Mergi la conţinutul principal

Bucuresti-Bagdad (via Washington DC)

Premierul Tariceanu face, in fine, o miscare inteleapta si cere reducerea numarului de trupe romanesti din Irak. Ca Romania nu numai ca nu avea nici o obligatie de a fi acolo, dar nici nu avea vreo treaba sa invadeze o alta tara, nu mai trebuie demonstrat sau discutat. Ca ideea ciudata de coalitie pe care Statele Unite au imaginat-o cu tari din Estul Europei, pe care le are la mina din punct de vedere economic, s-a dovedit falimentara, e la fel de in afara oricarei discutii. Ceea ce ramine, sigur ca dincolo de jertfele omenesti nejustificate, este sprijinul vehement al presedintelui Basescu pentru o cauza pierduta. Pe de o parte inteleg pozitia morala a presedintelui, care ne cere sa continuam sa sprijim coalitia alaturi de care am intrat in razboi, numai si pentru simplul fapt ca istoria noastra ca natiune ofera destule exemple de tradare a aliatilor, intre care intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste nu e decit cel mai recent. Pe de alta, nu sint convins ca alianta in care am intrat de la bun inceput a fost una care ne face cinste.
Angajarea Romaniei in razboiul impotriva terorismului a avut drept principal motor posibilitatea ca tarii noastre sa i se ofere o feliuta din prada de razboi si speranta ca macar o data in istoria moderna, sa stam si noi la masa cu “baietii buni”, cu invingatorii si nu cu invinsii (pozitionarea de partea corecta a baricadei in Primul Razboi Mondial nu s-a dovedit deloc fara rasplata). Din pacate, asa cum pare din ce in ce mai clar, prada le revine in majoritate americanilor si britanicilor, pentru simplul motiv ca Romania, desi are drept la o bucatica de Irak, nu prea are cu ce sa o intretina din punct de vedere financiar. Asa ca trebuie sa ne consolam cu putin.
Din punctul de vedere al Uniunii Europene - in care ne dorim membri, avind in vedere ca cealalta mare uniune a lumii, Statele Unite, si-a cam inchis portile la noi membri de prin 1959, cind Hawai’i a devenit cel de-al 50-lea stat - Romania a cam ales sa nu stea de partea aliatilor europeni, care s-au opus razboiului, motiv pentru care (printre multe altele, bineinteles) sintem verificati de zeci de ori mai bine decit toate cele zece tari care au aderat la UE in 2004. Presedintele Basescu se incapatineaza, insa, sa creada in cauze pierdute si se vrea bun prieten al administratiei de la Washington. Ceea ce uita insa liderul de la Cotroceni este ca actuala adminstratie americana are memorie scurta, iar cind vine vorba de prieteni, nu prea are doua vorbe la un loc. Recenta vizita a presedintelui Bush in Rusia, acolo unde e lider cel pe care acum numai citiva ani il numea “un foarte bun prieten”, nu e decit o mica dovada de cit de capricioase sint toanele colosului politic occidental. Nu sintem in Irak ca parte a NATO, deci nu avem obligatii de alianta militara cu statele membre. Sintem acolo ca simpli aliati ai Statelor Unite si e poate mai intelept sa nu ne jucam chiar toate cartile intr-o singura mina.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro