Mergi la conţinutul principal

Braila a fost condamnata la coada Topului oraselor

Sintem codasi in clasamentul national al oraselor mari si medii, si pentru asta sintem cu totii de vina. Este concluzia amara a alesilor nostri, care, in mare parte, au macar decenta sa-si asume responsabilitatea pentru situatia in care a ajuns Braila, clasata pe un rusinos loc 28, intre primele 50 de orase ale tarii cu mediu "prietenos" din punct de vedere economic, social si cultural. Topul intocmit de revista "Capital" a luat in calcul, in afara de pozitionarea geografica si numarul de locuitori, criterii care tin de situatia economica (salariul mediu, rata somajului, investitiile straine per capital), preturile din imobiliare, accesul la comert modern (hipermarket, cash&carry, mall), accesul la infrastructura de transport (aeroport, autostrada, drum european reabilitat, cale ferata principala). Clasamentul nu a fost contestat de nici unul dintre cei care ne reprezinta, la nivel de Primarie sau de Parlament, dovada ca sint cu totii constienti ca ne aflam intr-o groapa din care, de 17 ani, nu reuseste sa ne scoata nici o guvernare. Daca majoritatea celor cu care am discutat pe aceasta tema considera ca ne aflam intr-o pozitie rusinoasa, primarul municipiului, Constantin Cibu, si-a exprimat optimismul ca pe viitor lucrurile se vor indrepta. Iata insa si comentariile unora dintre sefii administrativi si parlamentarii de Braila, pe tema amintita:

"Jenant, jenant, jenant!"

* Aurel Simionescu, senator PSD - "Probabil ca ar trebui sa ma uit mai atent peste criteriile care s-au luat in seama la alcatuirea clasamentului respectiv, dar cred ca ar trebui sa fim undeva mai sus de locul 28. Si spun asta referindu-ma la potentialul de care dispunem, atit cel uman cit si cel material. Probabil ca dincolo de potential, insa, realitatea privind modul in care sint satisfacute nevoile cetateanului este una grava. Eu cred ca Braila ar trebui sa se situeze in primele 15 locuri, intr-un astfel de top. Vina, daca este sa vorbim si despre vina, este a noastra, a tuturor, a celor care intr-un fel sau altul, sintem implicati fie in conducerea judetului si a orasului, fie in zona intreprinzatorilor"
* Mihai Tudose, deputat PSD - "Jenant, jenant, jenant! Este o rusine, in conditiile in care sintem unul dintre orasele cu mare traditie, un nod cultural si un nod comercial. Nu as da vina pe viata, as da vina pe noi toti, pentru ca noi toti, de la primul conducator al judetului si pina la ultimul brailean, avem vina noastra ca s-a ajuns aici. Mai avem cu totii mult de facut, pentru ca sa schimbam in bine situatia. Interesant este insa si altceva: sintem pe locul 28, dar venim de pe locul 24 sau de pe locul 30? Nu de alta, dar avind in vedere tendinta, daca vom face un nou clasament de acest tip, peste vreun an, s-ar putea sa fim pe un alt loc, unul care incepe cu cifra 3 sau 4, fiindca lucrurile nu merg deloc in bine, asa cum spunem de mult timp, la conferintele noastre de presa. Si revin asupra unei probleme spuse si ras-spuse: nu avem nici un fel de proiect, pentru viitorul apropiat. Eu inteleg ca nu reusim sa devenim un centru de afaceri al tarii, dar putem incerca sa exploatam si alte oportunitati. Avem istorie, cit sa dam si altora. Avem traditie in cultura. La ce ne foloseste? Citi dintre braileni credeti ca a auzit de Stefanescu-Goanga, desi exista o casa memoriala in centrul orasului?"
*Alin Teodorescu, deputat PSD - "Locul este prost, este sub capacitatea orasului, dar in acelasi timp repet ce am spus si acum doi ani: Braila este in afara oricarei retele interne si internationale de transport, nu mai are industria clasica, si nici un fel de plan de dezvoltare, obiective clare, nimic. Exista mai multe forme prin care repui un oras pe locul pe care-l merita, dar nici una dintre ele nu este folosita, la acest moment. Este nevoie de o analiza-diagnostic, de un plan strategic, de o consultare a publicului, pe principalele teme ale planului si apoi, trebuie sa se treaca la treaba. Din Braila au plecat cei mai buni cercetatori de opinie publica, au plecat consultanti financiari de exceptie, foarte buni arhitecti, deci potentialul uman pentru a se realiza analiza-diagnostic si planul strategic exista. Lipseste doar conducerea".

"Locul 28 reflecta valoarea actualei conduceri a judetului si orasului"

* Gabriel Sandu, deputat PNL - "Situatia asta este cauzata de faptul ca Braila este un oras inchis in continuare, si ca politica ce se face atit in Consiliul Judetean, cit si in Primaria municipiului, nu este una de deschidere catre investitori. Eu am avut recent o discutie urita cu seful Agentiei Nationale pentru Turism, vizavi de faptul ca in programul acestei institutii, “Croaziera pe Dunare”, Braila este singurul port care nu este cuprins. Mi-a spus ca nu a cerut nimeni sa fie inclusa si Braila, iar cind am sunat aici, si am discutat cu autoritatile, mi s-a spus ca nu au considerat interesant sa ceara acest lucru. Nu vreau sa spun cu cine am discutat, sa dau nume, pentru ca lumea la Braila se supara repede. In momentul acesta, locul 28, pe care-l ocupa Braila, reflecta valoarea actualei conduceri a judetului si orasului, si deschiderea acesteia catre investitori"
* Horia Vasioiu, deputat PD - "Aici cred ca discutia trebuie legata de aducerea investitorilor, fie ca sint ei straini sau autohtoni si asta nu se face decit creindu-le facilitati. Ori, la Braila, eu nu am prea vazut sa se creeze cine stie ce facilitati investitorilor. De aceea, cred ca primii care trebuie sa raspunda la intrebarile dvs sint autoritatile. In campania electorala am promis cu totii sa aducem investitori, si am spus cu totii ca fara ei, nu se poate dezvolta orasul, si nu poate reveni pe locul pe care l-a ocupat, in perioadele sale de prosperitate. Si noi, PD-ul, am promis aceste lucruri, dar acum nu sintem in pozitia de a crea facilitati pentru investitori, pentru ca nu noi avem primarul. Daca spunem ca ne aflam pe locul 28, din 50, inseamna ca sintem intre primii, din a doua jumatate a clasamentului, dar acesta nu este un loc cu care sa ne putem lauda".

"E bine ca nu ne-am clasat mai jos"

* Constantin Cibu, primarul Brailei, PNL - "Pina la urma sintem cam la mijlocul clasamentului, ceea ce nu e chiar asa de rau. E bine ca nu ne-am clasat mai jos. Asta e situatia de aici. Fata de alte orase din partea asta a tarii, ne-am clasat bine. Dar avind in vedere ca pentru construirea acestui clasament s-au luat in vedere si investitiile, era clar ca nu aveam noi cum ajunge prin fruntea clasamentului. Sper insa ca in anii urmatori sa remediem asta, si sa ne pozitionam mai bine. Lucrurile incep sa se schimbe, si eu zic ca in bine".
* Lucian Tilea, viceprimarul Brailei, independent - "Mie mi se pare un loc normal, pentru un oras care a trait vreme de 15 - 16 ani intr-un con de umbra. Cele 4 intreprinderi au murit, din princina ca a murit piata. Asta a insemnat 40.000 de angajati, adica 2/3 din populatie. Abia de doi - trei ani se cunoaste o revigorare a situatiei economice a orasului. In ceea ce priveste Galatiul, acesta a supravietuit doar datorita “Sidex-ului”. La noi si portul a fost omorit de actualul presedinte al tarii, cind a permis navelor de pina in 7 - 8.000 tone sa descarce la Constanta si nu la Braila si Galati. De abia acum ne revenim si noi, dar cred ca pe viitor ne vom plasa mai bine".
* Daniela Vasioiu, viceprimarul Brailei, PD - "Din nefericire, asta e. Asta e realitatea. E evident ca trebuie sa facem ceva ca sa cream conditiile necesare unei dezvoltari economice si sociale. Pina acum ne-am zbatut sa supravietuim, dupa revolutie a fost foarte greu pentru Braila, dar cred ca de acum inainte incepe sa se intimple si aici cite ceva. Dar trebuie sa muncim mult pentru asta".
Prefectul judetului Nicolae Mitroi nu a dorit sa comenteze faptul ca Braila a ocupat doar locul 28 intr-un top al oraselor evaluate dupa nevoile curente ale unei familii din clasa medie. De fapt, acesta nu stia nici macar despre ce top este vorba si a declarat ca nu doreste sa se exprime fata de un subiect pe care nu il cunoaste. Desi reporterul nostru a incercat sa ii explice despre ce e vorba, acesta a refuzat sa asculte si a spus ca va comenta alta data, cind va stapini subiectul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro