiind de părere că nu trebuie pedepsiți și cei care merg cu bun-simț. Consilierii au susținut că mulți cetățeni se vaită de zgomotele infernale făcute, în special noaptea, de motociclete și mașinile modificate.

Totuși, dacă de la nivelul IPJ Brăila ni s-a comunicat faptul că nu au competență de a acționa în baza Hotărâririi Consiliului Local Municipal, adoptată în vara anului trecut, care limita accesul motocicliștilor pe Calea Călărașilor, polițiștii acționând în baza prevederilor Codului Rutier, am cerut date și la Poliția Locală. Nici polițiștii locali nu au aplicat sancțiuni motocicliștilor în baza acelei hotărâri.
Categorie articol: 

Comentarii