Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Burghezii de la bloc

Era evident că primăriile nu se vor îndupleca să lase electoratul fără ajutoare suplimentare de căldură, odată cu eliminarea subvenţiei de către guvern. Bun, şi dacă tot nu s-a putut abţine de la populism, făcându-se că se gândeşte la săracii locatari care încă sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, primăria ar fi putut să o facă măcar cum trebuie, nu să arunce în derizoriu un sistem de ajutor pentru cei cu venituri reduse şi care nu-şi permit plata căldurii nesubvenţionate.
De exemplu, nu se acordă ajutoare de căldură celor care au piscină. Nu-mi imaginez unde ar putea să aibă piscina un locuitor de la bloc, cu excepţia cazului în care i s-a inundat sufrageria. Dar cei care nu merită cu adevărat bani de la primărie sunt deţinătorii de scutere mai noi de 10 ani. Adevăraţi burghezi, nu alta! Să deţii un scuter sau o motoretă din 2002 şi să ai pretenţii să primeşti ajutor de căldură reprezintă de-a dreptul tupeul maxim. Ce să mai spun de cei care au vreun junghi de Dacie Nova ori vreun "Papuc"!
Este clar că este o decizie negândită cea privitoare la deţinerea unui vehicul mai nou de 10 ani. Niciun consilier nu s-a gândit - aşa cum nu au făcut-o nici cei de la guvern - că a deţine un Porsche vechi de 11 ani nu te poate califica automat la a fi eligibil cu ajutoarele de căldură, dar dacă deţii o motoretă de 9 ani te transformă brusc în bogătan care nu merită pomana statului. Cum la fel de aberant este să pui în balanţă un iaht cu o barcă cu motor. Poate autorităţile ar trebui să realizeze că nu orice coajă de lemn, la care e ataşată o pârâitoare cu rol de motor, este acelaşi lucru cu o barcă Johnson de sute de cai putere, fie ea şi mai veche de 10 ani.
Criteriul firesc prin care se puteau selecta cei care se califică sau nu la mila statului, în afară de situaţia financiară şi a bunurilor cu adevărat importante deţinute, ar fi trebuit să fie chiar calitatea locuinţei pentru care se solicită ajutorul de căldură. Pentru că, de exemplu, mi se pare nefiresc ca o familie de 2 persoane, fie ei şi pensionari, care locuiesc în trei sau patru camere, prin centru, să beneficieze de asemenea ajutoare. Da, ar fi o măsură nepopulară, dar cu siguranţă mai justă.
Categorie articol: 

Comentarii