Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila nu scapa legal de cadavrele de animale

Municipiul Braila se numara printre localitatile din judetul nostru care nu au incheiat un contract cu firma "Protan", pentru preluarea si neutralizarea cadavrelor de animale. In aceeasi situatie se afla si de comunele Bertesti, Gropeni, Surdila Gaiseanca si Sutesti. Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Gicu Dragan, a solicitat, ieri, in cadrul Colegiului Prefectural, ca situatia sa se reglementeze cit mai repede, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Viceprimarul Brailei, Doinita Ciocan, ne-a declarat ca, la nivelul municipiului, exista un contract cu Asociatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (APAM) "Horez", insa acesta se refera doar la cadavrele de ciini aflate pe domeniul public. "S-a dat dispozitie conducerii Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, pentru semnarea unui contract si cu “Protan”, astfel incit sa se poata prelua si alte animale. Speram sa rezolvam problema cit mai rapid", ne-a spus viceprimarul.
Potrivit noii legislatii, folosirea puturilor seci nu mai este permisa, cadavrele putind fi neutralizate doar prin incinerare, de catre "Protan", singura firma acreditata la nivel national pentru astfel de activitati. Dupa cum ne-a informat Marilena Barbu, inginer sef in cadrul Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, la Braila i s-a incredintat activitatea de ridicare a ciinilor morti de pe domeniul public lui Vasile Horez, prin APAM "Horez", inca din 2006, de cind s-a concesionat si activitatea de ecarisaj din municipiu. Horez afirma, insa, ca nu el trebuie sa adune animalele decedate ci operatorii de salubritate, in conformitate cu Legea 101. "Eu am incheiat un contract, cu incineratorul de la “Galco” Galati, dar doar pentru ciinii capturati pe strazi, care mor in adapostul de la Lacu Sarat. De cadavrele de pe domeniul public, firmele de salubritate trebuie sa se ocupe", ne-a declarat Vasile Horez. Numai ca afirmatiile sale sint contrazise categoric de conducerea DAGL. "Exista un contract incheiat in acest sens cu Horez si, indiferent de ce spune el acum, are obligatia sa adune ciinii morti de pe strazi. Intr-adevar, dupa ce s-a semnat contractul respctiv, a aparut legea 101, iar aceasta activitate ar trebui prestata de operatorii de salubritate. Dar la Braila nici unul dintre cei trei operatori nu are licenta si masina speciala pentru colectarea cadavrelor, deci contractul cu APAM “Horez” se deruleaza in continuare", ne-a spus Marilena Barbu.
Chiar daca pare o problema minora, existenta unui ciine mort pe domeniul public, de care nu se ocupa nimeni, poate fi extrem de stresanta pentru trecatori. De exemplu, ieri ne-a fost semnalata prezenta unui astfel de cadavru pe B-dul Dorobantilor, in dreptul blocului A11. "Este de doua zile aici, a inceput sa se umfle si sa miroasa si nu vine nimeni sa-l ia", s-a plins un locatar al blocului respectiv. Animalul fusese infasurat in niste covoare, semn ca a avut un stapin care, cu o nesimtire crasa, a abandonat cadavrul in strada. Voit sau nu, hoitul a fost lasat chiar in fata unui magazin cu produse pentru animale de casa. Anuntat de reporterul nostru despre existenta acestei situatii, Vasile Horez si-a mentinut pozitia, afirmind ca problema trebuie rezolvata de operatorul de salubritate din zona, respectiv firma "Braicata". Inginerul sef al DAGL a avut, insa, o alta varianta: "Nu, de acest cadavru se va ocupa APAM “Horez”, conform contractului, si o va face chiar in seara asta (ieri seara n.n.)", a declarat ferm Marilena Barbu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii