Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

(+) Buna Vestire (Blagoveştenia - dezlegare la peşte)

În fiecare an, pe 25 martie, creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc Buna Vestire, prima sărbătoare din an închinată Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub denumirea populară de “Blagoveştenia” (termenul slav corespunzător celui de “Buna Vestire”). Buna Vestire este praznicul statornicit întru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Mesia (Luca I, 26-38). Sărbătoarea a fost aşezată cu nouă luni înainte de Naşterea cu trup a Domnului, sau Crăciunul, care se ţine pe 25 decembrie.

Data acestei sfinte sărbători a variat la început: unii creştini o prăznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alţii pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Naşterii Domnului (secolul al V-lea). Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Începând cu secolul al IX-lea, sărbătoarea a fost prăznuită pe 25 martie în toată lumea catolică.

La armeni, Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu sărbătoarea Naşterii Domnului, pe care ei o celebrează an de an, la 6 ianuarie.

“Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac. Fiul Lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face şi Gavriil harul îl binevesteşte. Pentru aceasta, şi noi împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i cântam: Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!” (Troparul Bunei Vestiri)
Categorie articol: 

Comentarii