Mergi la conţinutul principal

Când «singurul dintre Cei Mari» s-a oprit din cutreierat pentru Brăila

Discuţii despre ce înseamnă să fii "un fel de Harap Alb" în România actuală, despre pionierat, despre curajul de a-ţi urma visurile, despre benzi desenate, despre literatură dark fantasy, izvoare istorice, folclor şi nu în ultimul rând despre plăcerea de a scrie şi de a citi. Cam aşa ar putea fi descrisă, în linii mari, lansarea de la Brăila a celei mai recente cărţi scrise de Marian Coman, romanul fantasy - horror "Haiganu. Fluviul Şoaptelor". Evenimentul a avut loc, marţi seară, în prezenţa câtorva zeci de brăileni, într-un decor total neconvenţional, însă extrem de primitor - o "sufragerie" improvizată în mijlocul The Music Pub. Trebuie precizat că fostul redactor şef al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", Marian Coman, se află în plin turneu naţional de promovare a cărţii, iar în oraşul nostru acesta a insistat să vină însoţit de Mihai Ionaşcu, editorul şi iniţiatorul proiectului "Harap Alb continuă", banda desenată ce stă la baza personajului principal al cărţii sale, Haiganu. Lansarea s-a desfăşurat sub forma unui interviu, realizat de organizatorul evenimentului, Cătălin Curcă.

"Deşi transformată, hârcâită, urâtă şi încruntată, lumea de aici este şi lumea noastră, cea în care trăim"

Marian le-a povestit celor prezenţi de unde a pornit ideea romanului şi faptul că a început lucrul la acesta în urmă cu trei ani de zile, cu menţiunea că proiectul a căpătat diferite nuanţe pe parcurs. "În momentul în care l-am cunoscut pe Mihai Ionaşcu pregăteam un proiect care se numeşte «Harap Alb continuă», o revistă de benzi desenate. Un proiect care a început în primele patru numere ale revistei cu povestea lui Ion Creangă, aşa cum o ştim cu toţii. O poveste în benzi desenate, dar într-o atmosferă şi într-un univers fantasy. Iar de la numărul cinci încolo, am continuat aventurile lui Ştefan - aşa îl cheamă pe Harap-Alb în povestea noastră -, şi ale prietenilor lui, printre care şi Ochilă. Ei bine, în povestea noastră el mai are un nume - Haiganu. Este tot un tip cu un singur ochi, aşa cum îl cunoaştem de la Ion Creangă, doar că am transformat acea lume de basm într-o lume întunecată, mai puţin de poveste. Sper să vă bucuraţi într-un fel de ea sau măcar să vă sperie un pic, să vă dea câteva frisoane. Într-un fel sau altul, deşi transformată, hârcâită, urâtă şi încruntată, lumea de aici este şi lumea noastră, cea în care trăim. Avem un personaj colectiv în carte, care se numeşte «armata orfanilor», o armată de copii cu foarte multe accente horror, dar nu foarte departe de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Orientul Mijlociu. Acolo unde armate întregi de copii sunt antrenate în tot soiul de tabere ale teroriştilor şi transformate în carne de tun. Dincolo de povestea horror - fantasy, dark - fantasy de care sper să vă bucuraţi, în această carte, în subsolul ei se află un plan ceva mai profund care vorbeşte despre sentimente, dorinţe, probleme ale lumii şi ale oamenilor care trăiesc în lumea actuală. Sper că v-am făcut cumva curioşi, dacă nu v-am convins de tot să citiţi cartea asta", a declarat Marian.

Un zeu decăzut cu nume de trac

"Fluviul şoaptelor" dezvăluie fascinanta întâlnire dintre un zeu decăzut şi un copil cu puteri miraculoase, cartea fiind prima parte dintr-o serie ce-l are în centru pe Haiganu, "singurul dintre Cei Mari ce colindă prin lume". Însă foarte interesant de precizat este faptul că romanul metabolizează elemente din mitologia traco-dacă şi din folclorul popular, pe care le transformă în ceva cu totul nou. Despre asta a ţinut să le povestească brăilenilor şi Mihai Ionaşcu. "Acum vreo 2.600 de ani a existat un şef de trib trac. Acesta cucerise un imperiu aproape la fel de mare cu cel al lui Alexandru. Sunt puţine izvoare documentare pentru treaba asta. Pe şeful acela de trib trac îl chema Haiganu. A fost inspiraţia pentru personajul nostru. În mod similar, toate personajele cu nume oarecum ciudate din carte sunt nume de daci sau de traci", a afirmat Mihai. În acelaşi context, sursa citată a mai povestit câteva episoade legate de problemele întâmpinate în proiectul său privind promovarea de benzi desenate în România.
Precizăm că la evenimentul de marţi seară au luat parte şi câteva personalităţi locale: primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Doiniţa Ciocan, şeful Camerei de Comerţ Brăila, Ştefan Fusea, consilierul municipal Marian Fusea, managerul Teatrului "Maria Filotti", Lucian Sabados, managerul Casei de Cultură a Municipiului, Mircea Ciucaşu, actori ai teatrului brăilean etc.
Mai multe detalii despre cartea "Haiganu. Fluviul Şoaptelor", pot fi găsite pe site-ul autorului, www.mariancoman.com. De asemenea, cartea poate fi achiziţionată şi online pe www.supererou.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro