Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Buricea, trimis in judecata pentru ultraj la seful “mascatilor”

Scandalul din ziua de 28 august, de la locuinta fratilor Ghita si Costica Buricea - acolo unde cu o saptamina in urma s-a consumat un atac mafiot soldat cu spargerea ferestrelor mai multor apartamente si distrugerea a doua masini de lux - a fost transat zilele trecute de catre magistrati din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Braila. Rezultatul: Costica Buricea, unul dintre liderii grupului din Radu Negru a fost trimis in judecata in stare de libertate, sub aspectul savirsirii infractiunii de ultraj la seful Detasamentului de Politie pentru Interventii Rapide, cms. Ionel Stirbu, si la un agent de politie.
Potrivit rechizitoriului, Costica Buricea l-ar fi amenintat in mod explicit pe cms. Stirbu ca-l omoara si si-ar fi chemat, prin telefon, mai multi oameni care sa-l ajute. In dovedirea acuzatiilor, politistii au depus mai multe inregistrari video ale interventiei lor din acea zi, precum si ale modului in care au actionat atunci cind l-au ridicat si dus la sediu pe fratele lui Costica, Ghita Buricea, si l-au amendat pentru tulburarea ordinii si linistii publice. Initial, Ghita Buricea a spus ca a fost agresat de politisti in timpul incatusarii, insa ulterior acesta nu a depus nici o plingere.

"Haidi, domnu Stirbu, stai asa... Pa toti ti-i aduc... Daca nu-ti aduc o suta... Te maninc!"

In dimineata zilei de 28 august, la ora 9.48, dupa ce o femeie a apelat la serviciul de urgente 112 solicitind interventia Politiei la blocul familiei Buricea de pe strada Sebesului, unde avea loc o petrecere chiar in gradinita din fata apartamentului, un echipaj de ordine publica s-a deplasat mai intii la fata locului, solicitindu-le fratilor Ghita si Costica Buricea sa opreasca muzica. Potrivit rechizitoriului, Ghita ar fi refuzat sa inchida boxele, moment in care ar fi intervenit Costica Buricea, aflat la acea petrecere, "i-a insultat pe politisti si l-a amenintat pe unul dintre agenti cu acte de agresiune".
Agentii au solicitat sprijin prin statie, astfel ca la fata locului s-au deplasat mai multe echipaje de politie, intre care si unul al DPIR. "Comisarul Stirbu, seful DPIR, a solicitat inchiderea statiei si oprirea tulburarii linistii publice, dupa care le-a cerut celor doi frati Buricea sa insoteasca echipajele de politie la sediu, pentru a efectua verificari legale. (...) Datorita refuzului, s-a procedat la imobilizarea lui Ghita Buricea, care a continuat sa opuna rezistenta. Vazind ca fratele sau este imobilizat de catre politisti, Costica Buricea a luat de pe una dintre mese o sticla sigilata, plina, probabil cu vin, tinind-o in mina dreapta si postindu-se pe treptele balconului de la parter, s-a adresat celor prezenti, care ii inconjurasera pe politistii ce participau la imobilizarea fratelui sau, instigindu-i sa intervina in ajutorul acestuia din urma" (al lui Ghita Buricea - n.r.), se arata in materialul de urmarire penala si trimitere in judecata, finalizat ieri.
Dupa incatusarea lui Ghita Buricea, consemneaza acelasi document, invocindu-se inregistrarile video care au imortalizat momentele respective, "Costica Buricea, vizibil nervos, a inceput sa tipe, adresindu-i-se comisarului Stirbu: “Iesi afara... Iesi afara... Iesi... Vino incoaci, vino incoaci, ma... Vino incoaci... ti-o dau in cap... (referindu-se la sticla pe care o avea in mina) Nu intri-n casa, ca ti-o dau in cap, baga-mi-as ....in care te-a c...., te omor!” Tot din filmarea in cauza se poate constata cum invinuitul i-a cerut comisarului sa se apropie, ulterior purtind o discutie pe telefonul mobil, din materialul video deducindu-se ca invinuitul solicita prin telefon ajutorul unor prieteni: “Haidi, domnu Stirbu, stai asa... Pa toti ti-i aduc... Daca nu-ti aduc o suta... Te maninc!”, gesticulind nervos cu mina in aer si solicitind celor cu care dialoga prin telefon: “Hai, veniti incoaci, hai la bloc incoaci...”, adresindu-se politistilor: “Hai, plecati, daca nu...Vin toti acuma...”".

Reputatie: "lider al unei grupari interlope violente"

Politistii au depus ca probe si inregistrarile care imortalizeaza introducerea lui Ghita Buricea in sediul Politiei municipiului. Atunci, Ghita Buricea a sustinut ca a fost agresat de politisti si ca i s-a incalcat dreptul la aparare, avocatii solicitati de familia acestuia nefiind primiti in sediu. Ulterior, Ghita Buricea le-a declarat reporterilor nostri ca nu a depus si nu va depune plingere impotriva politistilor, fiindca "m-am lasat" si "sint prea multi politisti impotriva mea". In acest context, procurorii au considerat ca in cauza ce-l vizeaza pe Costica nu au relevanta inregistrarile cu Ghita Buricea.
In timpul audierilor, seful DPIR, care ar fi primit si amenintari la adresa familiei, in special a copiilor, de la Costica Buricea, a declarat ca i-a fost teama pentru siguranta familiei sale, autorul "fiind cunoscut cu o reputatie de lider al unei grupari interlope violente". Acelasi lucru a declarat si agentul - "lider violent al unei grupari de tip interlop cu notorietate" - care ar fi fost amenintat: "Bai, tablagiule, o sa te fac!" si "Bai, tablagiule, numai tu esti de vina (ca la fata locului au venit mai multi politisti), am sa te caut si am sa te gasesc cind esti civil, o sa te bat si o sa te bag in spital!". In plus, agentul a sustinut ca in momentul in care se pregatea sa urce in masina politiei, Costica ar fi aruncat cu o piatra dupa el, "fiind nevoit sa se fereasca pentru a nu receptiona lovitura".
In dosarul respectiv au fost audiate mai multe persoane, citeva zeci, intre care si vecini si prieteni ai familiei Buricea. "Unele declaratii au fost vadit partinitoare si neconforme cu situatia de fapt", se mai arata in rechizitoriul parchetului.

Judecat in stare de libertate

Costica Buricea va fi judecat in stare de libertate pentru ultraj la politisti. Desi are antecedente penale, pe numele acestuia nu s-a emis vreun mandat de retinere, tocmai fiindca modificarile aduse Codului Penal schimba cuantumul pedepsei pentru ultraj, pina la amenda, pedeapsa care nu prevede masura preventiva a arestarii. In baza acelorasi modificari ale Codului Penal au fost anulate si mandatele de arestare si masurile de urmarire generala emise pe numele lui Radu Bogateanu, liderul grupului "Catali", si al lui Adrian Balan, "mina dreapta" a acestuia. Cei doi au scapat de mandatele emise pentru un ultraj la politist comis in februarie, insa pe 5 octombrie, Adrian Balan a fost arestat pentru ca ar fi participat la atacul comis pe 4 asupra blocului in care locuieste familia fratilor Buricea. Pe 9 octombrie, si pe numele lui Radu Bogateanu, zis "Romica Catali" a fost emis un mandat de arestare. Bogateanu a fost dat in urmarire generala si consemn la frontiera pentru atacul de pe 4 octombrie.
Reporterii nostri au incercat sa consemneze si punctul de vedere al lui Costica Buricea, insa, desi initial li s-a spus ca acesta va formula o declaratie vizavi de cazul descris mai sus, pina la inchiderea editiei, Costica Buricea nu si-a spus opinia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii