Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bursele din Asia şi Europa înregistrează scăderi abrupte

La rândul său, indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat o depreciere cu 4% în cursul şedinţei de tranzacţionare de după-amiază, iar indicele compozit chinez Shanghai SE a scăzut cu 2,2%.
Şi pe bursele europene a continuat vânzarea de acţiuni, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi atât de criza datoriilor suverane din Zona euro, cât şi de fragilitatea economiei americane.
Pe piaţa ce a dat dovadă de o volatilitate deosebită, indicele londonez FTSE 100 şi cel german Dax au înregistrat scăderi de circa 2,5%.
La Londra, acţiunile băncilor s-au depreciat semnificativ - cele ale Royal Bnak of Scotland au scăzut cu 8%, iar cele ale Llyods Banking Group cu 3%.
Analiştii au avertizat că teama afectează deciziile de investiţii, iar investitorii nu sunt siguri când se vor încheia pierderile.
Pe fondul fluctuaţiilor abrupte din cursul dimineţii de vineri, şi acţiunile de la bursa din Madrid au scăzut, dar şi-au revenit ulterior.
Pe pieţe circulă zvonuri că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să cumpere obligaţiuni spaniole şi italiene. Temerile privind capacitatea guvernelor de a-şi achita datoriile - ce au dus la criza datoriilor suverane din Grecia, Irlanda şi Portugalia - s-au extins în prezent la Spania şi Italia.
În aceste condiţii, diferenţa dintre obligaţiunile germane - cele mai sigure din Europa - şi cele spaniole şi italiene a atins un nou record după introducerea euro, în 1999.
Joi, încrederea investitorilor a suferit o nouă lovitură, după ce preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat că criza datoriilor suverane din Zona euro se extinde, ceea ce a alimentat scepticismul faţă de stabilitatea economiei Italiei şi Spaniei.
Vineri, şeful băncii centrale belgiene, Luc Coene, a spus că o răscumpărare a datoriilor italiene şi spaniole este posibilă, dacă Roma şi Madridul vor implementa reforme economice.
Investitorii aşteaptă în prezent datele privind piaţa muncii din Statele Unite, ce vor fi date publicităţii vineri şi vor reprezenta un indiciu al stabilităţii economiei.
"Teama este o temă majoră", a declarat David Cohen, expert la Action Economics. "Oamenii erau prudent optimişti că ne vom reveni în a doua jumăate a anului. Dar în condiţiile în care refacerea SUA trenează şi ţinând cont de posibilele repercusiuni asupra economiei globale, bursele sunt supuse la presiuni", a adăugat el.
Categorie articol: 

Comentarii