Mergi la conţinutul principal

Brailenii datoreaza 7,5 milioane de euro pentru apa si caldura

Furnizorii de servicii publice de apa-canal si energie termica au acumulat creante importante de recuperat in relatia cu asociatiile de proprietari. Un calcul sumar indica faptul ca proprietarii de apartamente reprezentati de asociatiile de proprietari au acumulat datorii de peste 25 milioane de lei (250 de miliarde de lei vechi), echivalentul a 7,5 milioane de euro. Numai regia locala de apa canal are de recuperat de la asociatii nu mai putin de 16 milioane de lei, in timp ce operatorul de termoficare inregistreaza creante de peste 9 milioane de lei.
Potrivit informatiilor prezentate de conducerea RA "Apa", soldul asociatiilor de proprietari la data de 15 ianuarie se ridica la 6,182 milioane de lei, la care se adauga inca 10,37 milioane de lei penalitati ca urmare a neachitarii in termen a facturilor emise, de unde rezulta un total de 16,552 milioane lei. Ca termen de comparatie, totalul creantei inregistrate in cazul agentilor economici se cifreaza la 789.556 lei. De remarcat este ca, in ultimul trimestru al anului trecut, valoarea totala a creantelor a crescut cu circa 500.000 lei. In incercarea de a recupera aceste creante, regia a demarat in urma cu citiva ani o campanie de sensibilizare a asociatiilor cu cele mai mari si mai vechi datorii, iar in cazurile in care datornicii nu au respectat graficele de reesalonare a aplicat restrictionari in ceea ce priveste furnizarea apei reci. Mai concret, regia furnizeaza marilor datornici apa in baza unui program de doar doua ore pe zi, dimineata si seara. Ca exemple negative, conducerea regiei a indicat cazul AP 711 din Hipodrom care are o datorie de 476.878 lei, din care 205.114 penalitati, ultima plata fiind efectuata in iulie 2006, ajungind cu nivelul platilor la luna decembrie 1999. Si AP 241 din Viziru III a acumulat datorii de aproape 450.000 lei, din care 252.224 lei penalitati, in urma ultimei plati din ianuarie 2007 nivelul fiind luna iulie 2000. In cazul AP 46 din Viziru I, datoria de 242.953 lei este veche din septembrie 2001, in timp ce AP 44 care are o datorie de 170.917 lei, a ajuns cu platile la nivelul lunii februarie 2002. Si membrii asociatiei locatarilor din Caminul Dunacor din Bariera Calarasilor au restante catre regie de circa 56.000 lei, insa desi asociatia a platit zilele trecut o parte din suma, abia a ajuns cu platile la nivelul lunii iunie 2003. "Pentru aceste 5 asociatii, apa rece este furnizata dupa un program de doar doua ore pe zi, una dimineata si una seara, iar daca nu se prezinta la discutii in ceea ce priveste reesalonarea datoriilor, se va trece la debransarea totala a acestora", a avertizat conducerea RA "Apa".

Doar 3 asociatii au adus liste complete cu familiile rau-platnice

In ceea ce priveste datoriile acumulate de catre asociatiile de proprietari din municipiu la capitolul energie termica, potrivit informatiilor prezentate de catre Nicu Bajan, directorul general al SC "CET", soldul la finele anului 2006 se cifra la 9,35 milioane de lei, inclusiv penalitati. "Noi am avut anul trecut o intilnire cu reprezentantii asociatiilor de proprietari cu cele mai mari si mai vechi datorii, ocazie cu care s-a pus problema cesionarii creantelor de la proprii membri pentru a ne putea indrepta punctual impotriva rau-platnicilor. Desi am inaintat acte aditionale in acest sens catre toate cele circa 40 de asociatii convocate la acea vreme, doar 3 dintre acestea au semnat actul aditional si au adus lista nominala a membrilor cu cele mai mari datorii. Astfel, am actionat in instanta 4 familii cu datorii de cite 4.000 - 5.000 lei fiecare. Facem in continuare diligente pentru a primi si de la alte asociatii cu probleme, cu atit mai mult cu cit avem 7 asociatii care se numara printre cele 40 vizate de actiunea noastra, care nu au platit nici un leu in luna noiembrie anul trecut", ne-a declarat directorul Bajan, subliniind ca este important ca asociatiile sa constientizeze avantajul de a da pe mina operatorului de termoficare familiile cu datorii mari la intretinere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro