Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bricul “Mircea”, bijuteria Marinei Militare Române, va acosta la Brăila

• evenimentul va avea loc joi, 19 septembrie • faimoasa navă va putea fi vizitată, în premieră, de brăileni pe parcursul a două zile • în perioada 15 - 23 septembrie, nava-şcoală “Mircea” desfăşoară un marş de instrucţie pe Dunăre, având programate acostări în oraşele Tulcea, Galaţi şi Brăila

 

Nava-şcoală “Mircea”, bijuteria Marinei Militare Române, va ajunge la Brăila. Evenimentul va avea loc săptămâna viitoare, mai exact joi, 19 septembrie. Bricul “Mircea” desfăşoară, în perioada 14-23 septembrie, un marş de instrucţie pe Dunăre, pentru a încheia seria evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii a opt decenii de activitate. Astfel, în premieră, marinarii militari adresează publicului din trei porturi dunărene - Tulcea, Galaţi şi Brăila - invitaţia de a vizita cea mai preţuită navă a Marinei Militare Române, care a parcurs peste 300.000 de mile marine, de-a lungul timpului, adică de 14 ori lungimea Ecuatorului. Duminică, 15 septembrie, nava va ajunge în portul Tulcea, unde va sta două zile, având program de vizitare pentru populaţia civilă. Marţi, 17 septembrie, va acosta la Galaţi, unde va rămâne tot două zile. La Brăila, bricul “Mircea” va ajunge joi, 19 septembrie, la ora 10.00, şi va acosta la pontonul din dreptul noului sediu al Căpităniei. Marina Militară anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că brăilenii sunt invitaţi să viziteze nava joi, 19 septembrie, orele 11.00-13.00 şi 15.00-19.00, şi vineri, 20 septembrie, orele 09.00-13.00 şi 15.00-19.00. Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine joi, 19 septembrie, orele 17.30-19.00, un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleză, în zona Căpităniei.

Construită în perioada 1938-1939, la Şantierul Naval „Blohm & Woss” din Hamburg, Germania, „Mircea” este un velier clasa A tip „Bark”, cu trei arbori (cel mai mare cu înălţimea de 44 de metri deasupra apei) şi 23 de vele, cu o suprafaţă totală de 1.750 mp. Nava a fost botezată cu numele „Mircea”, după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, în timpul domniei căruia Ţara Românească a ajuns, pentru prima dată, la cea mai mare întindere teritorială, până la Marea Neagră.

După ceremonia de sosire în ţară, organizată la Constanţa, pe 17 mai 1939, primul marş de instrucţie al navei-şcoală „Mircea” a fost executat, în luna iunie 1939, pe Dunăre, până la Galaţi, unde a participat la festivitatea de lansare la apă a primei nave de luptă care a fost construită în România, puitorul de mine „Amiral Ioan Murgescu”. Atunci, nava nu a acostat în niciun port dunărean, în afară de Galaţi, unde a fost ancorată în zona Palatului Navigaţiei.

“Nava-şcoală «Mircea» aparţine fiecărui român, pentru că o parte din banii necesari pentru achiziţionarea acesteia au fost strânşi din donaţii publice, în anul 1938, diferenţa fiind asigurată de guvernul român. Velierul este utilizat de Forţele Navale Române, ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi numeroase activităţi de diplomaţie navală, în timpul marşurilor de instrucţie. Pentru a marca 100 de ani de la recunoaşterea internaţională a statului naţional unitar român, după Marea Unire din anul 1918, Marina Militară Română are în vedere realizarea unui marş de instrucţie în jurul lumii, în perioada 2021-2022, pentru a promova valorile culturii şi tradiţiilor româneşti”, ne-a mai informat Marina Militară.
Categorie articol: 

Comentarii