Mergi la conţinutul principal

Braila poate depozita legal circa 650.000 tone de produse agricole

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a inregistrat pina in prezent 114 cereri pentru autorizarea spatiilor de depozitare a produselor agricole. Autorizatiile se acorda la cererea operatorilor economici persoane juridice care detin In proprietate sau In administrare asemenea spatii si care Indeplinesc anumite conditii impuse prin lege. Autorizatiile de depozit se acorda pentru fiecare unitate de depozitare, cu nominalizarea acesteia si cu indicarea tipurilor de spatii si a capacitatilor. Singura institutie care poate elibera licentele de depozitare sau poate retrage autorizatiile in cazul nerespectarii cerintelor este DADR, prin Departamentul Inspectii - Control. Reprezentantii DADR, Imputerniciti prin decizie a directorului executiv, cu atributii in evaluarea si acordarea licentelor de depozitare sint Vasile Olteanu si Simon Bratu. Conform legii insa, la desfasurarea actiunilor de verificare participa, In calitate de observator, si un reprezentant al asociatiilor de profil interesate, in cazul judetului nostru fiind vorba despre delegatul Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale din Romania - ANCER, Cristinel Alexe.
"In urma verificarilor la fata locului, au fost eliberate doar 72 de autorizatii de depozit, in celelalte cazuri nefiind indeplinite conditiile impuse. Cele 72 de autorizatii emise vizeaza o capacitate totala de depozitare de 641.700 tone, din care 282.560 tone in 23 de unitati tip siloz iar 359.140 tone in 49 de magazii", a precizat Simon Bratu.
Cele mai multe unitati de depozitare autorizate apartin societatilor specializate: "Comcereal", "Cerealcom", si "Romsiloz". Unitatile de depozitare cu cele mai mari capacitati sint Silozul Braila Triaj al societatii "Cerealcom" - 69.500 tone si Siloz Traian al societatii "Bunge" Romania - 65.000 tone. Cu cele mai mici capacitati de depozitare au fost emise doua autorizatii, moara "Sfintu Gheorghe" din satul Vultureni - 80 tone si un producator agricol din comuna Frecatei - 50 tone.

Autorizatiile trebuie solicitate inclusiv de fermieri si morari pentru propriile spatii de depozitare

Una din masurile asumate de tara noastra prin protocolul privind conditiile si angajamentele referitoare la admiterea in Uniunea Europeana se refera la stocurile de produse agricole admise la data aderarii si asigurarea trasabilitatii pe piata cerealelor si a produselor procesate din cereale. Pentru indeplinirea acestor cerinte, de la inceputul anului, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a elaborat o serie de acte normative menite a reglementa piata cerealelor si a asigura transparenta si evidenta clara a tranzactiilor, in vederea inlaturarii evaziunii fiscale si a economiei subterane din domeniul producerii, comercializarii si procesarii cerealelor. Primii pasi facuti au fost elaborarea unui regulament privind autorizarea spatiilor de depozitare, impunerea unui regim fiscal strict privind tranzactionarea si stabilirea unor sanctiuni drastice pentru incalcarea acestor impuneri. Masurile de reglementare privesc toate domeniile de activitate de productie agricola: depozitare, procesare si comert cu cereale si produse procesate din cereale. Ele sint obligatorii pentru toti producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii si comerciantii.
"Autorizatiile trebuie solicitate numai pentru spatiile in care se depoziteaza produsele agricole in vederea comercializarii, inclusiv pentru magaziile societatilor agricole sau spatiile de depozitare din cadrul morilor. Autorizatia de depozit se anuleaza In cazul schimbarii profilului de activitate al unitatii de depozitare, precum si la schimbarea operatorului economic care detine In proprietate sau In administrare unitatea In cauza", a mai spus Simon Bratu.
Totodata, Bratu a atras atentia asupra sanctiunilor drastice pe care le risca depozitarii. De exemplu, functionarea capacitatilor de depozitare fara autorizatie de depozit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.000 RON la 10.000 RON (70 - 100 milioane de lei vechi). La fel de grava este considerata si neIndeplinirea, pe parcursul functionarii unitatii, a conditiilor existente la data acordarii autorizatiei de depozit. Aceasta abatere se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 RON la 6.000 RON si, dupa caz, cu suspendarea autorizatiei de depozit pe perioada necesara remedierii deficientelor sau anularea acesteia. Achizitionarea cerealelor de catre operatorii economici din spatii de depozitare care nu detin autorizatie de depozit, este tot o abatere grava sanctionata cu amenda de la 4.000 la 5.000 RON.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro