Mergi la conţinutul principal

Braila colcaie de firme fantoma

Numarul firmelor fantoma a crescut exponential in ultimul an. Daca in iulie 2006, cind Ministerul Finantelor a publicat pentru prima oara o lista a contribuabililor inactivi, asa-numitele firme fantoma, Braila figura cu 20 de unitati, in prezent, numarul acestora a crescut de 17 ori. Ultima actualizare operata recent pe pagina de web a Ministerului Finantelor indica un numar de 340 de firme brailene pe lista neagra. Raportat la numarul de firme fantoma, la nivel national - circa 3.240 de societati - rezulta ca aproximativ 10% dintre acestea au sediul in Braila. Multe dintre firmele inactive sint produsul "mindriei" de a fi patron. Costurile relativ mici pentru infiintare i-au determinat pe multi sa-si inregistreze propria firma, fara insa ca "patronul" sa desfasoare vreodata activitati serioase prin acea societate. Voci din piata sustin insa ca o parte din aceste firme sint reactivate numai atunci cind patronii "miros" vreun tun financiar, dupa care acestea intra din nou in conservare. Tocmai pentru a preveni riscul ca societatile serioase sa fie pacalite de astfel de societati fantoma, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a luat decizia sa publice pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) lista neagra a tuturor firmelor inactive.
Statisticile la nivel national spun ca doar o mica parte din firmele inregistrate in Romania desfasoara cu adevarat o activitate. Chiar si multe dintre cele care isi depun bilanturile contabile la timp sint tinute in viata artificial, pentru incasarea mascata a unor salarii sau pentru realizarea unor afaceri speculative.

Contribuabilii sint declarati inactivi daca se sustrag controlului fiscal

Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au emis Ordinul nr. 575 din 21.07.2006 privind stabilirea conditiilor si declararea contribuabililor inactivi.
Agentii economici intra in categoria "inactivilor" daca se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date false privind sediul firmei, sau daca sint descoperiti ca nu functioneaza la sediul social sau domiciliul fiscal declarat. Pe perioada in care este declarat inactiv, contribuabilului ii sint aplicabile procedurile de administrare fiscala referitoare la gestiunea, controlul si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.
De la "instalarea" starii de inactivitate, contribuabilul nu mai are dreptul sa emita facturi sau alte documente sau formulare tipizate cu regim special, pentru livrarile de bunuri sau servicii efectuate.
Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv, cu incalcarea interdictiei mentionate anterior, nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. Agentii economici inactivi au avizele, autorizatiile si licentele suspendate pe perioada de inactivitate, insa suspendarea nu determina prelungirea termenelor, aminarea sau exonerarea de obligatiile de plata datorate. Starea de inactivitate inceteaza daca se constata incetarea motivelor pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv sau ca urmare a unei hotariri judecatoresti, de la data la care aceasta ramine irevocabila.

180.000 de euro s-au dus pe "Apa Simbetei"

Ca termen de comparatie, la momentul intreruperii activitatii, majoritatea celor 340 de firme inactive, insumind un capital social de aproape 28.000 euro, au raportat un rezultat negativ. Concret, pierderile cumulate inregistrate s-au cifrat la aproximativ 180.000 euro, adica aproape de 6 ori valoarea capitalului social investit. De cealalta parte, doar circa 15% dintre firmele inactive au raportat profit, cumulat insemnind aproximativ 29.000 euro.
Important de mentionat este ca cele mai multe dintre firmele fantoma nominalizate pe lista si-au desfasurat activitatea in domeniul comertului, prestari servicii, doar citeva derulind activitati de productie in metalurgie sau papetarie.

Micii intreprinzatori din comert au fost primii care au dat-o-n bara

Din datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) majoritatea firmelor fantoma brailene sint societati cu raspundere limitata si nu au depus niciodata bilantul la Registrul Comertului. Printre exceptii se numara, de exemplu, SC "Data Serv" SRL cu activitate in domeniul comertului. Din ultima raportare bilantiera datata 2004 reiese ca unitatea inregistra un profit de 28,7 milioane de lei vechi, dupa ce in 2003 profitul fusese de 1 miliard ROL, iar la capitolul datorii cifrele indicau 3 miliarde de lei vechi.
SC "Arsmad Com" SRL, o alta firma nominalizata de Directia de Finante Braila, a raportat intreruperea temporara a activitatii in 2005, dupa ce anul 2004 il incheiase cu o pierdere de aproape 10 milioane de lei vechi, raportat la o cifra de afaceri de 330 milioane ROL. Tot pierdere au raportat si "Auraflora" SRL si "Balmar Com" SRL, ambele inregistrind in 2005 solicitarea de intrerupere temporara a activitatii. Prima societate a realizat o cifra de afaceri de 377 milioane ROL insa cheltuielile totale au fost de 439 milioane ROL de unde a rezultat o pierdere neta de 67 milioane de lei vechi. Mult mai mare a fost pierderea in cazul SC "Balmar Com" - 397,2 milioane ROL raportat la o cifra de afaceri de 250 milioane de lei vechi. Si SC "Pelerinul" a "tras pe dreapta" dupa ce ani la rind a inregistrat pierderi: in 2001 549 milioane ROL, 2002 - 286 milioane ROL, 2003 1,1 miliarde ROL si 2004 cu 99 milioane ROL.
SC "Dauer Industries", o alta firma fantoma din Braila, a raportat in 2004 si in 2003 profituri mici, de 59 respectiv 30 milioane de lei vechi, rezultate din activitate de constructii metalice dupa ce anul 2002 l-a incheiat cu o pierdere de 20 de milioane de lei vechi.

O singura firma a fost reactivata

Statisticile prezentate pe pagina de web a Ministerului Finantelor, indica faptul ca reactualizarea listei negre a avut loc in 5 etape dintre care 4 numai anul trecut, iar cea mai recenta la finele lunii august. Astfel, in decembrie 2006 erau inscrise 161 de societati inactive, in timp ce in 2007 au mai fost adaugate alte 179 de firme. Ca o imagine de ansamblu, site-ul Prefecturii Braila indica un numar total de 12.500 de firme inregistrate la nivelul judetului. Realitatea din piata indica insa faptul ca doar jumatate, adica aproximativ 6.000 de societati, desfasoara efectiv activitati, situatie in care dilutia celor 340 de firme fantoma este de 5 procente.
De mentionat este ca dosarele de declarare ca inactive au fost intocmite de catre Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Braila. Cu titlu informativ, de la intocmirea acestei liste, o singura firma - SC "Predtur Trade" SRL cu sediul in municipiul Braila - a fost reactivata, la nivel national fiind inregistrate 23 societati care au notificat aceleasi intentii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro