Mergi la conţinutul principal

Buf de 13 miliarde

Un inculpat, 28 de pagubiti si zeci de martori, intr-un dosar de inselaciune cu un prejudiciu de aproape 1,3 milioane lei, adica 13 miliarde de lei vechi, instrumentat de procurorii braileni. Capul "afacerii" este un galatean de 44 de ani, recidivist, condamnat in trecut pentru comiterea infractiunii de furt calificat la o pedeapsa de 4 ani si sase luni inchisoare. De data aceasta, el a pus mina pe o firma braileana si, in mai putin de doua luni, a tepuit mai multe societati din tara, de la care a achizitionat diverse bunuri, pe care insa nu le-a mai platit. Barbatul s-a sustras de la ancheta si, desi s-au efectuat toate demersurile pentru localizarea acestuia, nu s-a reusit acest lucru. In martie, la cererea Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, instanta a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatului, ulterior el fiind dat si in urmarire. Dupa definitivarea cercetarilor, procurorii au dispus trimiterea sa in judecata, pentru inselaciune in forma continuata si emitere de CEC-uri fara a avea la tras disponibilul suficient, in forma continuata.
In perioada iunie - iulie 2007, Mihai Tanasa, administratorul SC "Biantech" SRL Braila, ajutat de alte persoane neidentificate, a achizitionat marfa de la 28 de agenti economici de pe raza mai multor judete din tara, pentru a caror plata a emis 33 file CEC barat, fara a avea disponibil in conturi si creind acestora un prejudiciu in valoare totala de 1.273.356 lei. Fata de modul de comitere a faptelor a rezultat ca inculpatul a actionat cu intentia de inselare a partenerilor de afaceri inca de la inceput. Mai intii a dobindit calitatea de asociat unic si administrator al societatii respective si apoi a deschis conturi pe numele societatii, la mai multe institutii bancare de pe raza municipiului, obtinind totodata si carnete cu file CEC barat, in vederea derularii de afaceri. Pentru a crea imaginea unei afaceri prospere, prin prisma viitoarelor relatii comerciale in cadrul carora urma sa-si insele partenerii de afaceri, inculpatul a inchiriat personal, dar in numele societatii, 2 spatii comerciale cu destinatia de depozit si unul drept birou, pe raza municipiului Braila. "Din coroborarea probelor rezulta indubitabil ca inculpatul a preluat prin cesionare SC Biantech SRL Braila, la sfirsitul lunii mai 2007, societate care nu figura cu incidente in folosirea instrumentelor de plata, pentru ca intr-un timp foarte scurt, respectiv 30-45 de zile, sa intre in relatii de afaceri cu mai multe firme din tara si sa emita 33 file CEC pentru plata marfurilor in valoare de peste 1,2 milioane lei, dar fara a avea disponibil in conturile bancare respective. Modul de pregatire, dotarea cu spatii pentru birou si depozite, disponibilitatea aratata fata de partenerii de afaceri pentru tranzactii cu valoare mare, toate aceste aspecte, prin prisma activitatii infractionale comise intr-un timp atit de scurt, conduc la concluzia ca inculpatul a urmarit doar sa insele firmele colaboratoare. In cea mai mare parte reprezentantii societatilor pagubite au recunoscut in fotografiile judiciare pe inculpat ca fiind cel care a derulat relatia comerciala si a emis instrumentele de plata si l-au indicat drept persoana care le-a creat convingerea ca SC Biantech este o firma onorabila, care isi respecta obligatiile din conventii. De asemenea, data fiind perioada scurta de timp in care inculpatul a indus si mentinut in eroare reprezentantii partilor civile, acestia au facut verificari privind SC Biantech in Centrala Incidentelor de Plata, rezultatul fiind negativ, aspect care le-a creat imaginea unei firme serioase", se arata in rechizitoriul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila.

Trei firme tepuite cu peste 4 miliarde

Nerabdator sa bage in propriul buzunar cit mai multi bani, galateanul a achizitionat marfuri diverse, respectiv motostivuitoare, anvelope, materiale de constructii, nichel electrolitic, piese auto, produse de iluminat sau schele metalice, provenind de la societati de profil din tara. In momentul cind incercau sa incaseze banii, reprezentantii firmelor cazute in plasa constatau ca filele cec emise nu aveau disponibil in banca si incercau sa ia legatura cu administratorul firmei brailene. Unii dintre pagubiti au venit chiar la Braila sa ceara socoteala, iar altii au angajat detectivi particulari pentru a da de urma escrocului, insa totul a fost in zadar.
Cea mai mare teapa, in valoare de 189.351 lei, a primit-o o firma din localitatea Tirnaveni - Cluj Napoca, ce are ca profil de activitate comercializarea/inchirierea de elemente pentru schele, cofraje, popi metalici. In luna iulie 2007, societatea a fost contactata de Mihai Tanasa, care s-a aratat interesat de achizitionarea unei cantitati de popi metalici. Pentru a nu da de banuit, inculpatul a achitat firmei respective, prin virament, un avans de 10% din valoarea livrarii. Dupa ce a fost livrat primul transport, barbatul s-a aratat multumit de calitatea marfii achizitionate si a solicitat o alta cantitate de marfa. Reprezentanta firmei din Cluj a fost de acord, dar a solicitat plata primului transport, moment in care Tanasa a asigurat-o ca in citeva zile va incasa o suma mare de bani si ca nu vor fi probleme la achitarea datoriei. Femeia a spus insa ca nu dispune deocamdata de noua cantitate de marfa solicitata, dar ca in citeva zile, va primi popi folositi de la Constanta. Atunci, barbatul a insistat si a convins-o sa livreze un nou transport, oferindu-se chiar sa trimita el un autocamion la Constanta dupa marfa. Ulterior, administratorul a solicitat livrarea unei alte cantitati de marfa si dupa ce toate cele trei transporturi au ajuns la depozitul societatii din Braila, firmei din Cluj i s-a comunicat ca fila CEC emisa pentru plata fusese refuzata. In urma verificarilor s-a stabilit ca soferii care au transportat marfa au fost remunerati cu diferite sume de bani, dupa ce au primit solicitarea prin telefon din partea unui anume "Mihai", cu care insa nu s-au intilnit. Societatea prejudiciata s-a constituit parte civila cu suma de 189.351 lei, reprezentind valoarea celor doua cantitati de popi de la Cluj si a celei de la Constanta.
In perioada 26 - 29 iunie, acelasi individ a inselat o alta societate, suma fiind la fel de consistenta. La punctul de lucru al unei firme din Bucuresti au venit trei persoane, una prezentindu-se ca fiind Mihai Tanasa, care s-a aratat interesat sa cumpere produse de iluminat, plata urmind sa fie facuta prin file CEC. Marfa a fost transportata la Braila, dar cind a fost vorba de plata, reprezentantii firmei brailene nu au mai fost de gasit, astfel ca firma bucuresteana s-a ales cu un prejudiciu de 123.803 lei. Acelasi mod de operare a fost folosit si in cazul unei societati din Sibiu, care a incasat o teapa in valoare de 118.502 lei, bani pe care spera sa ii recupereze in urma unui proces. Firma respectiva a primit o comanda prin fax in vederea achizitionarii de 600 mp schela metalica fatada si 1.000 bucati popi metalici, sistemul de plata fiind acelasi. Desi s-au dat asigurari cu privire la bonitatea firmei cumparatoare, reprezentantul societatii pagubite a verificat daca firma braileana figureaza in evidentele Centralei Incidentelor de Plati, rezultatul fiind negativ. In aceste conditii, s-au livrat elementele pentru schela in valoare de 73.877 lei si cei 1.000 popi metalici in valoare de 44.625 lei. Ulterior, cele 2 file au fost girate de o alta societate, care le-a introdus la plata, insa a fost refuzata decontarea lor pe motivul lipsei de disponibil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro