Mergi la conţinutul principal

Câinii ucigaşi de la Albina

Final de anchetă în tragedia de la "Albina". După aproape doi ani de la cumplita dispariţie a brăilencei Petria Creţu, s-a probat că aceasta a fost ucisă de câini agresivi, aceiaşi care, o lună mai târziu, aveau să-l mănânce de viu pe Stan Iavaz, din oraşul Însurăţei. INML "Dr. Mina Minovici" Bucureşti a finalizat expertiza genetică judiciară efectuată după capturarea celor 20 de câini de la Albina, iar concluziile raportului vor fi date publicităţii în zilele următoare. Surprizele nu vor întârzia să apară. Trei persoane sunt suspecte de ucidere din culpă în dosarul tragediei de la Albina, oamenii legii urmând să finalizeze cercetările şi să-i aducă în faţa justiţiei pe cei răspunzători de moartea celor doi oameni.

Dosarul "Petria Creţu" se va uni cu dosarul "Stan Iavaz"

Expertiza genetică judiciară efectuată în urma prelevării de ţesut uman (ADN) de la Iavaz şi ADN de la câinii fermei de la Albina a fost finalizată de Institutul Naţional de Medicină Legală "Dr. Mina Minovici" Bucureşti, iar rezultatele au fost comunicate parchetului.
"Pe parcursul cercetărilor, a fost înaintată către INML «Dr. Mina Minovici» Bucureşti ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea unei expertize genetice, find puse la dispoziţia experţilor probe biologice ridicate de la victima Iavaz Stan şi de la câinii de la ferma de lângă Albina. La finele anului trecut, ne-a fost comunicat, de către INML, raportul de expertiză genetică judiciară. Pot să vă spun că, în acest moment, cercetările în cauză se află într-un stadiu avansat, dispunându-se continuarea urmăririi penale faţă de persoanele suspecte", a precizat procurorul Marius Iacob, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Este vorba de trei persoane suspecte, cel mai probabil paznicii de la fermă, care ar fi trebuit să aibă grijă de haita de câini, suspecţii fiind cercetaţi pentru infracţiunea de "neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin", faptă penală prevăzută de art. 12, alin. 1 şi 3 din OUG nr. 55/2002, în referire la art. 192, alin. 1 şi 2 Cod penal (ucidere din culpă). Continuându-se urmărirea penală faţă de cei trei suspecţi, lesne de înţeles că rezultatele expertizei îi incriminează, nu-i disculpă.
Potrivit procurorului Iacob, în dosarul Iavaz Stan "se vor mai desfăşura activităţi pe care legea penală le necesită", urmând a se analiza inclusiv oportunitatea reunirii dosarului penal cu dosarul "Petria Creţu", aflat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, "pentru soluţionarea unitară a cauzelor şi pentru buna înfăptuire a justiţiei". O decizie definitivă în această privinţă urmează a fi luată, zilele următoare, de conducerea PT Brăila. Deşi nu este oficial, se poate presupune că atât Stan Iavaz cât şi Petria Creţu au avut parte de aceeaşi moarte cumplită, fiind sfâşiaţi de câinii fermei de la Albina, care prinseseră gustul cărnii de om. Aproape sălbăticiţi, cei 20 de câini de la Albina, lăsaţi nesupravegheaţi, ieşeau "la vânătoare" ori de câte ori aveau ocazia, atacându-i pe nefericiţii care se aventurau prin zonă. Nu vorbim de o junglă din Asia sau Africa, ci de un petec de pământ de la Albina, amplasat exact lângă drumul naţional. Pe bună dreptate, anchetatorii se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă animalele agresive ar fi fost lăsate în continuare la fermă, adică nesupravegheate, pe câmp.

Două vieţi curmate din nepăsare

Reamintim că în ziua de duminică, 20 aprilie 2014, chiar în sfânta sărbătoare a Paştilor, Stan Iavaz, în vârstă de 52 de ani, din oraşul Însurăţei, a fost atacat şi devorat de o haită de câini, lângă Drumul European 584, la ieşirea din satul Albina, comuna Tichileşti, vizavi de locul unde, pe 9 martie acelaşi an, fusese descoperit cadavrul mutilat al brăileancei Petria Creţu, în vârstă de 55 de ani. Iniţial, anchetatorii au crezut că femeia fusese ucisă cu bestialitate şi aruncată pe câmp de un individ rămas neidentificat.
Cadavrul desfigurat al lui Stan Iavaz a fost descoperit abia luni seară (după mai bine de 24 de ore de la moarte), anchetatorii fiind convinşi că acesta a fost atacat şi ucis de aceleaşi animale care au devorat-o şi pe femeia de 55 de ani, în luna martie. Iavaz se întorcea pe jos de la un spital din Brăila, după ce suferise un banal accident de bicicletă. Primise îngrijiri medicale şi avea o mână pusă în ghips. Neavând bani de drum, bărbatul s-a decis să plece pe jos la Însurăţei. Iniţial, s-a crezut că e vorba de o nouă "crimă cu autor necunoscut" sau de victima unui accident rutier, aruncată pe câmp de cel care intenţiona să scape de răspundere penală. Curând, însă, după efectuarea necropsiei cadavrului, oamenii legii şi-au dat seama că Iavaz a fost omorât de câini. Moartea a survenit lent şi a fost cumplită. Bărbatul de 52 de ani, de nerecunoscut, nu mai avea organe interne, un membru superior şi unul inferior erau, practic, dezosate. De asemenea, anchetatorii au identificat la locul tragediei urme clare de târâre. În momentul atacului canin, animalele agresive, acţionând în haită, l-au omorât pe bărbatul lipsit de apărare, care se deplasa pe marginea carosabilului, după care l-au târât circa 18 metri de la şosea, în câmp, prin iarbă, ca să-l devoreze în voie.
Încă de la început, au existat similitudini între moartea lui Iavaz şi tragedia petrecută în aceeaşi zonă, în luna martie.
În dimineaţa zilei de 9 martie 2014, trupul brăilencei Petria Creţu, de 55 de ani - o femeie necăjită, care obişnuia să cerşească milă pe la biserici şi cimitire - a fost găsit la circa zece metri distanţă de Drumul European 584, între localităţile Albina şi Valea Cânepii, de doi jandarmi care se întorceau din serviciul de noapte şi care au alertat autorităţile. Iniţial, cercetările au dus la concluzia că femeia ar fi fost ucisă cu lovituri de cuţit şi apoi sfâşiată de haita de câini agresivi de la Albina. Acum, însă, după administrarea probatoriului, se poate afirma că e vorba de o răsturnare clară de situaţie.
După moartea lui Stan Iavaz, în ziua de 30 aprilie 2014, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale împreună cu cei de la Ordine Publică şi de la Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS) au descins la ferma situată în vecinătatea locului în care a fost găsit cadavrul mutilat al lui Stan Iavaz, de unde, împreună cu muncitorii de la două firme de ecarisaj înarmaţi cu puşti cu tranchilizant, au ridicat 20 de câini, unii extrem de agresivi, pe care i-au dus la un padoc amenajat.
Probele ADN recoltate de la câinii de la Albina au fost ulterior trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală "Dr. Mina Minovici" Bucureşti, pentru a se stabili dacă acestea conţin ADN-ul victimei. De asemenea, au fost confruntate probele ADN prelevate de la cadavrul bărbatului devorat de câini cu cele luate de la patrupede. În funcţie de concluziile raportului de expertiză genetică judiciară, proprietarii animalelor ucigaşe lăsate nesupravegheate vor fi traşi la răspundere. Cercetările au fost efectuate de ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Brăila (SIC) sub coordonarea procurorului criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, Mircea Ciutac. De asemenea, ancheta a fost supravegheată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Vom reveni.

Ce s-a întâmplat cu câinii ucigaşi

Câinii ucigaşi confiscaţi de la ferma de lângă Albina le-au dat mari bătăi de cap angajaţilor Adăpostului de la Unirea, locul unde au fost duşi de anchetatori. "Am făcut garduri duble, că nu te puteai apropia de ei, erau extrem de agresivi", povestesc îngrijitorii de la Unirea. În prezent, din 18 câini câţi au ajuns acolo în luna mai a anului 2014, doar trei mai sunt în viaţă. Unii au murit din cauze naturale, însă cei mai mulţi au fost ucişi de cel mai rău dintre patrupede, un dulău de rasă comună, cu blană galbenă. Înrăit şi mai mult de captivitate, în condiţiile în care până atunci era lăsat să umble liber în incinta fermei şi pe câmpurile de lângă Albina, dulăul şi-a îndreptat instinctul ucigaş spre câinii cu care împărţea ţarcul de la Unirea. Din luptele crâncene care s-au dat, a ieşit de fiecare dată învingător, rănindu-şi mortal adversarii. În ciuda acestui exces de agresivitate, câinele nu a putut fi eutanasiat, deoarece trebuie ţinut în custodie de Adăpostul de la Unirea până la finalizarea anchetei. Nici măcar câinii omorâţi de acesta nu au putut fi trimişi la incinerare, fiind ţinuţi într-un congelator până când anchetatorii îşi termină oficial investigaţia.
Angajaţii Adăpostului de la Unirea spun că, în cei aproape doi ani de când au fost aduşi acolo, câinii nu au fost vizitaţi niciodată de foştii stăpâni. (F.C.)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro