Mergi la conţinutul principal

Bursa Romana de Marfuri, interesata de griul brailean

Circa 50 de producatori de cereale din judetul Braila si reprezentanti
ai asociatiilor profesionale din agricultura au participat, ieri, la o
intilnire ce a avut drept tema tranzactionarea produselor agricole
prin Bursa Romana de Marfuri (BRM). Intilnirea, organizata cu
sprijinul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR)
Braila a avut drept scop convingerea fermierilor ca, pentru
valorificarea eficienta a recoltei, cea mai buna solutie este tranzactia in ring. Avantajele acesteia constau in faptul ca operatiunile sint transparente, in ring se asigura drepturi egale pentru toti participantii, se garanteaza executarea contractelor si, in mod deosebit, se asigura libera concurenta in stabilirea pretului de
comercializare.
"Ringul cerealelor de la BRM poate raspunde necesitatii
producatorilor, procesatorilor, comerciantilor si depozitarilor de a
stabili un pret de piata. Ringul ofera tuturor acestor operatori posibilitatea obtinerii unui pret bazat pe confruntarea directa a
cererii cu oferta, intr-un cadru legal, reglementat, care sa elimine
speculatiile negative", a precizat Dumitru Sandulescu, seful
Compartimentului "Cereale" din cadrul BRM.

Cele mai apropiate terminale: Slobozia, Galati si Focsani

Discutiile au debutat cu prezentarea Bursei. BRM este o societate comerciala cu capital privat, constituita pe principiul societatilor bancare. A fost lansata oficial in noiembrie 1992, iar pe 10 decembrie s-a inregistrat prima tranzactie. In 1998, BRM a demarat un proces de expansiune In teritoriu, infiintind puncte de lucru bursiere In toate regiunile tarii.
Acest proces de extindere s-a materializat la sfirsitul anului 2005 In
14 terminale operationale In: Galati, Iasi, Constanta, Cluj Napoca,
Craiova, Prahova, Brasov, Timisoara, Oradea, Piatra Neamt,
Alexandria, Tirgu Mures, Giurgiu si Slobozia. In primul trimestru al
acestui an, numarul terminalelor a crescut la 21, prin deschiderea
unor noi puncte in: Tirgoviste, Suceava, Focsani, Pitesti, Bistrita,
Ilfov si Vaslui. Terminalele BRM nu au personalitate juridica, dar au obligatia de a comunica toate elementele de identitate ale institutiei, brand, principii, misiune si valori.
Dupa aceasta scurta prezentare, Sandulescu a trecut la enumerarea avantajelor oferite de BRM, modul si modalitatile de tranzactionare in ring. Totodata el a explicat si mecanismele de interventie pe piata ceraleleor, dar a dat si sfaturi utile privind drepturile producatorilor in momentul depozitarii productiei.

Unirea da puterea

Fermierii prezenti s-au aratata interesati de cele expuse de reprtezentantul BRM, dar in acelasi timp au tinut sa sublinieze ca, in actualele conditii, in care intermediarii abia ofera 30 de bani pentru 1 kg de griu de calitate superioara, este greu de crezut ca in ring pretul de tranzactionare va depasi 35 de bani/kg. Oricum, au sustinut fermierii, nici macar acesta nu e un pret acoperitor. "Eu va cunosc problemele, stiu greutatile cu care va confruntati. Si noi sintem intermediari, nu avem cum sa influentam pretul. Parerea mea este insa ca principalii vinovati de ceea ce se intimpla acum pe piata cerealelor sinteti dumneavoastra, pentru ca nu sinteti uniti, si deci nu va puteti impune. Daca dvs nu va ajutati singuri, din afara e greu de crezut ca va veni cineva sa va salveze", a mai spus Sandulescu.
Dintre produsele agricole care pot fi tranzactionate prin BRM Sandulescu a enumerat: griu, porumb, orz, soia si floarea soarelui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro