Mergi la conţinutul principal

Brailenii nu mai sint nevoiti sa astepte ore in sir pentru analizele gratuite

Brailenii au scapat de calvarul cozilor la care erau nevoiti sa stea pentru a beneficia de analizele gratuite prin programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei. "Dupa perioada aglomerata, lucrurile au inceput sa se deruleze intr-un mod firesc, acum sint onorate toate persoanele care merg catre laboratoare. De asemenea, laboratoarele din mediul rural au stabilite zile de recoltare pentru analizele prescrise iar mobilizarea pentru aceasta actiune este facuta de medicul de familie", a precizat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), dr. Mariana Tarachiu.
Programul national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei se deruleaza intre 1 iulie 2007 si 30 septembrie 2008. "In cadrul implementarii si derularii programului se va realiza o evaluare a populatiei pentru depistarea bolilor cu impact major asupra starii de sanatate, se va stabili riscul individual si necesarul de servicii preventive care vor fi efectuate, pe baza graficului activitatilor preventive la adult si copil, se va urmari consilierea si recomandarea efectuarii investigatiilor clinice si paraclinice", a mai spus dr. Tarachiu.
La nivelul municipiului exista sapte laboratoare care efectueaza examenele paraclinice si care trebuie sa faca fata tututor solicitarilor venite din partea brailenilor. Accesul la acest program se face incepind cu o consultatie gratuita la medicul de familie in cadrul careia se efectueaza riscograma. In urma acestor consultatii se stabilesc si investigatiile necesare diagnosticului si urmarirea evolutiei starii de sanatate a pacientului. Exista trei mari categorii de afectiuni cu impact major asupra starii de sanatate a cetatenilor cit si asupra resurselor financiare la nivel de sistem sanitar: bolile cardiovasculare, diabetul zaharat si afectiuni oncologice (cancerul de colon, cancerul mamar si cancerul cervical mai precis cel de col uterin).
Reamintim ca cele 7 laboratoare care au incheiat contracte cu CJAS Braila in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei sint: "Laborator clinic - biochimist Cobaleanu" (Calea Calarasilor), "LABORMED, dr. Cristescu Mihai" (Piata George Enescu, cu sediu de recoltare pe str. Stefan cel Mare), "DIAMED CENTER" (Calea Galati), "Med Center" (Soseaua Buzaului), "OTO MED" (Ansamblul Hipodrom), "Servicii medicale dr. Caprariu", (Blocul Turn - Plantelor) si Laborator clinic dr. Varzaru Victoria (str. Pietatii si B-dul Independentei). Reprezentantii acestor laboratoare trebuie sa acopere zilnic atit solicitarile populatiei din municipiul Braila, cit si din celelalte localitati din judet.

Cu mici exceptii, lucrurile au intrat in normal

Daca teroarea cozilor, in cele mai multe cazuri, s-a inlaturat, din pacate, mai avem citeva probleme la capitolul civilizatie. Marti dimineata, de exemplu, la Centrul de recolatare a singelui din Policlinica Hipodrom, era un adevarat scandal. Ordinea intrarii "la intepat" era bine stabilita, programarea de la medicul de familie si lista alcatuita de un pacient binevoitor inca de la primele ore ale diminetii, cel putin teoretic, pareau ingredientele perfecte pentru buna desfasurare a actiunii. Cu toate acestea, oamenii au tinut sa contrazica teoria. Deja la ora 07.35, lista cuprindea peste 60 de persoane. "Venim aici de la 6, unu la mina pentru ca mai avem si alte probleme de rezolvat si doi, ca sa intram printre primii", ne-a explicat unul dintre pacienti. In apropierea orei 08.00, cind s-a dat startul la analize, oamenii si-au iesit din fire fara motiv. Au inceput sa se imbulzeasca, sa se impinga, sa se loveasca si mai ales sa se certe ca la usa cortului, chiar in fata cabinetului. Cu toate ca lista exista, pacientii erau gramada, aproape sa distruga usa. In ciuda debandadei insa, unii pacienti erau multumiti. "Nu mai sint probleme acum, la inceput a fost mai rau. Am programare pentru astazi si sint si pe lista", ne-a declarat Ion Anton, un pacient in virsta de 68 ani.
Din fericire, in raidul nostru matinal prin cele 7 laboratoare nu am mai intilnit situatii asemanatoare. In celalate centre de recoltare lucrurile se derulau normal si civilizat. Magdalena Carausu, biolog principal la "Diamed Center", ne-a povestit cum decurg lucrurile in interiorul cabinetului, multumita ca, in sfirsit, problema cozilor interminabile si a pacientilor iritati s-a rezolvat. "La noi nu mai sint probleme, lumea a inteles ce trebuie facut. Se recolteaza tot ce este fara a se mai face programare. Noi servim toate persoanele care vin intr-o zi, nimeni nu ramine cu analizele nefacute".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro