Mergi la conţinutul principal

Brăilenii sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru alegerea Preşedintelui României

* aceştia au de ales dintre 14 candidaţi * pentru ca votul să fie valabil, ştampila trebuie aplicată în interiorul casetei în care este scris numele candidatului favorit * urnele se vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, cu posibilitatea de prelungire a programului până la 23.59

 

 

287.500 de brăileni cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a-şi alege candidatul favorit pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni. Vor fi 280 de secţii de votare în tot judeţul, dintre care 140 numai în municipiu, deschise în intervalul orar 7.00-21.00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23.59, asta dacă mai sunt alegători la sediul secţiei de votare sau în afara sediului pentru a intra în localul de vot. Brăilenii trebuie să aibă un act de identitate valabil asupra lor, emis de statul român (carte de identitate, carte electronică de identitate, provizorie, buletin, paşaport diplomatic, carnetul de serviciu militar etc.).

Alegătorii vor prezenta actele de identitate operatorilor de calculator care preiau şi introduc datele personale în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conform hotărârii Autorităţii Electorale Permanente.

Campania electorată s-a încheiat şi, deşi candidaţii nu au fost prea “vizibili” aşa cum eram obişnuiţi de la alegerile anterioare, vă reamintim numele lor, în ordinea înscrisă pe buletinele de vot: 1 – Klaus-Werner Iohannis (PNL), 2 – Theodor Paleologu (PMP), 3 – Ilie-Dan Barna (Alianţa USR-PLUS), 4 – Hunor Kelemen (UDMR), 5 – Vasilica-Viorica Dăncilă (PSD), 6 – Cătălin-Sorin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Naţională), 7 – Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), 8 – Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), 9 – John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română), 10 – Mircea Diaconu (Alianţa UN OM), 11 – Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici (candidat independent), 12 – Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste), 13 – Viorel Cataramă (Dreapta Liberală), 14 – Alexandru Cumpănaşu (candidat independent).

Pentru ca votul să fie validat, ştampila cu menţiunea “VOTAT” trebuie să fie aplicată înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optaţi.

Brăilenii care nu se pot deplasa până la secţiile de votare, din motive de boală sau invaliditate, dar îşi doresc să-şi execite acest drept, pot face cerere scrisă şi o pot depune cel mai târziu în preziua votării, adică sâmbătă, alături de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale doveditoare. Cel care aprobă cererea este preşedintele biroului electoral al secţiei de votare. O echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral se va deplasa cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă, buletine de vot şi timbre autocolante.

La nivel naţional, sunt aşteptaţi la urne puţin peste 18,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Votarea în străinătate a început deja din data de 8 noiembrie şi se va încheia pe 10 noiembrie. Dacă vineri urnele au fost deschise între orele 12.00-21.00, şi la nevoie programul a putut fi prelungit până la ora 23.59, în zilele de sâmbătă şi duminică, secţiile sunt deschise între 7.00 şi 21.00, cu posibilitate de prelungire până la ora 23.59.

Al doilea tur, dacă va fi cazul, este programat a se desfăşura pe 24 noiembrie, cu aceeaşi excepţie pentru românii din Diaspora care vor avea la dispoziţie 3 zile consecutive pentru exercitarea dreptului de vot.

La cele mai recente alegeri desfăşurate în luna mai pentru Parlamentul European, prezenţa la urne a fost foarte mare, comparativ cu alte scrutinuri din trecut: 44,07% în judeţul Brăila şi 49,02% la nivel naţional, faţă de alegerile parlamentare din decembrie 2016, când prezenţa la vot a fost 39,6% în judeţul Brăila şi 39,49% la nivel naţional.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro