Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila, locul 3 in topul oraselor periculoase

Chiar daca in ultimul timp, gruparile interlope din Braila s-au linistit, asta si datorita oamenilor legii care au inceput sa-i puna cu botul pe labe, totusi orasul nostru se situeaza pe locul al treilea intr-un top al celor mai periculoase orase din Romania. La nivel national, Politia a intocmit un clasament al localitatilor in care siguranta cetatenilor este pusa in pericol tocmai din cauza rafuielilor intre bande rivale. Ierarhizarea a fost facuta in functie de frecventa conflictelor violente, carora, in unele cazuri, le-au cazut victime oameni nevinovati sau chiar politisti. Primul loc este ocupat, in mod detasat, de Craiova, unde chiar zilele trecute un lider al lumii interlope a fost impuscat mortal, iar altul a ajuns la spital cu taieturi la mina si la git. Pe locul doi se situeaza Constanta iar pe trei Braila, urmata de Drobeta Turnu Severin si localitatea Borsa din judetul Maramures.
Faptul ca Braila ocupa locul trei in acest clasament al violentei, nu are darul sa ne linisteasca, chiar daca, de la inceputul acestui an, interlopii braileni au dat-o la pace, orasul fiind mai linistit acum decit in anii trecuti cind bandele de cartier se razboiau in plina strada. Pe de alta parte, "pacea" interlopilor braileni a dat peste cap procesele aflate pe rolul instantei de judecata, dupa ce personajele implicate in conflicte si-au retras acuzatiile.
In anul 2007, zeci de scandaluri in lumea interlopa au tinut prima pagina a ziarelor. Fie ca a fost vorba de distrugeri de masini sau de vatamari corporale, baietasii de cartier nu au incetat sa se razboiasca si au iesit in strada chiar si atunci cind sefii lor erau dupa gratii. Lupta pentru suprematie dintre gruparile rivale "Buricea" din cartierul Radu Negru si "Catali" din Varsatura s-a lasat cu varsari de singe, dar si cu zeci de arestari. Chiar daca anul trecut au fost mai putine lupte de strada comparativ cu 2006, oamenii legii au reusit arestarea a peste 40 de personaje din lumea interlopa. Au ajuns dupa gratii, chiar si pioni principali ai gruparilor de cartier, dar nu pentru mult timp.

Lupte de strada ramase in memorie

Cel mai important scandal care a pus pe jar politia si jandarmii si i-a ingrozit pe braileni a avut loc in decembrie anul trecut, in zona Pietei Mari. Interlopii au iesit in strada pentru a-si regla "conturile", oamenii lui Stanel Corbu, liderul gruparii din Lacu Dulce, fiind atacati de o grupare rivala. Doua persoane au fost ranite iar un "Hummer" si un "Audi A8", au fost distruse cu pietre si sabii. Atacatorii au ajuns dupa gratii, in timpul audierilor, acestia sustinind ca au fost in legitima aparare si ca, de fapt, Corbu ar fi fost nu victima, ci personajul negativ, fiindca le cerea taxe de protectie. In final, cei cinci participanti la atacul din 11 decembrie 2007, de la Piata Mare, au primit intre 4 si 6 ani de inchisoare, mai putin unul dintre ei, care era minor.
Alte doua rafuieli de amploare intre grupari interlope au avut loc in octombrie si decembrie 2006, respectiv atacul asupra familiei Buricea din cartierul Radu Negru si incaierarea de la Palatul de Justitie. In seara zilei de 4 octombrie 2006, ora 22.00, membrii ai gruparii "Catali" in frunte cu liderul lor, Radu Bogateanu, s-au deplasat in cartierul Radu Negru - Mogador, la blocul unde locuieste familia fratilor Costica si Ghita Buricea. Ei au aruncat cu pietre in geamurile apartamentului, facindu-le tandari, afectind si apartamentele invecinate. Atacatorii au distrus, totodata, doua autoturisme de lux parcate in curtea interioara a blocului, ai caror proprietari se aflau in vizita la familia Buricea. Liderul gruparii "Catali" si alti 11 indivizi, au fost trimisi in judecata pentru tulburarea grava a linistii si ordinii publice, distrugere (cinci infractiuni) si port ilegal de arma alba. Ulterior, infractiunea de distrugere a fost desfiintata, intrucit partile vatamate si-au retras plingerile.
In ziua de 15 decembrie 2006, gastile din Radu Negru si din Varsatura s-au intilnit la Palatul de Justitie, atmosfera creata fiind mai mult decit tensionata. Membrii celor doua grupari rivale au ocupat pozitii opuse in sala de judecata, altii s-au postat pe treptele tribunalului, pregatindu-se de confruntare. Pina sa ajunga in zona fortele de ordine, interlopii au spart geamurile de la usa de acces, s-au lovit reciproc, inclusiv cu sabii si cutite si au blocat intrarea in tribunal, unii dind buzna in salile de judecata si in birouri. La inceputul lunii mai 2007, dupa inceperea urmaririi penale, pe numele suspectilor au fost emise mandate de arestare preventiva. Suspectii au fost retinuti dupa o descindere in forta a "mascatilor". Dupa numai trei zile insa, o parte din cei retinuti au fost pusi in libertate.
In ultimii doi ani, Braila a mai fost zguduita si de alte atacuri armate cum ar fi cel din 24 decembrie 2007, cind trei indivizi au dat buzna in pizzeria "Bella Italia" si au tras mai multe focuri de arme asupra unui grup advers. Pe data de 6 aprilie 2008, trei indivizi inarmati cu pistoale si un cutit au patruns in incinta localului lui "Piciu" din cartierul Chercea si au amenintat consumatorii, tulburind ordinea si linistea publica. Atacatorii s-au deplasat la etaj, unde se afla sala internet si i-au luat la bataie pe tineri, distrugind o parte din mobilier si bagindu-i in sperieti pe cei prezenti. Unul dintre pistolari a fost aruncat dupa gratii, ceilalti doi fiind cautati de oamenii legii. Nici ziaristii nu au scapat de furia interlopilor. In iulie 2007, un cameraman al postului de televiziune Pro TV Braila - Galati a fost agresat de unul dintre fratii Sgarcitu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii