Mergi la conţinutul principal

"In Braila nu exista nici o terasa rock unde sa se poata tine concerte"

Desi pare foarte usor sa cinti, iluzia faimei vazute din exterior ascunde mult mai multa munca si preocupare decit se crede. Fara sustinere financiara si nu numai, a face parte dintr-o trupa provinciala poate deveni un adevarat maraton. Pentru a ne sustine ideile am vorbit cu o trupa braileana ce se confrunta cu aceste probleme.
Trupa de rock-alternativ "Stres Nul" este formata din patru membri: George Cazan (chitara si voce), George Urse ( chitara si voce), Alexandru Vatra ( bas) si Tiberiu Munteanu ( tobe). Ei au gastigat locul doi la concursul de folk "Seara de mai" si au avut concerte pe faleza, la Scoala Populara de Arte, la Casa Tineretului. Cei patru tineri ne-au marturisit ca a face parte dintr-o formatie, in Braila, necesita foarte multa munca.
Rep: Cit de greu a fost sa va uniti ca o trupa, stiind ca ati pornit de la zero? Ati avut ezitari?
- Ezitarile au constat in faptul ca nu prea aveam bani. Totodata, parintii nu au fost intotdeauna de acord cu ceea ce am dorit sa facem. Si nu in ultimul rind, locurile de repetat, care sint greu de gasit aici. Acestea au fost principalele greutati pe care le-am intimpinat la inceput.
Rep: Ati urmat cursuri muzicale sau v-ati bazat doar pe talentul vostru?
- In afara de tobosar, care a invatat singur in citeva luni, toti am urmat cursuri la Scoala Populara de Arte "Vespasian Lungu".
Rep: Cit de greu e sa organizezi un concert?
- De cind nu mai sintem la Scoala Populara de Arte, trebuie sa ne organizam singuri concertele. Instrumentele sint ale noastre, dar pentru ca nu avem sistem de sonorizare trebuie sa inchiriem boxe si mixer.
Rep: Este mai accesibil sa le inchiriezi sau sa le cumperi?
- Instrumentele sint scumpe si pina ne vom gasi un loc de munca, inchirierea este mai la indemana.
Rep: Sinteti invitati sa cintati sau voi veniti cu initiativa de a canta undeva?
- De obicei noi mergem si ne cautam un loc unde putem cinta. Pentru spatiu nu am platit niciodata, deoarece au venit multe persoane si a fost in avantajul tuturor. Dar nu exista nici o terasa rock unde se pot tine concerte sau un club rock unde putem cinta mereu.
Rep: Braila poate reprezenta un dezavantaj pentru artistii ce vor sa evolueze aici?
-Bineinteles. De exemplu, in Galati, exista cluburi unde se poate cinta rock si nu prea exista formatii. De aceea, asteptam cu nerabdare sa ne mutam in Bucuresti. Acolo am putea lua contact cu formatii mai mari, am putea cinta in cluburi, iar salile de repetitie s-ar gasi fara probleme.
Rep: Aveti un public "ales"?
- Ii cunoastem pe majoritatea care vin la concertele noastre, Braila este un oras mic.
Rep: Vi s-au inchis multe usi?
- Nu prea sint sponsori, iar daca sint, nu ne ajuta.
Rep: De ce credeti ca nimeni nu vrea sa va sprijine? Poate fi vorba de o prejudecata?
- Pur si simplu nu sint oameni deschisi spre asa ceva. Si daca ar fi astfel de sponsori, ei ar ajuta formatiile deja consacrate pentru ca vor rezultate imediate si nu privesc in perspectiva.
Rep: Tineti legatura cu alte trupe din orase mai mari?
- Tiberiu ii cunoaste pe cei de la "Omul cu sobolani"; s-a pregatit la tobe cu ei.
Rep: Deci, voi actionati ca o echipa si nu mai exista o alta persoana in spatele vostru...?
- In afara de organizare, George U. si George C. compun melodiile, si in particular Alex Vatra face chitare electrice. Nu avem un impresar, in primul rind pentru ca nu sintem o trupa foarte cunoscuta. Deocamdata nu ii vedem rostul unui astfel de personaj. Noi avem deja un album inregistrat neprofesionist "Trei pirati si sapte paie".
Rep: Acum asteptati Bucurestiul? Credeti ca acolo puteti avea ceea ce va lipseste aici?
- Da, cel putin asa speram. O sa muncim din greu si o sa ne cumparam tot ce avem nevoie. De asemenea, vom trimite demo-uri la mai multe case de discuri. Momentan, nimic nu ne poate impiedica sa cintam, nici macar complexul de provincial. Banii sint o problema temporara, care odata cu trecerea timpului se poate rezolva. Si de cintat, cintam orice ar fi...
(Interviu realizat de Georgiana STAMATIN si Ruxandra STROE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro