Mergi la conţinutul principal

Braila veche si problemele istorice

S-au mai reabilitat cateva cladiri si strazi, s-a mai restaurat cate ceva, dar mereu sporadic, pe bucatele si in atat de multi ani, incat ceea ce se incepea intr-o parte se degrada deja cand se finaliza in cealalta. Mereu s-au invocat fel de fel de motive, de la lipsa banilor la regimul juridic ori chiar neputinta. S-au construit cladiri aiurea, altele s-au demolat anapoda, unele s-au reabilitat de-a dreptul grotesc, cu faianta si termopane ori s-au lasat pur si simplu in paragina. In schimb, mereu am fost aproape invidiosi pe orase precum Brasov ori Sibiu, care au stiut sa-si puna in valoare cladirile istorice.

Acum, autoritatile locale se plang ca mai multe astfel de cladiri istorice au fost abandonate de proprietari si ca nu prea au ce face. "Noi ii putem amenda pentru ca pun in pericol cladirea, pentru ca zonele respective sunt insalubre, dar mai mult nu avem ce face. Vrem ca prin amenzi sa obligam proprietarii sa mentina casele curate, refacute, pentru ca altfel nu avem cum sa procedam", spune primarul Aurel Simionescu. Si cine opreste Primaria sa dea amenzi? Cine a oprit pana acum Primaria sa-i sanctioneze pe acesti proprietari? Mai mult nici nu trebuie sa faca. In definitiv, solutia la problema e simpla, daca se vroia cu adevarat sa se faca ceva. Nu mai spun ca toate constructiile, demolarile sau renovarile aiuristice facute in centrul istoric s-au executat tot cu acordul - chiar si tacit - al autoritatilor. Proprietarii unor astfel de cladiri monument-istoric au niste obligatii legate de intretinerea si reabilitarea imobilelor. Daca acestia ar fi fost amendati in fiecare luna cu amenda maxima legala pentru neindeplinirea obligatiilor, s-ar fi adunat o suma suficient de mare incat, la urma urmei, sa li se puna sechestru pe respectiva proprietate si sa fie apoi executata silit. Astfel, autoritatile ar fi intrat in posesia respectivelor cladiri si le-ar fi putut macar conserva ori chiar reabilita, daca tot spun ca ar vrea sa faca acest lucru, dar nu pot, imobilele nefiind in proprietatea statului. Sau s-ar fi putut gasi orice alta varianta, prin care acum intreg centrul istoric sa fi fost reabilitat complet, daca intr-adevar s-ar fi dorit acest lucru. Exista orase in care s-a putut si, mai ales, s-a vrut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro