Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila participa la doborirea recordului mondial la donat singe

De astazi, ora 13.00, si pina miine, ora 13.00, la Centrul de Transfuzie Sanguina Braila se desfasoara o actiune ampla de donare de singe in cadrul Zilei Donarii de Singe CaliVita International. Totodata se incearca si stabilirea unui nou record mondial Guinness.
Implicata in activitati legate de un mod sanatos de a trai, firma CaliVita, impreuna cu Banca Nationala de Singe si Crucea Rosie au decis ca, in acest an, sa doboare recordul mondial al donarii de singe in masa, detinut in prezent de India, cu 18.000 de participanti. In acest sens, timp de 24 de ore, in 12 tari din Europa Centrala si de Est toti cei interesati pot dona singe pe 11-12 mai, avind in vedere faptul ca o unitate de singe donat poate salva chiar trei vieti, deoarece din aceasta cantitate sint produse trei preparate de singe. Poate dona orice persoana cu virsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, sanatoasa, care cintareste cel putin 58 kg in cazul femeilor si 60 kg, daca este vorba despre barbati, in conditiile in care, de la ultima donare de singe au trecut minimum 70 de zile.

O unitate de singe poate salva trei vieti

Singele reprezinta cel mai important lichid din corpul omenesc, avind ca principal rol transportul oxigenului, substantelor nutritive si al apei catre celule si transportul resturilor alimentare nedigerate de la acestea. In corpul unei persoane adulte circula in medie 5-6 litri de singe, iar corpul unei persoane sanatoase poate face fata la pierderea a pina la o jumatate de litru de singe fara nici o distrugere a tesuturilor. In acest scop, la un donator se preleveaza o singura data maximum 4 dl singe, pe care corpul uman il pote reface in citeva zile. Pe durata donarii de singe, acesta este luat de obicei impreuna cu plasma sau placa sanguina, adica o unitate de singe poate salva trei vieti, deoarece aceasta cantitate este suficienta pentru a produce trei preparate de singe.
Categorie articol: 

Comentarii