Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brailenii au donat 5 tone de singe intr-un an

In ultimii 8 ani de zile, de cind la conducerea Centrului de Transfuzie Sanguina se afla dr. Magdalena Iugulescu, la Braila nu s-au inregistrat crize de singe pentru nici o grupa sanguina, iar donatorii din judet nu se mai regasesc doar in rindul unor categorii defavorizate, ci in toate clasele sociale. Schimbarea de mentalitate a plecat in primul rind de la colectivul CTS, care a reusit sa constientizeze in rindul colectivitatii ideea ca a dona singe este un gest umanitar, un cadou, un gest frumos fata de semeni.
Gesturile umanitare ale brailenilor au facut ca, in cursul anului trecut, sa se inregistreze 11.100 unitati de singe recoltate, de la aceste persoane insumindu-se 4935 litri de singe, adica aproape 5 tone de singe. De la inceputul acestui an, la Braila sint aproximativ 3.000 de donatori, care, saptaminal, doneaza intre 230-300 litri de singe si cei mai multi dintre ei sustin ca fac acest lucru din constiinta si ca 50 RON, respectiv 7 bonuri de masa, cit primesc pentru donarea picaturii de viata, sint stimulente neglijabile. Mai mult decit atit, periodic, angajati de la diverse societati, elevi care au implinit 18 ani sau studenti, se prezinta la Centrul de Transfuzie pentru a dona in grup, constienti fiind ca singele donat salveaza alte vieti.
In opinia dr. Magdalena Iugulescu, director al Centrului de Transfuzie Sanguina Braila, donarea de singe este un act umanitar, anonim, benevol si neremunerat si, ca atare, persoanele doneaza pentru a face un bine semenilor lor. "In perioada sarbatorilor pascale s-a inregistrat o crestere nesemnificativa a numarului de donatori, 298 donatori, fata de 235, in saptamina anterioara; au venit apartinatori ai persoanelor internate, fie in capitala, fie in spitalele din municipiu, pe care nu le putem banui ca au donat singe pentru a obtine anumite beneficii, pentru ca ei vin pentru a salva anumite persoane care se afla intr-o situatie dificila. Dar, fiecare persoana trebuie sa se gindeasca la faptul ca, macar o data in viata, trebuie sa doneze singe, pentru ca donarea este un act umanitar si trebuie facut din suflet; decit sa dai un ban cuiva, sau altceva, material, poti face un gest mult mai frumos, din inima, pentru ca o persoana aflata pe patul de spital nu vrea decit o picatura de singe", apreciaza dr. Magdalena Iugulescu. Potrivit sursei citate, in hemoragiile acute, de exemplu, nu exista un inlocuitor al singelui, de aceea, o punga sau doua de singe il poate face pe un bolnav sa treaca mai usor peste o perioada extrem de dificila. De retinut este insa faptul ca acest act nu trebuie facut numai in momentele in care o persoana apropiata se afla in mare nevoie din acest punct de vedere intrucit, oricind poate aparea o situatie neprevazuta si, donind periodic, orice persoana isi poate asigura banca sa de singe. "In aceasta banca de singe, fiecare persoana ar putea depune si, la nevoie, gaseste singele necesar, pentru ca, intotdeauna, aceasta banca este plina in acest fel", a precizat dr. Magdalena Iugulescu, adaugind ca sloganul fiecarui donator trebuie sa fie "salveaza-ti specia".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii