Mergi la conţinutul principal

Braileni evacuati cu forta dintr-un camin ocupat ilegal in Bucuresti

Grevistii foamei care, in anul 2000, au protestat pe trotuarul din fata municipalitatii si au fost cazati temporar intr-un camin din zona Energeticienilor din Capitala au fost evacuati luni, dreptul lor de sedere in cladire - adusa intre timp intr-o stare jalnica - expirind inca din 2002. Asistati de forte de ordine impresionante, autoritatile locale bucurestene au inceput, la prima ora a diminetii, evacuarea celor care - potrivit oficialilor municipalitatii - ocupa abuziv caminul, fiind vorba in total de mai mult de 300 de persoane.
Persoanele evacuate sint aceleasi care, in anul 2000, au ocupat trotuarul din fata sediului municipalitatii solicitind autoritatilor locale o locuinta, dupa ce fusesera evacuati din diverse imobile nationalizate, redobindite de fostii proprietari. Protestul a inceput la sfirsitul mandatului fostului primar general Viorel Lis (sfirsitul lui aprilie 2000) si a fost incheiat la debutul mandatului de edil-sef al lui Traian Basescu (jumatatea lui iulie 2000), care le-a gasit adapost temporar protestatarilor.
Desi au fost anuntati inca de la inceput ca locatia in care au fost cazati trebuie eliberata in anul 2002 - imobilul apartinind unei firme private, care l-a pus gratuit la dispozitia municipalitatii - autoritatile locale incearca de trei ani sa-i evacueze pe fostii protestatari.
"Din 2002 si pina in prezent, municipalitatea plateste penalizari de zeci de milioane de lei societatii care a pus la dispozitie imobilul, din cauza ca acesti oameni nu vor sa-l paraseasca. Firma a deschis actiune in instanta si a cistigat. Aceste persoane locuiesc ilegal, iar ordinul de evacuare se face in baza unei sentinte definitive si irevocabile a instantei", a precizat Mihai Vladislav, director in cadrul municipalitatii.
Caminul din care au fost evacuate cele peste 300 de persoane - provenind mai ales din Buzau si Braila - era, in anul 2000, o cladire moderna, proaspat renovata, dotata cu toate utilitatile. Reprezentantii municipalitatii spun ca, la nici un an dupa ce au fost mutati cei 300, geamurile termopan ale cladirii disparusera, fiind vindute, iar caloriferele, usile de la bloc si grilajele de la parter fusesera dezmembrate si vindute ca fier vechi. Mai mult, parcela dintre blocuri - initial un spatiu verde pe care era plantat gazon si vegetatie ornamentala - s-a transformat in groapa de gunoi.
In cinci ani, zona s-a degradat din ce in ce mai mult, conditiile de viata a celor care ocupau caminul neavind nimic in comun cu civilizatia: fara apa, racordati ilegal la reteaua de electricitate, cu folii din plastic in loc de geam si inconjurati de mormane de gunoaie. In plus, in fiecare garsoniera, alaturi de cei patru-cinci ocupanti, traiau ciini si pisici, iar pe holurile cladirii se odihneau adesea peste noapte caii folositi de unii locatari pentru treburile zilnice.

"Eu ma duc la Strasburgia. Da?! Sa-i reclam"

Treziti la 6.00 dimineata, de fortele de ordine venite pentru evacuare, locatari au reclamat modul in care autoritatile au intervenit. "Fara somatie, fara sa ne anunte. E abuz pe fata!", striga o femeie intre doua virste, care isi cara, intr-o patura, diverse bunuri din locuinta din care tocmai fusese data afara. Fara sa le creeze probleme fortelor de ordine, locatarii s-au conformat deciziei. La vederea camerelor de luat vederi insa, ei au devenit mai tensionati, incercind - fara succes - sa intirzie operatiunile de evacuare. Angajatii firmei de salubrizare Rosal au grabit ritmul, aruncind de la etaj diverse bunuri ale locatarilor mai lenti.
"Ia uite, bre, la asta!... Mai nene! Ce faci?!", striga un barbat intre doua virste, murdar si cu haine ponosite, la unul din gunoierii care tocmai aruncau pe fereastra doua bucati de lemn. "Asa au facut si dimineata. Spuneau «Ba, plecati, ca facem, ca dregem...». Am si eu o biblioteca, ca am si eu o scoala, o pregatire. Mi-au aruncat totul pe geam... ne-au brutalizat", continua el.
O alta femeie tipa in fata camerelor de luat vederi: "Am fost luati cu asalt! Basescu ne-a zis sa stam aici, iar ei vin si ne da afara. Nu am fost anuntati pentru evacuare, nu ne-a zis care avem dreptul sa stam. Eu ma duc la Strasburgia. Da?! Sa-i reclam".
Un barbat grizonat, neras si care statea pe un maldar de vechituri - bunurile sale de-o viata - a dat din mina, a lehamite si s-a adresat femeii: "Stai fa! Te duci tu la Strasburgia... si ce sa-ti faca aia?!". Iar apoi catre presa: "Sintem chemati, mergem la vot, ii punem in scaun, cind se vede aia acolo uita de rromi. Nu ne cheama ei iara?".
Cu vociferari, cu tipete, dar in graba, evacuarea s-a incheiat dupa aproape doua ore. O parte din barbati au fost dusi la politie, pentru identificare, in timp ce unii dintre copii au ajuns la un centru de protectie a copilului.
Dupa igienizarea imobilului, acesta ar putea servi - potrivit oficialilor municipali - ca solutie locativa temporara pentru o parte din persoanele care vor fi evacuate din imobile din Centrul Istoric al Capitalei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro