Mergi la conţinutul principal

Brailenii au sarbatorit hramul Capelei Militare din cartierul Viziru

Simbata, credinciosii au sarbatorit hramul Capelei Militare din cartierul Viziru III, inchinata "Sfintilor Mucenici Brancoveni", lacas de rugaciune pastorit de parintele capelan Leontin Cristian, preotul militar al Garnizoanei Braila. Sarbatoarea a coincis cu implinirea a 12 ani de la reintroducerea asistentei religioase in Armata Romana. Sarbatoarea "Sfintilor Martiri Brancoveni - Constantin Voda cu cei patru fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache" de anul acesta a marcat si implinirea a 12 ani de cind PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, a pus piatra de temelie a Capelei Militare.
In toate unitatile militare din Garnizoana Braila au fost organizate cateheze (invataturi) despre viata Sfintilor Martiri Brancoveni, pentru a cinsti ziua patronilor spirituali. In ziua "Adormirii Maicii Domnului", la Capela Militara s-au oficiat Vecernia si Acatistul Sfintilor Mucenici Brancoveni, iar simbata dimineata a fost oficiata Sfinta Liturghie, de catre parintele paroh Leontin Cristian, impreuna cu un sobor de preoti. Dupa slujba, la fel ca in fiecare an, cei prezenti au fost invitati la o masa de obste, dupa obiceiul crestinesc. In timpul Sfintei Liturghii, parintele Cristian a rostit folositoare cuvinte de invatatura despre viata si patimirile Sfintilor Martiri Brancoveni, in frunte cu domnitorul-erou Constantin Brancoveanu (1688 - 1714), ucis miseleste la Istanbul. Brancoveanu a domnit mai bine de 25 de ani, pe vremea cind Tara Romaneasca se afla in calea marilor imperii vecine (Otoman, Tarist, Habsburgic). Mare iubitor de cultura si evlavios crestin, Brancoveanu a zidit din temelie 19 minastiri si biserici si mai multe palate, punind bazele stilului “brancovenesc”. Tot el a tiparit vestita Biblie de la 1688 numita “a lui Cantacuzino”, adevarat monument de limba romaneasca. Suferintele si moartea tragica a domnitorului-martir, a celor patru fii ai sai si a sfetnicului Ianache, au fost evocate, cu mult dramatism, in fiecare an, de parintele paroh Leontin Cristian, de la Capela Militara. Constantin Voevod a fost decapitat la virsta de 60 de ani, impreuna cu cei patru fii si cu sfetnicul Ianache, chiar in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august 1714. Sotia sa, Doamna Marica, a fost silita sa asiste la supliciu. Inainte de executie, domnitorului-martir i s-a oferit posibilitatea de a-si recapata tronul, daca va trece la islamism, insa a preferat moartea in locul lepadarii de Hristos.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro