Mergi la conţinutul principal

Braila, pol de dezvoltare urbana

Guvernul a desemnat, recent, un numar de 13 municipii, printre care si Braila, drept poli de dezvoltare urbana, context in care vor fi finantate cu prioritate prin Programul Operational Regional 2007-2013, fonduri bugetare pentru dezvoltarea activitatilor economice si diminuarea numarului de tineri care pleaca sa lucreze in marile orase.
"Polii de dezvoltare urbana vor avea rolul de liant intre polii de crestere, precum municipiile Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara, si celelalte orase mici si mijlocii ale sistemului urban, pentru a atenua si preveni tendintele de dezechilibrare a dezvoltarii in cadrul regiunii din care fac parte. De asemenea, vor contribui la reducerea nivelului de concentrare a populatiei si a fortei de munca din marile centre urbane si la crearea unei structuri spatiale care sa impulsioneze dezvoltarea economica echilibrata teritorial", se arata in actul normativ. Executivul apreciaza ca investitiile realizate in polii de dezvoltare urbana vor diminua migratia fortei de munca catre marile aglomerari urbane. Pentru finantarea polilor de dezvoltare urbana va fi alocat un procent de pina la 20% din sursele financiare aferente proiectului numit "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere", din Programul Operational Regional 2007-2013.
Criteriile de baza in stabilirea polilor de dezvoltare urbana au fost: potentialul de dezvoltare economica, capacitatea de cercetare-dezvoltare si inovare (universitati, institute de cercetari, centre de excelenta), infrastructura de afaceri adecvata, accesibilitatea (rutiera, feroviara, aeriana, maritima), serviciile publice asigurate si capacitatea de asociere administrativa.
Potrivit unui act normativ aprobat la finele saptaminii trecute de catre Executiv, lista celor 13 municipii - poli de dezvoltare urbana cuprinde: Arad, Baia-Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Rimnicu-Vilcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Tirgu-Mures.

La nivel national au fot depuse 3.485 proiecte de 7 miliarde euro

Programul Operational Regional 2007-2013, aprobat de Comisia Europeana in 2007, prevede distributia fondurilor pe axe prioritare. Proiectul privind sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor are ca scop reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor.
Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, a declarat ca pentru cele sapte Programe Operationale Regionale au fost depuse, pina la 15 septembrie 2008, un numar de 3.485 proiecte in suma totala de 7 miliarde euro, dintre care 241 proiecte (in valoare de 1,9 miliarde euro) au fost avizate de Comisia Europeana, iar 84 contracte (485 milioane euro) sint deja finantate.
Reamintim ca Guvernul a decis, recent, ca investitiile prin programele cu finantare comunitara si nationala sa fie directionate prioritar in aria marilor orase din cele sapte regiuni de dezvoltare, excluzind zona Bucuresti-Ilfov, pentru a permite accesarea in totalitate a fondurilor UE si reducerea decalajelor dintre Capitala si restul tarii. Pentru acest proiect au fost selectate sapte orase, respectiv Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, care au fost desemnate drept poli nationali de crestere, in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro