Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila dupa Anton Lungu

"Sa-l manince viermii de comunist", "sper ca dracii sa-l ia in primire si sa-l chinuie", "biscuiti cu bulion sa manince pe lumea ailalta" - acestea sint doar citeva din comentariile cu care unii dintre cititorii editiei on-line a ziarului nostru au insotit articolul despre funeraliile lui Anton Lungu. Nu cred ca o sa inteleg niciodata cum de se poate ascunde atita violenta in sufletul unui om si nici modul in care ea erupe, din spatele tastaturii, la umbra aparent deasa a unui pseudonim. Ce bariere interioare nu mai functioneaza daca suvoiul de sentimente negative se varsa cu atita putere? Nu cred ca o sa pricep nici felul in care a fost tratat Lungu de cei care ii datoreaza vreo cariera politica de succes, desi, in logica romaneasca a comunismului si postcomunismului e lucru normal, se pare, sa musti mina care te-a crescut ori sa intorci spatele celui care te-a cocolosit.
N-as vrea sa fiu inteles gresit. Cred ca cel mai bun lucru care se putea face dupa '89 era o veritabila lege a lustratiei urmata de un proces al comunismului, de la care, poate, Anton Lungu nu ar fi lipsit. Nu l-am apreciat pe Lungu si cred si acum ca situatia dezastruoasa a orasului i se poate imputa intr-o anumita masura. Dar una-i una si alta-i alta, iar cel mai longeviv primar al Brailei, cel care a tinut in mina haturile Brailei din 1983, a fost ales de peste 70% dintre cei care s-au prezentat la urne in 2000. Or, in democratie, in fata majoritatii nu ai altceva de facut decit sa te inclini, cu atit mai mult cu cit Lungu a cistigat 3 mandate consecutiv. Prin urmare, daca fostul primar are o vina, ea trebuie impartita cu cei care l-au votat si cu cei care nu s-au prezentat la vot, adica cu majoritatea brailenilor care au avut, de 3 ori la rind dupa '89, primarul pe care si l-au dorit.
In fine. Anton Lungu a murit. Ne face asta mai buni? Mi-e teama ca nu. Anton Lungu nu mai este primar de trei ani, dar marile probleme ale Brailei au ramas nerezolvate, iar unele dintre ele, cum ar fi violenta de pe strazi ori ciinii comunitari, se cronicizeaza. Anton Lungu a murit, dar alti "lungi" cu alte fete isi sufleca minecile si apuca piinea si cutitele puterii. In Braila nimic nu e nou.
Categorie articol: 

Comentarii