Mergi la conţinutul principal

Bugetul local de criză se alimentează tot din sfera contribuabililor persoane fizice

Municipalitatea a prognozat pentru acest an venituri mai mici din impozitatea şi taxarea proprietăţilor contribuabililor locali indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Astfel, potrivit bugetului din acest an, din sursa reprezentând forma de impozitare menţionată anterior se preconizează venituri de 27,68 milioane lei. O comparaţie cu bugetul aferent anului trecut relevă o scădere la acest capitol cu aproximativ 0,67 milioane lei, adică 6,7 miliarde de lei vechi. Trebuie precizat că acest capitol bugetar este compus din două surse: impozitul pe clădiri şi cel pe terenuri. O analiză în detaliu pe aceste două componente arată că cele mai mari aşteptări sunt tot din partea contribuabililor persoane fizice, întrucât proiecţia bugetară prevede creşteri la încasările de la populaţie. În schimb, pentru persoanele juridice, bugetul este construit pe venituri în scădere. Concret, în cazul impozitului pe clădiri sunt luate în calcul venituri totale de 22,57 milioane lei (24,72 milioane în 2009), din care 7,62 milioane de la persoane fizice (7,43 milioane în 2009) şi 14,95 de la societăţi comerciale (17,29 milioane în 2009). Aşadar, municipalitatea preconizează să acopere măcar în parte scăderea cu 2,34 milioane lei a veniturilor din impozitarea proprietăţilor pe clădiri din sectorul business, cu venituri în creştere de la persoane fizice (0,19 milioane în plus faţă de 2009). O explicaţie ar putea fi şi aceea că firmele care nu au dat încă faliment ori şi-au închis temporar activitatea nu mai investesc în achiziţii sau construcţia de noi clădiri. În plus, o parte dintre oamenii de afaceri locali au preferat să-şi mute business-ul în sfera PF, unde regimul fiscal este mai blând. Pe de altă parte, datele statistice arătau că la începutul acestui an erau în curs de finalizare 2.082 locuinţe, majoritatea realizate de populaţie în regie proprie.
Nu la fel de spectaculoasă este evoluţia previziunii bugetare din acest an când vine vorba de terenuri, întrucât în 2010 se estimează încasări din impozitul şi taxa pe terenuri în cuantum de 3,63 milioane lei, faţă de 3,62 în 2009. Totuşi, şi aici se poate observa că se aşteaptă o descreştere a veniturilor din sfera business (2,05 milioane lei în 2010 faţă de 2,16 milioane în 2009), în timp ce veniturile încasate de la populaţie se înscriu pe un trend ascendent: 1,57 milioane previziuni pentru 2010, faţă de 1,54 milioane lei în 2009.

De menţionat este că veniturile obţinute de municipalitate din impozitarea şi taxarea terenurilor extravilane se menţin la nivelul anului trecut (14.000 lei).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro