Mergi la conţinutul principal

"Bunea trebuie sa tina cont de opinia publica si nu sa faca pe dictatorul"

Ieri, la sediul televiziunii Mega TV a avut loc tragerea la sorti a concursului sondaj organizat de "Obiectiv - Vocea Brailei", "Parerea ta conteaza! - Alte voci, alte sedii de biblioteci". Timp de doua spatamini, pe adresa redactiei noastre au fost trimise aproape 1.000 de taloane de catre 121 de cititori. Dintre acestia, 9% considera ca biblioteca poate fi mutata in cartierul Buzaului, in timp ce restul de 91% sint impotriva acestei mutari. Mai mult de jumatate dintre ei, 59, au virste sub 50 de ani, in timp ce restul au virste intre 50 si 77 de ani. Premiile concursului, in valoare totala de zece milioane de lei au ajuns la trei cititori. Florentina Stefan a obtinut premiul I de cinci milioane de lei, Juvenale Harabagiu va primi trei milioane de lei, iar cel de-al treilea cititor, Mihai Barabasu, de 77 de ani, cel mai virstnic concurent, va primi doua milioane de lei. Cistigatorii pot veni la redactie sa intre in posesia premiilor marti, dupa ora 12.00.

Cititorii de la periferie sint prea saraci pentru a merge in centru la biblioteca?!

Din cei 121 de cititori care au raspuns sondajului nostru, 11, adica 9%, au spus ca sint de acord cu mutarea bibliotecii in cartier, majoritatea avind peste 50 de ani. Opt dintre ei au studii medii, iar ceilalti trei submedii. Argumentele lor aduc in atentie ideea ca oriunde ar fi biblioteca omul se duce la ea si ca cei de la periferie sint prea saraci pentru a ajunge in centrul orasului. In aceasta situatie ne intrebam ce vor face locuitorii din celelalte cartiere ale orasului, din Vidin, Comorofca, Brailita, Chercea sau Lacu Dulce? Ei vor strabate orasul dintr-o parte in alta si este de doua ori mai costisitor decit daca ar fi mers in centrul orasului. Un alt cititor, cu studii submedii spune ca nu are nimic impotriva mutarii biblotecii, atita timp cit ea este accesibila tineretului. Exact asta nu se va mai intimpla. Rezultatul mutarii va fi acela ca din ce in ce mai putini tineri vor veni la biblioteca. Un alt cititor considera ca biblioteca ar putea fi mutata, dar ar trebui stabilit un termen concret, pentru ca in final isi doreste biblioteca in centru.

""Tovarasii" care doresc mutarea Bibliotecii probabil au o stare biologica perfecta: maninca, trag apa, transpira si fac copii. La ce le mai trebuie Goethe?!?"

Ceilalti 110 cititori, adica 91% aduc si ei argumente impotriva mutarii bibliotecii. Cel mai des invocat argument este distanta mare pe care o vor avea de strabatut pina la noua locatie a bibliotecii. Unii cititori au remarcat ca de cind functioneaza biblioteca in actualul sediu, de 11 ani, nimeni nu a sesizat ca ar fi fost conditii improprii decit acum si ca prin mutare se cheltuie bani aiurea, pe solutii temporare, bani cu care s-ar fi putut incepe macar lucrarile din Poligon. Altii considera ca mutarea va crea probleme celor care se folosesc de serviciile acestei institutii, ca este prea departe de oras, atit pentru elevi, cit si pentru pensionari. Altii spun ca cei care doresc sa mute biblioteca nu au nici o legatura cu inteligenta si cultura si ca ei ar trebui mutati urgent din scaunele pe care le ocupa, sau ca este o aberatie sa muti biblioteca doar ca sa faci o popicarie. Un alt cititor, cu studii medii, a spus ca mutarea bibliotecii la marginea orasului va afecta copiii si sugera presedintelui CJ sa o mute la Km 10 ca sa scape de ea. Altii se intreaba cite carti o fi citit Gheorghe Bunea Stancu in viata lui, iar altii spun ca aceasta miscare ascunde interesele obscure ale unor persoane influente. ""Tovarasii" care doresc mutarea Bibliotecii probabil au o stare biologica perfecta: maninca, trag apa, transpira si fac copii. La ce le mai trebuie Goethe?!?" ne-a scris indignat un alt cititor, un altul a spus ca mutarea bibliotecii este o magarie pe fata si ca e jenant ce se intimpla la Braila, in timp ce un altul le aduce aminte politicienilor ca daca nu ar fi existat cartile am fi fost o tara de analfabeti si nici politicienii nu ar mai fi ajuns acolo unde sint. Multi alti cititori spun ca distanta mare pina la biblioteca este o mare problema, ca aceasta institutie trebuie sa ramina in centrul orasului si ca "Bunea trebuie sa tina cont de opinia publica si nu sa faca pe dictatorul", iar altul ca mutarea la periferie este egala cu sinuciderea.
Sondajele realizate prin intermediul ziarului nostru, in cadrul concursului sondaj "Parerea ta conteaza!" si on-line au implicat 644 de persoane, din care 517, adica 80,28%, nu sint de acord cu mutarea bibliotecii si 127, adica 19,72% sint de acord cu mutarea bibliotecii in cantina Grupului Scolar "Nenitescu", fostul Liceu de Chimie. Concluzia este ca majoritatea celor intervievati nu vor ca biblioteca sa ajunga intr-un cartier, oricit de select ar fi, tot cartier ramine.

Aproape jumatate dintre tineri vor fi afectati de mutarea bibliotecii in cartierul Buzaului

Dintr-un sondaj realizat pe un esantion de 1.216 elevi si studenti, din 14 licee, 6 scoli generale si doua unitati de invatamint superior, in perioada 10 - 24 septembrie, a rezultat ca majoritatea tinerilor nu doresc ca biblioteca sa se mute din actualul sediu. La intrebarea "Cit de mult va afecta informarea dvs. o eventuala schimbare a sediului bibliotecii", 45% dintre tineri au spus ca vor fi mult si foarte mult afectati de aceasta masura, iar 21% dintre ei au spus ca nu stiu cit ii va afecta. Doar 3% s-au declarat foarte putin afectati de mutarea sediului bibliotecii in cartierul Buzaului. Din acelasi sondaj a mai rezultat faptul ca peste 70% din tineri se duc la biblioteca pentru ca trebuie sa-si indeplineasca obligatiile scolare. In conditiile in care acesti elevi nu au bani, nu vor mai avea cum sa ajunga la biblioteca, iar procesul de invatamint va fi afectat.
Sondajul amintit a fost realizat de 26 de operatori, membri ai Consiliului Local al Tinerilor (CLT), coordonati de presedintele CLT, Dumitru Garbacea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro