Mergi la conţinutul principal

Bulgaria: Curtea Constituțională anulează sancționarea alegătorilor care nu se prezintă la vot

Curtea Constituțională a Bulgariei a anulat joi sancțiunea prevăzută în codul electoral pentru alegătorii care nu își exercită dreptul de vot, devenit obligatoriu în urma deciziei din aprilie 2016 a Adunării Naționale (parlamentul țării), informează BTA și publicația online Sofia Globe.

 

Introducerea votului obligatoriu a făcut parte dintre amendamentele adoptate în 2016 la codul electoral, potrivit Agerpres.

Articolul declarat joi ca neconstituțional prevedea că un alegător care nu și-a exercitat dreptul de vot 'în două scrutine consecutive de același fel' — parlamentare, prezidențiale sau locale—, fără un motiv valid, va fi radiat din registrul electoral pentru următoarele alegeri.

Decizia Curții, luată în unanimitate, survine în urma contestației înaintate de Avocatul Poporului, Maia Manolova. Într-un comunicat, instanța a explicat că articolul respectiv încalcă o serie de prevederi constituționale. Motivarea integrală a deciziei urmează să fie dată publicității săptămâna viitoare.

Sesizarea Avocatului Poporului nu a contestat introducerea obligativității votului, ci numai sancțiunea impusă alegătorilor.

În consecință, prevederea referitoare la votul obligatoriu rămâne în vigoare, chiar dacă decizia Curții o face inaplicabilă.

În aprilie 2016, în favoarea amendamentului au votat 109 parlamentari, 74 s-au pronunțat împotrivă, iar 10 s-au abținut. Principalele partide de opoziție, Partidul Socialist Bulgar și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, au votat împotrivă, denunțând amendamentul ca neconstituțional și anunțându-și intenția de a-l contesta la Curtea Constituțională.

Fostul guvern de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a susținut introducerea votului obligatoriu, argumentând că măsura va reduce fraudele electorale și va crește legitimitatea instituțiilor politice ale statului bulgar. La precedentele alegeri, din 2014, rata de participare a fost de 51%, cea mai scăzută din ultimii 25 de ani, iar rezultatul a fost un parlament foarte fragmentat.

După demisia guvernului Borisov, Bulgaria este condusă de un guvern interimar, avându-l ca premier pe Ognian Gerdjikov, cu principala misiune de a pregăti alegerile anticipate convocate pentru data de 26 martie. Partidul conservator bulgar GERB al lui Borisov se plasează pe primul loc în intențiile de vot ale electoratului, devansând cu doar un procent Partidul Socialist, conform unui recent sondaj.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro