Mergi la conţinutul principal

Cât valorează cele 101 tablouri confiscate de la Vâlcov

Direcţia Naţională Anticorupţie confirmă faptul că a identificat 101 tablouri, care au fost achiziţionate prin interpuşi de fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, urmând ca operele de artă să fie expertizate şi apoi predate în custodia unei instituţii specializate în domeniu, care le va putea expune.
Lucrările de artă găsite la percheziţiile din dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov au valori cuprinse între 1.200 de euro, precum este "Prapor", de Horia Bernea, şi 114.000 de euro, un tablou semnat de pictorul Auguste Renoir, intitulat "Femme nue couchée".
Anchetatorii au identificat cele aproximativ o sută de tablouri găsite la percheziţiile din dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov şi le-au trimis la expertiză unor specialişti evaluatori şi muzeografi, printre operele de artă fiind şi trei lucrări semnate Pablo Picasso. Acestea din urmă nu au putut fi evaluate pentru că în România nu există experţi evaluatori în opera celebrului artist.
Un tablou despre care procurorii afirmă că îi aparţine lui Darius Vâlcov, intitulat "Femme nue couchee", de Auguste Renoir, a fost adjudecat cu suma de 114.963 de euro, potrivit site-ului de licitaţii cornettedesaintcyr.fr. O altă piesă scumpă găsită de procurorii DNA este "Victor Hugo", de Andy Warhol, un desen în grafit, care apare pe site-ul de licitaţii online Christie s cu o valoare estimată între 20.000 şi 30.000 de dolari. Totodată, desenele din tuş pe hârtie "Zână" şi "Zâne", de Andy Warhol, apar pe site-ul aceleiaşi case de licitaţii cu o valoare estimată cuprinsă între 5.000 şi 7.000 de dolari, respectiv 4.000 şi 6.000 de dolari.
Darius Vâlcov se află, de joi seară, în arest la domiciliu, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Finanţelor. Decizia a fost contestată de procurorii DNA şi urmează să se judece tot la instanţa supremă, care va stabili dacă Vâlcov va rămâne în arest la domiciliu, va fi cercetat sub control judiciar sau va fi arestat preventiv.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.
Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut, astfel, mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif din casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru de Finanţe.
Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. O zi mai târziu, el a fost eliberat din funcţia de primar printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunţat la funcţie câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.
Din august 2014 şi până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârşitul anului trecut şi până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanţelor Publice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro