Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila, pe locul trei in topul admiterii la colegiile militare

Intr-un top al admiterii in colegiile liceale militare, Braila a reusit, anul acesta, sa ocupe, in conditiile unei concurente acerbe, un merituos loc trei, dupa Bucuresti si judetul Prahova. Zece elevi din judetul nostru au fost admisi - opt la Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza si doi la Colegiul Militar "Stefan cel Mare" Cimpulung Moldovenesc. Numarul nu pare impresionant la prima vedere, insa spune foarte mult, in conditiile in care cea mai mica medie de intrare obtinuta de un brailean a fost 9,24. "De la an la an, rata de admitere a elevilor din judetul nostru este mai mare. Anul trecut, la colegiile militare am avut opt admisi, iar anul acesta numarul a crescut la zece, fapt imbucurator, avind in vedere conditiile severe carora trebuie sa le faca fata candidatii. In cadrul actiunii de promovare a carierei militare, Biroul de Informare Recrutare (BIR) Braila a intocmit 113 dosare de candidat pentru elevii de gimnaziu. Dintre acestia, in urma probelor eliminatorii - test psihologic, test grila din matematica si romana, unde a trebuit sa se obtina minim 7, proba sportiva - au mers mai departe 44. Pentru ocuparea unui loc la aceste colegii, dosarul se intocmeste pe baza mediei de admitere calculata conform legilor in vigoare: 50% media claselor V-VIII si 50% rezultatul testelor nationale", ne-a informat colonelul Fanica Iancu, sef al BIR Braila.
Din cei zece braileni admisi, sase au facut studiile gimnaziale in municipiu, la scolile generale Spiru Haret, Ion Creanga, Mihai Viteazu, Vlaicu Voda si D.P. Perpessicius. Patru dintre admisi provin din judet - Viziru, Tataru, Ianca si Silistea.
Cea mai buna medie obtinuta de un candidat brailean a fost 9.85. Performata ii apartine Cristinei Jar, absolventa a claselor gimnaziale din cadrul Liceului Pedagogic "D.P. Perpessicius", care a fost admisa la Colegiul Militar "Stefan cel Mare" Cimpulung Moldovenesc. La colegiul din Breaza, cel mai bun dintre candidatii braileni s-a dovedit a fi tot o fata: Andreea Pirlog, care a obtinut media finala de 9.76. Andreea a absolvit scoala generala din comuna Viziru.
Pentru BIR, operatiunea "Admiterea in Invatamintul Militar" continua. Dupa colegiile militare, la care se cunosc deja rezultatele, va urma, in perioada 17 iulie - 4 august, admiterea in institutiile de invatamint militar superior. Astfel, pe data de 17 a acestei luni, vor incepe examenele la Institutul de Medicina Militara Bucuresti. La Academia Fortelor Navale Constanta, admiterea este programata pe 20 iulie, la Academia Fortelor Terestre Sibiu - 23 iulie, Academia Tehnica Militara Bucuresti - 24 iulie, Academia Fortelor Aeriene Brasov - 31 iulie. La datele mentionate, candidatii vor sustine o proba eliminatorie de limba engleza, la care trebuie sa obtina minim nota 6.
Ultima etapa a admiterii in institutiile de invatamint militar va demara in luna august, pentru scolile postliceale. Examenele vor incepe pe 13 august, la Scoala Militara de Maistri si Subofiteri a Fortelor Terestre Pitesti. Dupa trei zile, pe 16 august, vor incepe emotiile pentru candidatii care au optat pentru Scoala Militara de Maistri a Fortelor Navale Constanta. Etapa se va incheia incepind cu 20 august, odata cu examenele sustinute pentru Scoala Militara de Maistri si Subofiteri a Fortelor Aeriene Buzau.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii