Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bruxelles a aprobat stergerea datoriilor pentru "Termoelectrica"

In cadrul derularii procesului de privatizare a unei parti a "Electrocentrale" sucursala Braila, in sensul realizarii companiei mixte care va reabilita grupul 4 al termocentralei de la Chiscani, s-a mai facut un pas. Ministrul Economiei si Comertului Codrut Seres a anuntat ca oficialii europeni si-au dat acordul de principiu pentru ca societatea "Termoelectrica" sa fie salvata prin stergerea datoriilor, cifrate In prezent la 1,2 miliarde euro. Potrivit oficialului ministerial, citat de presa centrala, delegatia romana care a mers la Bruxelles saptamina trecuta a obtinut acordul de principiu al Directoratului general pentru competitie si al celui pentru energie si transporturi. In plus, Seres a explicat ca raspunsul scris este asteptat sa fie transmis Intr-o saptamina. Important de mentionat este ca pe baza acestui raspuns, Consiliul Concurentei urmeaza sa ia decizia finala, cel mai probabil un raspuns favorabil. De altfel, in aceasta speta Seres, a declarat recent ca stergerea datoriilor este justificata, explicind ca "Termoelectrica" a inregistrat aceste pierderi din cauza unor costuri nerecunoscute si pentru faptul ca s-a facut protectie sociala ani intregi, si nu din cauza unui management defectuos. Anuntul ministrului vine in contextul in care activele cu care "Termoelectrica" ar participa la capitalul noii companii mixte in cadrul procesului de privatizare a unei parti a "Electrocentrale" Braila sint, in prezent, sub sechestrul ANAF, din cauza datoriilor istorice de circa 44.000 de miliarde de lei vechi.
"Pina la ridicarea sechestrului de pe active, vor continua cu celelalte operatiuni necesare (in procesul de privatizare a unei parti din "Electrocentrale Braila" - n.r.) si care implica timp, respectiv realizarea raportului de evaluare a activelor si a studiului de fezabilitate", au declarat oficialii Termoelectrica. Pina in prezent, caietul de sarcini pentru proiectul de la Braila a fost cumparat de sase companii, respectiv "E.ON" din Germania, "Enel" Italia, "Electrabel" Belgia, "Global International" Rusia, "Iberdrola" Spania si "Mitsui" Japonia.
Pentru realizarea proiectului de la Braila, "Termoelectrica", proprietarul centralei electrice de pe platforma de la Chiscani, intentioneaza sa constituie o societate mixta cu investitorul care va fi selectat. Potrivit cererii de oferte a "Termoelectrica", valoarea proiectului este estimata la circa 250 de milioane de dolari, lucrarile constind In instalarea unui cazan nou pe huila la grupul 4 de 330 MW al termocentralei Braila, cu toate echipamentele necesare. De asemenea, vor fi realizate si modernizarea turbinei existente si a auxiliarelor sale, precum si montarea unei noi instalatii de automatizare.
Reamintim ca, in cazul "Termoelectrica" SA, Consiliul Concurentei a anuntat recent ca evalueaza compatibilitatea masurilor de sprijin financiar, constind in stergerea datoriilor istorice ale firmei mama "Termoelectrica", cu prevederile Legii ajutorului de stat si ale Regulamentului, privind ajutorul de stat sub forma compensarilor acordate anumitor intreprinderi carora le-a fost incredintata prestarea serviciilor de interes economic general.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii