Mergi la conţinutul principal

Brailenii continua sa plece in Italia

Desi scandalul izbucnit in Italia, dupa ce romanul de etnie roma a ucis in bataie o italianca, a atins proportii ingrijoratoare, iar unii dintre romanii care traiesc acolo au simtit pe pielea lor reactia extremistilor italieni, brailenii continua sa plece acolo. Fie ca se duc pur si simplu in vacanta sau sa munceasca, brailenii nu s-au lasat intimidati de situatia tensionata din Italia. Si chiar daca au o stringere de inima, o fac pentru ca au familii de intretinut si rate de platit, lucru care ii face sa treaca peste orice temeri.
Asa cum ne-au declarat managerii mai multor agentii de turism si transport international de persoane, situatia din Italia nu le-a afectat afacerile, numarul celor care pleaca fiind acelasi ca in anii trecuti. Insa, trebuie luat in considerare faptul ca majoritatea pleaca acolo prin agentii de intermediere, cu contracte de munca, sau au deja job-uri stabile, nefiind vorba despre cei ce stau in tabere clandestine ridicate pe la marginea oraselor, acestia fiind, in fond, cei vizati de carabinieri. In acest context, brailenii spun ca nu au de ce sa se teama, atita timp cit isi vad de treaba lor si nu deranjeaza pe nimeni. Totusi, evenimentele inregistrate acolo dupa cazul italiencei agresate, cind romanii au fost atacati in magazine sau amenintati prin intermediul televiziunilor, ar trebui sa-i faca sa fie mai atenti.

"Frica, nefrica, trebuie sa merg"

Liviu are 40 de ani si o fata de 16 ani, de care are grija mama sa, deoarece si sotia sa este plecata in Italia, de aproximativ un an. Barbatul ne-a spus ca nu intentioneaza sa se mute acolo, ci vor doar sa faca niste bani ca sa-si achite datoriile. In Italia repara motoare de nave, munca pentru care ia intre 8 si 9 euro pe ora. Munceste intre 8 si 10 ore pe zi si ne-a spus ca in aceste conditii a fi departe de casa si de copil este un sacrificiu care merita sa fie facut, insa si-a promis ca anul viitor va reveni acasa. "Ma duc la munca cinstita, in Santierul Naval, nu sa stau pe strazi. Am mai fost plecat si nu am avut niciodata probleme. M-au mai oprit carabinierii, dar in rest nu am avut treaba cu autoritatile. Si nici cu oamenii, sa spuna ca le luam serviciile, pentru ca ei au nevoie de forta de munca. Sintem un grup mai mare, ne cazeaza angajatorii si nu stam prin baraci. Daca ne vedem de treaba noastra, nu are ce sa ni se intimple", ne-a spus braileanul.
La 70 de ani, Stamate Conciu a plecat in vizita la cei doi baieti ai sai stabiliti in Italia in urma cu 10 ani. Muncesc, au familii, copii si, pentru ca nu au cind sa vina in tara, si-au chemat tatal acolo. "Sintem oameni cumsecade, nu cred sa avem probleme. Merg pentru prima data la baieti, dar nu imi este frica. Cu ce pot eu sa-i deranjez pe italieni ca sa se ia de mine?", ne-a spus batrinul.
Pentru ca a ajuns la o virsta la care cu greu isi mai gaseste de munca si pentru ca are de crescut doi copii, Viorel (56 de ani) a decis sa plece la munca in Italia. Nu a plecat de aici cu un contract de munca, ci s-a dus la un nepot care este acolo de 2 ani si care lucreaza in constructii. "Frica, nefrica, trebuie sa merg. Copiii cresc si au din ce in ce mai multe nevoi. Or, cu doua pensii amarite nu poti face nimic. Daca tot s-a ivit ocazia asta, am zis sa risc. Sper sa nu se ia nimeni de mine, ca nu ma duc sa fur sau sa dau in cap cuiva", a spus barbatul.
In ceea ce priveste agentiile ce intermediaza plecari in Italia, fie ca e vorba de transport sau de turism, acestea spun ca afacerile merg ca de obicei si ca nu au fost afectati de situatia creata acolo. "Vinzarile sint la fel ca in ultimele luni si nu s-a anulat nici un sejur. As putea spune ca procentul de vinzari e cam acelasi ca anul trecut. Firma noastra chiar nu a resimtit in nici un fel criza “italiana”", ne-a declarat reprezentantul uneia dintre firmele brailene de turism. De aceeasi parere este si o alta agentie: "As putea spune ca plecarile sint chiar mai dese. In ciuda a ce s-a intimplat acolo, Italia e aleasa in continuare ca destinatie turistica".
Nici firmele de transport nu o duc mai rau: "Rezervari avem ca de obicei. Multi dintre cei care pleaca sint cei care au locurile de munca asigurate. Pe ei ii asteapta acolo patronii si nu stau decit cite o saptamina in Romania. Ajunsi in Italia nu prea ies pe strada ca sa se puna in pericol. Avem cam 50 de plecari pe luna, de obicei, si sint in general femei si barbati seriosi, nu borfasi".

Framintari in tara

Intre timp, in tara, specialisti juristi analizeaza Decretul aprobat de Executivul Italian, despre care spun ca intra in conflict cu o directiva a Comisiei Europene. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca in functie de recomandarile ministerelor implicate, care analizeaza situatia din punct de vedere juridic, Guvernul ar putea sesiza Comisia Europeana. De asemenea, el a aratat ca Decretul-lege aprobat de Guvernul italian nu vizeaza doar cetatenii romani si nici persoanele care lucreaza cinstit. Premierul a mai spus ca a discutat "in detaliu" despre acest subiect la intilnirea de miercuri, de la Roma, cu premierul Italiei, Romano Prodi si cu ministrul italian de Interne.
Vineri, aproximativ 30 de membri ai organizatiei Noua Dreapta s-au adunat in fata sediului Ambasadei Italiei la Bucuresti, pentru a protesta fata de valul de anti-romanism care a cuprins Peninsula in urma crimei savirsite de Romulus Mailat. Manifestantii au avut banere pe care era scris "Nelegiuirile tiganilor, evenimente pentru voi - rutina pentru noi", "Imaginea nationala distrusa de o etnie non-europeana", precum si unul in limba italiana, pe care scria "Doua popoare latine, o singura problema". De asemenea, au existat si pancarde care il infatisau pe Mailat in spatele gratiilor, pe care scria "Criminalul din Italia, Romulus Mailat, nu este roman, este etnic tigan" si altele cu "Notate la diferenza !", ce infatisau doua fotografii, una a unei familii de romi si alta a unei familii de romani, prin care se indica faptul ca este vorba de "doua popoare diferite". Liderul organizatiei, Tudor Ionescu, a declarat ca manifestatia are ca scop imbunatatirea imaginii Romaniei in strainatate, prin sensibilizarea autoritatilor europene in privinta diferentelor ce trebuie facute intre romi si romani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro