Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bugetul alternativ al PSD. Prioritatea este Dezvoltarea şi creşterea nivelului de trai

* potrivit unui comunicat de presă transmis de conducerea PSD Brăila, bugetul prezentat de Coaliţia de Guvernare este unul auster, axat strict pe o viziune contabilă * social-democraţii şi-au prezentat varianta lor de buget, precizând că au analizat şi că există surse de finanţare * PSD-iştii brăileni se laudă cu 76 de amendamente la buget

 

 

 

 

Conducerea PSD Brăila susţine că actualul Guvern vine cu o abordare greşită asupra bugetului. Mai exact, cu o viziune strict contabilă care include tăieri de pensii, salarii, venituri şi fonduri, inclusiv de la domenii de maximă prioritate naţională, precum Sănătatea şi Educaţia, situaţie cu care social-democraţii nu pot fi de acord.

În condiţiile în care ne confruntăm cu o pandemie şi suntem în plină campanie de vaccinare, Guvernul găseşte potrivit să taie 2,6 miliarde de euro din bugetul Sănătăţii - 2,2 miliarde de euro din bugetul ministerului şi 0,4 miliarde de euro de la CNAS - echivalentul costurilor pentru imunizarea de 2 ori a populaţiei ţării. Educaţia urmează să primească cel mai mic procent din PIB - 2,5%, fapt văzut de specialiştii în domeniu drept sabotaj naţional. În acest context, parlamentarii PSD nu vor vota proiectul de buget propus de Guvernul Cîţu, buget lipsit de viziune, o oglindă a incompetenţei coaliţiei de la putere, care doar va arunca România într-un cerc vicios al sărăciei. Am avertizat încă din campanie asupra viziunii austere a celor de la PNL - USR, care se materializează în prezent”, se arată în comunicatul PSD Brăila.

Reprezentanţii organizaţiei judeţene a social-democraţilor, au adăugat că se aşteptau la un astfel de proiect de buget din partea coaliţiei de guvernare, astfel că au construit unul alternativ. Potrivit acestora, bugetul proiectat de PSD, cu o valoare de 374 miliarde de lei, are ca ţinte principale stoparea crizei sanitare, relansarea economiei şi creşterea nivelului de trai.

În acest sens alocăm mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie, agricultură, investiţii în infrastructură, IMM-uri, salarii, alocaţii, pensii, digitalizare şi inovare. Principalele amendamente susţinute de PSD se referă la: creşterea alocaţiilor pentru copii, la nivelul stabilit iniţial de PSD în 2020; construcţia de centre medicale; servicii suplimentare de sănătate în pandemie; începerea investiţiilor în Spitalele regionale; creşterea salariilor profesorilor la nivelul din 2022 din Legea salarizării; alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi Cercetare (la Educaţie 5% şi la Cercetare 1%); despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă; creşterea natalităţii; programe pentru locuri de muncă bine plătite; suplimentări la programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla electrocasnice; finanţarea programului Fabricat în România: stimularea investiţiilor mari şi retehnologizarea companiilor; a programelor Start-Up Nation III şi Start-Up pentru Studenţi; promovarea şi susţinerea exporturilor; creşterea punctului de pensie conform Legii iniţiale a pensiilor”, se mai punctează în comunicat.

 

Şi PSD Brăila a propus amendamente

 

Cât despre sursele de finanţare pentru fiecare amendament propus de PSD-işti, aceştia au ţinut să precizeze că există şi că pot fi uşor accesate. Ba mai mult, că majoritatea ar fi fost recomandate chiar de Consiliul Fiscal.

Este vorba de reducerea evaziunii fiscale, recuperarea arieratelor, creşterea bazei de impozitare prin măsuri de stimulare economică, fondul de rezervă al Guvernului sau capitolul Acţiuni generale din bugetul Ministerului Finanţelor. Am făcut modificări la bugetul de stat deoarece, din discuţiile avute cu liderii de sindicat a reieşit că propunerile guvernului PNL - USR nu răspund nevoilor societăţii. Priorităţile lor nu sunt şi priorităţile românilor. Banii trebuie direcţionaţi către domenii de activitate şi obiective cu adevărat importante”, au afirmat PSD-iştii.

Tot cu această ocazie, conducerea PSD Brăila a ţinut să sublineze că din partea judeţului nostru au fost formulate 76 de amendamente la buget, pe care parlamentarii social-democraţi le vor susţine în plen în speranţa că vor fi dezbătute şi aprobate.

Acestea se referă la bani pentru proiectele locale aflate în implementare. Susţinem proiectele strategice cu care vin UAT-urile în sprijinul comunităţilor locale, indiferent de culoarea politică a acestora, solicitând finanţare pentru modernizarea infrastructurii de drumuri judeţene şi comunale, dar şi a cartierelor municipiului Brăila şi ale oraşelor, reabilitarea şi extinderea sistemului de irigat, reabilitarea şcolilor şi a dispensarelor comunale. Amendamentele PSD se încadrează într-un deficit aproape identic cu cel propus de Guvern (7,26% din PIB la PSD faţă de 7,16% la Guvern). Diferenţa ţine de viziunea în care sunt stabilite priorităţile. Prioritatea Guvernului este Austeritate în timp ce prioritatea PSD este Dezvoltarea şi creşterea nivelului de trai. Guvernul «Nu se poate» propune intrarea României în cercul vicios al austerităţii, în timp ce PSD propune intrarea într-un cerc sănătos al dezvoltării”, se mai arată în comunicat.

 

 

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii