Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila a simtit gerul Bobotezei

Ieri s-a respectat traditia la Braila, iar frigul de afara si-a onorat renumele de "gerul Bobotezei". Gradele cu minus de pe termometre nu au descurajat, insa, citeva mii de braileni sa asiste la slujbele oficiate de preoti si la traditionala scoatere a crucii din apa rece a Dunarii.
Ceremoniile au inceput cu Sfinta Liturghie oficiata de Prea Sfintitul Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, la Catedrala "Nasterii Domnului". A urmat procesiunea preotilor, pe ritmurile muzicii militare, din Bariera pina pe Esplanada, unde episcopul a tinut slujba de sfintire a apei pregatita de Primarie, in sase budane mari de lemn. Dupa ce a binecuvintat apa si a transformat-o in agheasma, PS Casian s-a adresat credinciosilor prezenti, deslusindu-le sensul Bobotezei, a teofaniei care in termeni religiosi s-ar traduce prin dezvaluirea lui Dumnezeu in fata lumii prin chipul Fiului Sau. "Ma bucur sa vad aici atitia oameni care infrunta frigul de afara cu caldura credintei lor", a spus episcopul inainte de a purcede la aruncarea crucii in Dunare.
Sase temerari s-au inscris pe lista celor care urmau sa sara dupa cruce. Cel mai virstnic dintre ei este Ilie Victor, un sportiv de 56 ani, practicant al atletismului. Ceilalti sint tineri de 20 - 30 de ani. Din sase inscrisi, doar cinci au sarit, insa, in apa rece, pe celalalt parasindu-l curajul in momentul decisiv, cind PS Casian a aruncat crucea. Imbracat doar in slip, acesta a ramas tintuit pe salupa de pe care au plonjat ceilalti si s-a limitat la a le adresa incurajari si urari de bine. In apa, competitia a fost strinsa. Campionul intrecerii, Bogdan Vasiliu, a cistigat si de aceasta data, la limita, in fata lui Razvan Rahel, un tinar aflat la a cincea incercare de a pune mina pe cruce. Dar, desi Razvan a fost pe punctul de a ajunge primul la tinta, Bogdan a reusit un finis mai bun si a insfacat-o si de aceasta data. Este a opta oara cind Bogdan Vasiliu sare dupa cruce si a sasea oara cind o prinde. Ultima data a pierdut, intimplator sau nu, acum doi ani, in fata lui Oprea Dumitru, alias Cracanatu'. Dupa ce a iesit din apa si s-a mai incalzit un pic, Bogdan ne-a declarat ca a avut o premonitie, acum vreo luna, in care i s-a aratat ca o sa scoata crucea si anul acesta. "Mi-am propus sa concurez pina cind n-o sa o mai prind primul. Din anul in care o sa ajunga altul la ea inaintea mea o sa renunt", ne-a marturisit tinarul. Acesta spune ca sare dupa cruce de Boboteaza deoarece are credinta ca asta ii aduce noroc si sanatate tot anul. Dar, fiindca si credinta trece prin stomac pina la urma, Bogdan este dispus sa vinda crucea scoasa din apa unui cumparator dispus sa ofere suma potrivita. Fiindca e vorba despre un obiect sfintit si aducator de noroc, discutia incepe de la 1.000 de euro in sus. In anii trecuti, braileanul nostru a avut un client fidel in persoana lui Gigi Becali, care i-a cumparat nu mai putin de trei cruci.
Pentru curajul si tenacitatea lui, Primaria Braila i-a oferit lui Bogdan Vasiliu un premiu de 500 lei. Ceilalti participanti au primit, tot din partea Primariei, cite un pachet cu alimente, in timp ce Protoieria Braila le-a dat cite 100 lei.
La finalul ceremoniei, brailenii aflati pe Esplanada au luat din agheasma sfintita de PS Casian, fara a se imbulzi ca in alti ani. De altfel, degringolada a fost descurajata de prezenta masiva a jandarmilor si politistilor comunitari, care au reusit sa tina in friu multimea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii