Mergi la conţinutul principal

Brailenii isi lasa pomii la cheremul omizilor

Sute, chiar mii, de pomi desfrunziti, parca pirjoliti de un foc nevazut, acesta este efectul unui atac masiv al omidei paroase a dudului, ce a cotropit strazile si gospodariile municipiului. Situatia mai mult decit grava a determinat Unitatea Fitosanitara Braila si Primaria, prin Directia de Administrare si Gospodarire Locala, sa efectueze, in dimineata zilelor de joi si vineri, o ampla actiune de combatere. S-a folosit un avion inchiriat de la firma "Coral" SRL Tulcea, insistindu-se asupra aliniamentelor stradale, parcurilor si zonelor verzi ale Statiunii Lacu Sarat insa nu au fost neglijate nici cartierele rezidentiale. Substanta folosita a fost pusa la dispozitie de Unitatea Fitosanitara, din rezerva proprie, iar plata avionului intra in sarcina DAGL, tariful perceput fiind de 280.000 lei/ha, in conditiile in care au fost acoperite peste 1.000 ha, dupa cum ne-a informat Marilena Barbu, inginer sef in cadrul DAGL. "Toata operatiunea ne-a costat cam 300 de milioane de lei. Speram ca macar sa avem rezultatele scontate, fiindca situatia din municipiu a fost provocata de ceea ce se intimpla in judet, unde Directia Agricola a luat masuri destul de «subtiri», pentru combaterea acestei omizi", a declarat, ieri, primarul Constantin Cibu, in cadrul unei conferinte de presa.

Pomi ucisi de delasarea gospodarului de tip nou

Din punct de vedere legal, insa, combaterea omidei paroase a dudului din gospodariile private nu intra in sarcina statului. Dupa cum ne-a explicat Florentina Pascal, consilier in cadrul Unitatii Fitosanitare, potrivit Ordinului 911/2004, statul trebuie sa asigure combaterea acestui daunator doar de pe spatiile publice, cum ar fi aliniamentele stradale sau parcurile. In rest, fiecare gospodar ar trebui sa se preocupe pentru combaterea omizilor care ii distrug pomii de pe proprietate. Brailenii dau, insa, dovada de delasare, asteptind sa le faca statul treaba, situatie cu atit mai greu de inteles, cu cit substanta necesara tratamentului se gaseste in farmaciile specializate si este destul de accesibila. "Cu o doza de 30-40 mii de lei, diluata in zece litri de apa, se pot trata zece pomi. Este greu de inteles atitudinea oamenilor. In trecut, cind nu existau astfel de substante, parintii si bunicii nostri protejau pomii de omizi cu somoioage de foc, nu ii lasau la cheremul acestor insecte. In judet, intr-adevar, situatia este critica, dar fiecare gospodar trebuie sa ia masuri de combatere, nu sa astepte ajutor de la stat fiindca, potrivit legii, in cazul de fata nu sint alocati bani de la buget decit pentru protejarea copacilor de pe spatiile publice", ne-a explicat Florentina Pascal.
In luna iulie, pe raza municipiului Braila s-a efectuat un tratament de combatere a omizii paroase, al carui cost a fost suportat integral de Unitatea Fitosanitara, ce a asigurat atit substanta necesara cit si banii pentru inchirierea avionului. Substanta s-a pulverizat doar pe aliniamentele stradale si in parcuri, cartierele fiind ocolite. Lipsa de reactie a cetatenilor, care nu si-au stropit pomii, a avut drept consecinta proliferarea insectelor, astfel ca a doua generatie de omizi a cotropit din nou copacii de pe domeniul public, reducind la minimum eficienta primului tratament. Data fiind gravitatea situatiei si necesitatea luarii unor masuri urgente, pentru ca acest daunator sa nu prolifereze intr-un asemenea ritm incit sa lase o rezerva care sa provoace un adevarat dezastru anul viitor, s-a luat decizia sa se trateze aerian inclusiv copacii din cartierele marginase ale municipiului. Acest lucru a fost posibil prin implicarea Primariei, care a platit inchirierea avionului din bani de la bugetul local, Unitatea Fitosanitara asigurind doar substanta necesara.
Omida a facut ravagii nu numai in ceea ce priveste dudul, asa cum era normal, ci si in coronamentul foarte multor artari, plopi, tei, salcimi si chiar nuci, in ciuda concentratiei mari de iod din frunzele acestei specii. Cea mai afectata zona din municipiu a fost Parcul Monument. Din cite se pare, tratamentele aplicate ieri si alaltaieri si-au facut efectul. "Din probele adunate la patru ore de la incetarea tratamentului de astazi dimineata (ieri n.n.), reiese ca eficienta este de 70%. Pina diseara, gradul de eficienta va creste, cu siguranta, fiindca omizile care nu au intrat in contact direct cu substanta de combatere o vor ingera odata cu frunzele, iar otrava isi va face efectul", ne-a spus Florentina Pascal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro