Mergi la conţinutul principal

Cât te costă un scandal!? Tragi o duşcă, sări la bătaie şi poţi ajunge la închisoare

poliţiştii desfăşoară activităţi de prevenire a infracţiunilor de loviri şi alte violenţe în mediul rural, fapte violente care pornesc de obicei după consumul de alcool • poliţiştii au stat de vorbă cu localnicii din Cireşu, Batogu, Vultureni, Scărlăteşti, Dudeşti şi Tătaru • actele de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă

 

Alcoolul, principalul vinovat de producerea faptelor violente. Mulţi cetăţeni din mediul rural se încaieră şi provoacă scandal, asta după ce stau la un pahar de vorbă şi apoi îşi aduc aminte de neînţelegerile cu vecinul. Poliţiştii atrag atenţia cu privire la faptul că actele violente îi pot trimite la închisoare pe vinovaţi.

Până la jumătatea lunii august, lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila desfăşoară activităţi de prevenire a infracţiunilor de loviri şi alte violenţe în mediul rural. Scopul este acela de a restabili liniştea în comunităţile rurale în care, anumiţi cetăţeni, pe fondul consumului de alcool, aleg să-şi rezolve problemele prin violenţă. Poliţişti ai Serviciului de Ordine Publică, compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Poliţia Oraşului Făurei, Secţia 3 Poliţie Rurală Făurei şi posturile comunale de poliţie Cireşu şi Dudeşti au desfăşurat activităţi specifice în localităţile Cireşu, Batogu, Vultureni, Scărlăteşti, Dudeşti şi Tătaru. Oamenii în uniformă au discutat cu cetăţenii şi le-au recomandat că este mai bine să îşi controleze pornirile violente.

Dacă eşti tentat să îţi rezolvi neînţelegerile cu cei din jur folosind violenţa fizică, trebuie să ştii ce prevede Codul Penal: lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă; fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. Dacă actele de violenţă produc victimei o infirmitate, leziuni traumatice care necesită, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul, sau îi pun în primejdie viaţa, pedeapsa este  închisoarea de la 2 la 7 ani. Pedeapsa prevăzută de lege se măreşte cu un sfert dacă faptele de lovire sau alte violenţe sunt  săvârşite asupra unui membru de familie”, atrag atenţia poliţiştii.

La acţiunile preventive au participat şi jandarmi, dar şi reprezentanţi ai Centrului Antidrog Brăila şi din cadrul Agenţiei împotriva Traficului de Persoane. Specialistul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila a prezentat cetăţenilor efectele consumului de alcool asupra organismului, accentuate de temperaturile excesive şi le-a amintit faptul că alcoolul nu este o “scuză” pentru a săvârşi infracţiuni.

Pentru prevenirea implicării în fapte de natură penală sau contravenţională, poliţiştii reamintesc cetăţenilor din mediul rural că orice problemă se rezolvă printr-o comunicare civilizată şi că necunoaşterea legii nu înlătură vinovăţia şi tragerea la răspundere a celor care o încalcă. Acţiunile pentru prevenirea faptelor cu violenţă în localităţile brăilene continuă şi în perioada următoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro