Mergi la conţinutul principal

Bulevardul Independenţei începe să se transforme în «bulevard al artelor vizuale»

Abia acum, la aproape un an de când s-a finalizat Simpozionul Internaţional de Sculptură "Nicăpetre", autorităţile locale brăilene au început să amplaseze pe spaţiul public statuile realizate atunci. Deocamdată, doar două dintre cele şapte opere de artă au ajuns pe bulevardul Independenţei, celelalte urmând să fie aduse în perioada următoare. Expunerea este, deocamdată, provizorie, deoarece încă mai sunt de îndeplinit anumite formalităţi pentru amplasarea pe termen lung a statuilor. "Vor sta în poziţiile respective câteva săptămâni - o lună, timp în care sunt aşteptate opinii din partea populaţiei, apoi se va stabili amplasarea finală, mai la stânga, mai la dreapta, în funcţie de reacţiile primite", ne-a spus, ieri, primarul în funcţie, Aurel Simionescu.
Consilierul Judeţean Marian Căpăţănă, cel care a venit cu ideea organizării unui simpozion internaţional de sculptură la Brăila, s-a implicat şi în aducerea statuilor pe spaţiul public. "Au fost necesare mai multe formalităţi, de care s-a ocupat domnul arhitect brăilean Marian Pascu. În momentul de faţă s-a ajuns la stadiul organizării licitaţiei pentru contractarea unei firme specializate care să realizeze postamentele necesare celor şapte statui. Din păcate, momentan este blocat Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, deci atribuirea acestei lucrări va mai dura o perioadă. În mod cert, statuile vor fi puse pe poziţiile definitive până la finalul lunii august, când va începe cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură. Pentru cele două care sunt în momentul de faţă pe bulevard există o autorizaţie de expunere provizorie", ne-a explicat consilierul Marian Căpăţână. Acesta precizează că, mai mult ca sigur, sculpturile amplasate în momentul de faţă, una în zona intersecţiei cu strada Şcolilor, iar cealaltă la capătul dinspre intersecţia cu Calea Călăraşilor, vor rămâne în acele poziţii, pe zona asfaltată. Celelalte cinci, vor fi puse pe spaţiul verde, de-o parte şi de alta a bulevardului.
Din păcate, pe sculptura dinspre Calea Călăraşilor, există deja urme de pantofi, semn că unii dintre brăileni o tratează ca pe băncile pe care toată lumea le calcă în picioare fără nicio jenă. "Felul cum se comportă cu aceste opere de artă ţine de educaţia fiecăruia. Noi nu intenţionăm să restricţionăm accesul în preajma lor, dimpotrivă or să fie montate postamente cât mai mici, pentru ca brăilenii să poată interacţiona cu ele. Dar asta nu însemnă că trebuie să le murdărească sau vandalizeze", ne-a mai declarat consilierul Marian Căpăţână.

Cât au costat statuile şi de ce s-a întârziat atât de mult expunerea lor

După cum v-am mai informat, Simpozionul Internaţional de Sculptură "Nicăpetre" a reunit la Brăila artişti din România, Ucraina şi Bulgaria. Aceştia au realizat, în final, şapte sculpturi care respectă tema impusă de organizatorii simpozionului, şi anume "Mitul pescarului". Suma plătită de Consiliul Judeţean pentru organizarea simpozionului propriu-zis, plus onorariile sculptorilor, s-a ridicat la 2,1 miliarde de lei vechi. Din septembrie 2015, când s-a finalizat tabăra de sculptură, până în urmă cu câteva zile, statuile au rămas în curtea fostului liceu de Chimie, învelite în folii de plastic. Motivul pentru care nu au fost expuse mai repede pe domeniul public ţine de sumele prea mari solicitate de evaluatorii autorizaţi, cei care au trebuit să facă evaluarea artistică a statuilor, pentru includerea acestora în patrimoniul Consiliului Judeţean.
Locaţiile pentru amplasarea statuilor au iscat, în toamna anului trecut, o mică dispută între autorităţile municipale şi cele judeţene. Astfel, în timp ce Primăria susţinea varianta împrăştierii acestora în mai multe zone din oraş, Consiliul Judeţean a venit cu ideea poziţionării lor pe bulevardul Indendenţei, care să devină astfel un "bulevard al artelor vizuale". Până la urmă, s-a adoptat această soluţie, iar dacă statuile rezultate în urma primei ediţii a simpozionului de sculptură vor fi amplasate pe tronsonul cuprins între Calea Călăraşilor şi Str. Şcolilor, cele din ediţiile viitoare vor ocupa celelalte porţiuni ale bulevardului Independenţei, de la Str. Şcolilor spre Calea Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro