Mergi la conţinutul principal

Braila e lovita de seceta, si nu prea

Braila este un judet afectat de seceta, dar nu trebuie sa ne alarmam. Cel putin asta e parerea specialistilor din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, intrunit, ieri, la sediul Prefecturii. Astfel, in vreme ce directorul DADR Braila, Vasile Suraianu, a atras atentia membrilor comitetului ca in unele zone din judet culturile au inceput sa se usuce din cauza lipsei apei din sol, iar in altele plantele mai au putin si ating pragul de ofilire de la care nu mai pot fi salvate, directorul ANIF, sucursala Arges -Ialomita - Siret, Dan Ionel, a explicat nonsalant ca, intr-adevar exista seceta, dar ca nici taranii nu iriga pentru a-si salva culturile. Asta in contextul in care nu de putine ori au fost discutii pe seama faptului ca, din cauza pretului foarte ridicat al apei pentru irigat, multi fermieri nu isi permit sa irige culturile si nu au alta optiune decit sa astepte o minune de la natura.

"In sudul tarii nu am vazut niciodata o asa uscaciune"

Directorul DADR Braila a explicat, ieri, ca seceta din judetul nostru se datoreaza mai multor factori, dar ca solutia nu poate fi alta decit irigarea: "Avem deficit deoarece nu a nins, debitele au fost mici, a scazut si nivelul apei freatice. Trebuie irigat. In sudul tarii nu am vazut niciodata asa uscaciune. Unitatile mari care iriga au culturi frumoase, dar avem multe culturi afectate. De exemplu la griu, avem 21.000 de ha, din care 8.600 sint afectate in proportie de peste 50% iar restul sub 50%. La orz, avem 1.200 de ha, din care 420 sint afectate in proportie de 50% iar restul sub 50%, la orzoaica de toamna, avem 660 de ha, din care 634 sint afectate peste 50%". Suraianu a mai adaugat ca, indiferent daca ploua abundent in urmatoarele zile, tot nu s-ar acoperi necesarul de apa: "Daca ploua 60 de litri/mp, ceea ce ar fi bine in mod normal, tot nu ajunge, ca deficitul e de 250. Singura optiune este sa se irige. Pe la Calmatui totul e pirjolit, ars....".

"Se tot discuta despre seceta care ne-a lovit. Dar nici nu se iriga"

La rindul sau, directorul ANIF Braila a precizat ca s-au contractat pentru irigat 90.000 de ha din cele 300.000 amenajate, si ca in cursul saptaminii viitoare ar mai putea fi irigate inca 43.000 de ha. "Se tot discuta despre seceta care ne-a lovit. Dar nici nu se iriga. Micii agricultori si taranii nu iriga. Si cum sa ia despagubire pe suprafata calamitata cind o sa se vada ca avea posibilitatea irigarii si nu a facut-o?", a precizat acesta inca de la inceputul sedintei. Dan Ionel a adaugat, insa, ca situatia este inrautatita si de faptul ca multe dintre amenajarile pentru irigatii s-au deteriorat si ca nu mai este timp pentru reparatii. Acesta s-a declarat nemultumit si de modul in care au fost intocmite sesizarile privind culturile calamitate si a cerut sa fie identificate clar loturile si parcelele. Referitor la acest lucru, directorul DADR a precizat ca se vor face toate aceste detalieri dupa ce specialistii directiei vor verifica culturile respective.
Dan Ionel a mai adaugat ca, in cadrul unei intruniri pe care directorii ANIF-urilor din tara au avut-o, recent, la Bucuresti, s-au demarat discutiile cu Hidroeletrica, pentru a contracta energia de la aceasta unitate pe perioada verii: "Pretul energiei de la Hidroelectrica e cu 40% mai ieftin, asa ca va scadea si pretul la irigatii. Dar eu zic ca cel mai bine ar fi ca Guvernul sa subventioneze energia, nu apa. Ca la irigatii, din costul total, 85% e numai energia. Sau sa se stabileasca un tarif unic pe amenajare. Dar aici nu le-ar conveni unora ca IMB, care acum platesc 100 de lei pe 1.000 mc de apa, pentru ca sint pe prima treapta de irigare...". Auzind acestea, prefectul a izbucnit: "Pai IMB iriga la pretul asta ca asa le dati apa. Daca nu ii convine tariful unic, sa ia apa din alta parte...".

Conform SGA Braila, judetul nostru nu sufera din cauza secetei

La rindul sau, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, Adrian Turiac, a precizat ca analizind datele strinse de institutia pe care o conduce, dar si cele furnizate de catre INMH, poate sa spuna ca, deocamdata, judetul Braila nu sufera din cauza secetei. Avind in vedere insa ca debitele riurilor vor inregistra insa scaderi in perioada urmatoare, acesta a avertizat ca autoritatile ar trebui sa fie in alerta.
In final, prefectul Mitroi a declarat: "In judetul nostru, situatia nu e deosebita, nu e alarmanta. Trebuie sa ne mentinem vigilenta pentru a urmari modul in care evolueaza problema. Orice fel de anomalie ar aparea, o sa fim instiintati ca sa putem interveni in cunostinta de cauza".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro