Mergi la conţinutul principal

Brambureala centrelor de vaccinare

* deşi, în teorie, două noi centre urmau să se deschidă la Casa Tineretului, de luni, 8 februarie, autorităţile care gestionează campania de vaccinare au anunţat că acest lucru nu se va mai întâmpla * reprezentanţii ISU ne-au declarat că aceea a fost o variantă de rezervă, însă până la urmă se va reveni la centrele de vaccinare amenajate deja în sălile de sport ale câtorva unități de învățământ din municipiu * deocamdată însă, din 12 centre, doar două ar urma să se deschidă, cam pe la jumătatea acestei luni

 

 

 

În luna decembrie a anului trecut, în Brăila se vorbea despre amenajarea mai multor centre de vaccinare, cele mai multe (12 centre) în municipiu, mai exact în sălile de sport ce aparţin unor şcoli şi licee. “Centrele din cartiere”, cum au fost ele numite, ar fi trebuit puse în funcțiune odată cu demararea etapei a doua de vaccinare, destinată persoanelor vârstnice și lucrătorilor din domeniile considerate esențiale. Treaba dădea impresia că merge ca pe roate, centrele au fost amenajate, totul părea să fie pregătit pentru ca procesul de imunizare să meargă rapid şi cât mai mulţi brăileni să se poată vaccina. A venit luna ianuarie, s-a dat drumul şi celei de-a doua etape a campaniei, numai că centrele din cartiere nu au devenit operaţionale. Am întrebat atunci să aflăm ce se întâmplă şi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila, desemnaţi să se ocupe de comunicare pe tot ce înseamnă campanie de vaccinare, ne-au declarat că se aşteapta un aviz de la Ministerul Educaţiei. Avizul era necesar deoarece sălile de sport urmau să-şi schimbe destinaţia. O altă problemă care a apărut între timp a fost aceea că nu există suficiente doze de vaccin pentru a deschide toate centrele deodată, cererea la nivel mondial fiind foarte mare. Totuşi, de la nivel naţional, Brăilei i s-au mai alocat două fluxuri de vaccinare, adică puteau fi deschise două noi centre. Cum zilele treceau şi avizul de la Ministerul Educaţiei nu mai sosea, autorităţile locale au încercat o altă variantă, aceea de a organiza centre de vaccinare în clădiri ce le aparţin. Astfel s-a luat decizia deschiderii a două noi centre la Casa Tineretului, la etajul unu si doi, iar acestea urmau să funcţioneze începând de luni, 8 februarie.

Joi, redactorii “Obiectiv” au încercat să afle dacă aceste două centre se vor deschide de luni, numai că, surpriză, nu se mai poate vorbi de centre de vaccinare la Casa Tineretului. Prima oară l-am contactat pe primarul Marian Dragomir, care ne-a declarat că, deşi a fost de acord cu acest lucru, nu a primit nicio solicitare oficială de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, motiv pentru care spaţiile de la Casa Tineretului nu au fost transformate în centre de vaccinare.

Ulterior, cum de fiecare dată, atât DSP Brăila, cât şi Prefectura Brăila, nu răspund la telefon, invocând că “de comunicarea cu presa pe tema campaniei de vaccinare se ocupă ISU Brăila”, am sunat la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, col. Ştefan Stoian, care ne-a explicat că nu se vor mai deschide cele două centre noi la Casa Tineretului. În schimb, acesta ne-a declarat că se vor activa două centre noi la două din sălile de sport amenajate iniţial, însă acest lucru se va întâmpla probabil din 15 februarie, fiind nevoie de un nou aviz de la Ministerul Educaţiei pentru funcţionarea acestora.

“Cele două centre de vaccinare care s-au propus pentru Casa Tineretului au fost o variantă de rezervă la sălile de sport din şcoli pentru că s-au trimis două fluxuri de vaccinare şi, cum v-am mai spus, se aştepta avizul Ministerului Educaţiei la solicitarea pentru schimbare de destinaţiei a sălilor de sport. Între timp, Ministerul Educaţiei a mai solicitat un aviz de principiu de la DSP privind schimbarea de destinaţie a acestor locaţii. Acesta a fost trimis de DSP către Primărie şi Primăria mai departe a transmis, confrom legislaţiei, solicitarea de schimbare a destinaţiei. Deci se aşteaptă acum avizul de schimbare, care nu vedem de ce nu ar fi favorabil. Practic a picat varianta cu Casa Tineretului şi s-a prelungit termenul de deschidere a două noi centre undeva pentru 15 februarie. Atât timp cât pentru fiecare judeţ în parte s-a aprobat un anumit număr de fluxuri de vaccinare, iar pentru Brăila sunt două, şi având în vedere că sălile erau amenajate şi doar se aştepta avizul pentru schimbarea temporară a destinaţiei în final s-a rămas la varianta sălilor de sport. Deci două centre se vor deschide,  deocamdată nu putem spune care vor fi acelea, la ce săli de sport vor fi. Se aşteaptă avizul şi se va stabili care sunt cele două locaţii, pentru că trebuie făcut şi în funcţie de personalul medical care va deservi aceste centre. Depindem de hotărârea celor de mai sus de noi şi aşteptăm această adresă ca centrele să poate să funcţioneze legal”, ne-a declarat col. Ştefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila.

 

Brăilenii, nemulţumiţi că sunt programaţi târziu la vaccinare

 

Vorbim despre persoane peste 65 ani, cu boli cronice, care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, dar care nu reuşesc să găsească un loc liber mai devreme de finalul lui martie. Cum doar două centre de vaccinare funcţionează în prezent, la Spitalul Judeţean şi Spitalul de Psihiatrie, iar cererea pentru imunizare este mare, brăilenii nu au încotro decât să îşi aştepte rândul.

Conform datelor transmise de autorităţi, până joi, 4 februarie, 7.171 persoane s-au vaccinat împotriva coronavirusului, din care 1.533 cu doza a II-a. Pe lângă vaccinul Pfizer-BioNTech, în Brăila a început vaccinarea şi cu vaccinul Moderna. Pentru vaccinul AstraZeneca încă se mai aşteaptă aprobări pentru ca acesta să fie pus pe piaţă. Iar pentru că cererea este mare, Comisia Europeană ia în calcul să deschisă uşa inclusiv pentru vaccinuri ruseşti. Ungaria deja a aprobat serul Sputnik V împotriva Covid-19, dar a achiziţionat şi vaccinuri din China.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro