Mergi la conţinutul principal
Scandal monstru pentru un drum agricol

Bulibăşeală cadastrală la marginea Cazasului

• în lipsa unor măsurători exacte, nu se mai ştie exact pe terenurile cui trec drumurile agricole • o astfel de situaţie a degenerat, recent, într-un adevărat scandal între doi fermieri care au proprietăţi la marginea comunei • a fost nevoie de intervenţia Poliţiei pentru calmarea spiritelor, după ce unul dintre combatanţi a început să ia piatra de pe drum, cu un utilaj, pretinzând că este a lui şi are tot dreptul să o recupereze • localnicul respectiv este acuzat de vecini că, în ultimii ani, a dispus după bunul plac de terenurile publice, amenajând inclusiv o haldă de gunoi neautorizată

 

Regulile aplicate pe sărite, după legea celui care se crede mai tare, conduc la situaţii bizare şi complet anormale într-un stat civilizat. Un astfel de caz poate fi întâlnit la doi paşi de municipiul Brăila, mai exact la marginea satului Cazasu, unde un localnic este acuzat de vecini că s-a făcut stăpân cu de la sine putere pe un drum agricol, dar şi pe o porţiune de teren a Primăriei, unde a înfiinţat o adevărată haldă de gunoi neautorizată. În urmă cu câteva zile, lucrurile au degenerat, ajungându-se la injurii şi la ameninţări cu bătaia, fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor din localitate pentru calmarea spiritelor. Scandalul a pornit după ce localnicul Ion Bârsan a început să scoată piatra de pe un drum care face legătura între DN22 şi mai multe ferme situate în câmp, între localităţile Cazasu şi Tudor Vladimirescu. Vecinul acestuia, Irinel Gagniuc a alarmat autorităţile, după ce a constatat că o porţiune din drumul pe care îl folosea şi el a devenit impracticabilă. Mai mult, Ion Bârsan a săpat cu excavatorul inclusiv în jurul unei maşini parcate în dreptul proprietăţii lui Gagniuc, blocând-o practic în acea poziţie. Veniţi la faţa locului, reprezentanţii Primăriei şi ai Poliţiei au dat peste un scandal în toată regula, cel mai vehement fiind Bârsan, care într-un final a şi fost amendat, pentru proferarea de injurii la adresa vecinilor săi.

“Accesul nostru la proprietate a fost blocat de săpătura făcută de domnul Bârsan , cu excavatorul. Ne-a rămas o maşină sechestrată din cauza săpăturii şi abia am reuşit, cu mari eforturi, să o scoatem de aici. Problemele pe care le avem cu acest domn Bârsan sunt mai vechi. Lângă proprietatea mea, acesta depozitează gunoaie de tot felul, menajere, reziduuri de ulei, moloz. A făcut, practic, o haldă neautorizată. El aduce aici aceste resturi, pe care le sortează. Piatra spartă o ia şi o vinde celor care vor să facă terasamente, iar ce rămâne, în special sticle de plastic, le aruncă în fostul canal de irigaţii, pe care l-a înfundat de tot cu gunoaie. Halda neautorizată este, o parte, pe terenul său, o parte pe terenul Primăriei. Problema e că, de câte ori bate vântul, multe din aceste resturi sunt aduse pe proprietatea noastră. Am plantat câţiva pomi recent şi tot timpul sunt plini de pungi de plastic şi alte deşeuri purtate de vânt”, ne-a declarat Irinel Gagniuc.

Localnicul acuzat că strică după cum are chef un drum public susţine că, de fapt, el nu face decât să îşi ia înapoi piatra pe care a pus-o pe cheltuiala lui, ca să se poată circula pe acolo. Ion Bârsan spune că, în urmă cu câţiva ani, când a turnat el piatra, nici nu se mai ştia exact pe unde este drumul, pentru că nu exista un Cadastru făcut corespunzător. În aceste condiţii, el ar fi turnat pe cheltuială proprie mai mulţi metri cubi de piatră, ca să poată ajunge din şosea până la proprietatea lui. Mai nou, pentru că ar fi ieşit discuţii cu terenurile de lângă drum şi pentru că vecinii ar fi început să îi blocheze accesul, pe motiv că trece pe proprietatea lor, el s-a hotărât să îşi recupereze piatra. “Eu nu zic că nu are dreptul, are, că e pământul lor, dar ce au cu piatra mea, pe care o iau pentru că eu am pus-o aici unde era plin de gropi? Erau numai canale şi dâmburi, iar eu am nivelat, că am utilaje, şi am făcut drum în dreptul proprietăţii mele, atât, cu aprobare verbală de la fostul primar. Acum, dacă cineva nu mai vrea drum, îl luăm! Aici pe câmp, dacă am fost primii care au venit, am făcut ce am ştiut noi, ca să fie bine pentru toată lumea”, spune Ion Bârsan.

 

Autorităţile se implică, în sfârşit

Elena Coadă, noul primar al comunei Cazasu, recunoaşte că la nivelul administraţiei locale nu se ştie cu exactitate care este situaţia cadastrală a terenurilor din zonă şi pe unde trece, de fapt, drumul agricol. Primarul susţine că, în perioada imediat urmatoare, se va încerca lămurirea problemei. În ceea ce priveşte “iniţiativa” localnicului Ion Bârsan de a săpa drumul existent cu propriile utilaje, Elena Coadă ne-a declarat că aşa ceva nu poate fi admis şi că i-a pus în vedere acestuia să pună piatra la loc. Totodată, Primăria Cazasu i-a solicitat lui Bârsan să desfiinţeze în regim de urgenţă halda de gunoi de pe domeniul public.

Situaţia de lângă Cazasu a intrat şi în atenţia sucursalei brăilene a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. Deşi situaţia dura de ani de zile, abia în urma scandalului de zilele trecute autorităţile locale au constatat că acţiunile întreprinse de localnici au afectat inclusiv canalul de irigaţii din zonă. A fost sesizat ANIF-ul, iar reprezentanţii acestei instituţii au fost la faţa locului pentru a vedea cum stau lucrurile. Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila, spune că, deşi momentan nu mai este folosit, canalul respectiv încă are valoare de inventar şi trebuie păstrat în condiţii cât mai bune. Ori, reprezentanţii ANIF sosiţi la faţa locului au constatat că Ion Bârsan a obturat canalul atât cu deşeuri cât şi cu două “dopuri” de pământ puse pe post de podeţ. “I s-a dat termen ca în cel mult o săptămână să aducă acel canal în forma iniţială. În caz contrar, riscă o amendă de 3.000 de lei sau chiar pedeapsa cu închisoarea, de la 3 la 7 luni”, ne-a declarat directorul Turcitu.

Potrivit conducerii ANIF, Ion Bârsan şi-ar fi luat angajamentul să refacă în cel mai scurt timp canalul. Din câte se pare, după ce au trecut cu vederea, o lungă perioadă de timp, neregulile de la marginea comunei Cazasu, autorităţile dau semne că vor să pună lucrurile la punct. Inclusiv Poliţia s-a implicat în acest caz. Astfel, lui Ion Bârsan i-a fost întocmit dosar penal pentru distrugerea drumului şi pentru proferarea de ameninţări. Totodată, acestuia i-a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 200 lei, pentru injuriile aduse vecinilor săi.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro