Mergi la conţinutul principal
Studiu InfoCons:

Cârnaţii Cabanos, bombă calorică “asezonată” cu E-uri

• produsele analizate au până la 8 E-uri, acoperă 60% din doza zilnică de sare, şi au o grămadă de grăsimi saturate! • “În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conţinut de sare acoperă 60% din cantitatea zilnică recomandată”, se arată în studiul efectuat de InfoCons, care a vizat 9 produse de tip cârnaţi cabanos ce se găsesc pe piaţa românească

 

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons - a dat recent publicităţii rezultatele unui nou studiu, de data aceasta cu privire la conţinutul de E-uri, sare, grăsimi, compuşi cu potenţial alergen şi calorii ce se regăsesc în produsele tip “cârnaţi cabanos”. Potrivit realizatorului cercetării, în cadrul studiului au fost analizate 9 produse, care au ca producător sau distribuitor firmele “Carrefour România”, “Cristim 2 Prodcom”, “Meda Prod '98”, “METRO Cash&Carry România”, “Caroli Foods Group”, SC “CIA Aboliv”, SC “Auchan România” şi SC “ELIT” SRL.

Principalele concluzii ale studiului:

- 44.44% dintre produse au menţionat pe etichetă doar ţara în care au fost fabricate, respectiv România;

- în ceea ce priveşte numărul de E-uri, a reieşit faptul că acesta variază între 4 şi 8 E-uri;

- toate produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind fructe cu coajă lemnoasă, ou, lapte, soia, gluten, muştar, ţelină;

- toate produsele au menţionat pe etichetă valorile nutriţionale, valoarea energetică fiind cuprinsă între 239 – 425 kcal/100g;

- produsele conţin între 19,6 şi 39,8 g grăsimi per 100g de produs, două dintre acestea conţinând doar grăsimi saturate;

- aportul proteic pentru produsele studiate variază între 13,3 şi 18,5 g/100g şi are origine atât animală cât şi vegetală (proteine din lapte, soia, porc);

- în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conţinut de sare acoperă 60% din cantitatea zilnică recomandată.

“Cârnaţii Cabanos sunt produse afumate din carne tocată. Dar când spunem carne tocată, nu ne gândim în niciun caz la carne slabă. Conţinutul de grăsimi saturate este unul considerabil, ajungând undeva la 35 g/100 g de produs. Grăsimile saturate sunt o sursă sigură de colesterol care se depune pe artere, creând placa de aterom care obstrucţionează circulaţia sângelui prin artere şi duce pe termen lung la ateroscleroză. Grăsimi saturate găsim în toate produsele animale, aşa că ar trebui să fim foarte atenţi la cantitatea pe care o consumăm”, se precizează în studiul amintit.

În ce priveşte conservarea prin afumare, cei de la InfoCons au atras în repetate rânduri atenţia asupra riscurilor presupuse de acest proces: “Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată şi cancerul colorectal. Aşadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanţe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanţe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puţine substanţe nocive. Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu”.

Una peste alta, concluzia generală a studiului cu privire la cârnaţii cabanos este că, deşi sunt pe placul copiilor, dar şi al adulţilor, “Recomandarea este să alegi carne slabă în locul cârnaţilor, pe care să o prepari la cuptor sau la grătar şi să o consumi alături de o salată generoasă de legume cu frunze verzi, care au rolul de a reduce absorbţia grăsimilor”.

InfoCons, aşa cum aminteam mai devreme, este o asociaţie pentru protecţia consumatorilor - unica organizaţie din România cu drepturi depline în “Consumers International” -, organizaţie de tip ONG, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piaţa românească, cât şi pe cea europeană şi este derulat de InfoCons, pentru ca alegerea cetăţeanului consumator să fie facută în cunoştinţă de cauză.

Rezultatele complete şi detaliate ale studiului pot fi regăsite aici.

Mai trebuie precizat că pentru persoanele interesate, pe pagina web a InfoCons poate fi găsită o aplicaţie cu ajutorul căreia, odată descărcată gratuit pe telefoanele mobile, poate fi scanat codul de bare, oferind astfel acces la informaţii detaliate despre produsul respectiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro