Mergi la conţinutul principal

Câmpuri mov pentru o afacere profitabilă, în judeţul Brăila

• o firmă cu sediul în comuna Şuţeşti a cultivat lavandă pe câteva hectare şi, după câţiva ani de investiţii consistente şi muncă intensă, începe să culeagă roadele

 

Pe lângă culoarea aurie a lanurilor de grâu ajunse în pragul recoltării, pe marginea drumului recent reabilitat dintre Ianca şi Şuţeşti se remarcă zilele acestea movul intens al unei culturi de lavandă întinse pe câteva hectare. O firmă cu profil agricol din comuna Şuţeşti a pariat, în urmă cu 5 ani, pe această plantă aromatică cu efecte benefice pentru sănătate, iar acum începe să culeagă roadele. Când vine vorba despre cultura de lavandă pe care a înfiinţat-o, Ionel Lazăr, administratorul firmei “Ulpast” SA, precizează de la bun început că necesită o investiţie consistentă şi multă răbdare. După aceea, vin şi profiturile. “Cine spune că a cultivat anul trecut lavandă, iar de anul ăsta deja începe să scoată bani, minte! Cultura de lavandă are nevoie de doi - trei ani înainte să intre în producţie. În ăştia doi - trei ani trebuie să o întreţii, iar dacă o faci bine, după aceea, în următorii 15 - 20 de ani costurile de întreţinere devin modice şi începe să vină profitul. Lavanda este o plantă perenă, i se recoltează florile anual şi ea se regenerează. O cultură, odată înfiinţată, rezistă până la 20 de ani”, ne-a explicat Ionel Lazăr.

“Ulpast” SA este o firmă agricolă cu peste 20 de ani de activitate, ce administrează 350 hectare arabile pe care înfiinţează anual cultură mare - orez, porumb, grâu, floarea soarelui etc. Ideea de a cultiva lavandă a venit în urmă cu 5 ani. S-a început pe o suprafaţă de 0,6 hectare, în anul următor s-au mai plantat 2 ha, iar după un an încă 1,4 ha. Acum, firma are culturi de lavandă pe 4 ha. Primul lot, cel de 0,6 ha, a intrat în producţie, după ce plantele s-au maturizat, în urmă cu 3 ani. Următorul lot este în producţie de 2 ani, iar ultimul, cel de 1,4 ha, de un an.

Potrivit lui Ionel Lazăr, înfiinţarea unui hectar de lavandă şi întreţinerea acestuia în primii doi ani, până intră în producţie, costă în jur de 15.000 - 20.000 de euro. După ce plantele se maturizează şi pot fi “tunse” de flori, profitul obţinut de pe un hectar este de circa 2.000 euro pe an. Exploatată timp de 20 de ani, o cultură de lavandă are, aşadar, potenţialul de a oferi dublul investiţiei iniţiale.

Firma “Ulpast” SA are o cultură de lavandă pe care vrea să o certifice ca fiind 100% ecologică. Asta înseamnă că nu se folosesc nici îngrăşăminte chimice şi nici ierbicide sau insecticide. Înainte de înfiinţare, terenul a fost bine “garnisit” cu gunoi de grajd, iar asta a făcut ca plantele de lavandă să fie foarte bogate în flori, dar pe de altă parte solul înţesat de nutrienţi a determinat şi o “explozie” de buruieni care trebuie combătute exclusiv manual, din moment ce nu se folosesc ierbicide. Este muncă multă dar şi rezultatele sunt pe măsură. “Ulpast” a recoltat, anul trecut, în jur de 5 - 6 tone de flori pe hectar. Acestea sunt valorificate sub formă de bucheţele, ce pot fi folosite în odorizarea locuinţelor, aromaterapie sau în combaterea unor dăunători precum moliile. Bucheţelele care rămân nevândute sunt prelucrate în instalaţii speciale şi se transformă în ulei de lavandă sau apă de lavandă, produse ce au numeroase utilizări cosmetice sau terapeutice.

Când vine vorba despre valorificarea producţiei, şeful “Ulpast” spune că e bine dar că ar fi loc şi de mai bine. “Avem clienţi, dar aceştia cumpără în general cantităţi mici de produse. Mai greu reuşim să valorificăm cantităţi mari. Am avut contracte şi cu fabrici de cosmetice, dar în ultima vreme acestea şi-au cultivat propriile suprafeţe de lavandă şi nu mai au nevoie să achiziţioneze materie primă de la alţi producători”, ne-a spus Ionel Lazăr. Una peste alta, însă, acesta este mulţumit de felul cum decurge afacerea cu lavandă, astfel că lanurile de culoare mov care încântă în această perioadă a anului privirile trecătorilor, lângă drumul dintre Ianca şi Şuţeşti, au şanse mari să ocupe terenurile respective încă cel puţin 15 ani de acum încolo, până când plantele îşi vor termina ciclul de exploatare.

 

Lavanda - o plantă cu numeroase proprietăţi

Potrivit pliantelor de promovare publicate de firma “Ulpast”, lavanda este o plantă aromatică cunoscută şi utilizată încă din antichitate. “Uleiurile de levănţică, folosite de mult timp la fabricarea parfumurilor, săpunurilor şi apoi a şampoanelor, se utilizează şi la ameliorarea stării de anxietate şi a insomniei. Există chiar dovezi ştiinţifice care arată că unul dintre componentele acestor uleiuri poate juca un rol important în tratarea cancerului”, se arată în pliantele respective.

Ca proprietăţi terapeutice, lavanda ajută la ameliorarea cefaleei, prin aplicarea de puţin ulei pe tâmple; calmarea durerilor abdominale şi îmbunătăţirea digestiei, prin consumul ceaiului de levănţică. Sub formă de uleiuri aromatice, lavanda ajută şi la vindecarea infecţiilor, combaterea insomniilor sau acneei.

În domeniul casnic, săculeţii cu flori de lavandă uscată puşi printre rufele din şifonier ajută la combaterea moliilor, iar stropirea podelei şi pereţilor cu o soluţie formată din 6 linguri de apă şi 10 picături de ulei volatil de lavandă ajută la îndepărtarea furnicilor, a puricilor şi a altor gângănii, răspândind totodată un miros plăcut pentru simţul olfactiv al oamenilor. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro