Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăilenii s-au prins în Hora Unirii

* încurajați de vremea prietenoasă, câteva sute de brăileni au participat la manifestările prilejuite de ”Mica Unire”, desfășurate la Monumentul Domnitorului Cuza * autoritățile au depus jerbe de flori, iar momentul artistic susținut de solista Maria Ciocan și de ansamblul ”Pandelașul” a fost răsplătit cu vii aplauze

 

 

Pe o vreme frumoasă , cu un soare ”cu dinți” care le-a mângâiat chipurile copiilor îmbrăcați în costume naționale, brăilenii au sărbătorit așa cum se cuvine ”Mica Unire”, laolaltă cu autoritățile civile și militare prezente la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de vizavi de Palatul Justiției.

Mai puțini, totuși, decât în anii trecuți, dar mai plini de voioșie, concitadinii noștri au îmbrăcat straie de sărbătoare și au venit să-l omagieze pe Domnul Cuza, cel care, în urmă cu 161 de ani, a înfăptuit Unirea Principatelor Române.

Evenimentul a debutat la ora 11.00 cu salutul Drapelului de luptă, prezentarea onorului și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare a Garnizoanei Brăila, precum și intonarea Imnului Național al României, urmată de serviciul religios oficiat de un sobor de preoți brăileni, în frunte cu părintele protopop Mircea Băncilă.

Unirea Principatelor a fost evocată, mai apoi, de prefectul Cătălin Boboc. Mult așteptatul moment artistic, de la 11.30, a debutat cu îndrăgita solistă de muzică populară Maria Ciocan, care a interpretat melodii patriotice, în aplauzele mulțimii. Membrii ansamblului ”Pandelașul” au fost, de asemenea, răsplătiți cu vii aplauze, venite, mai ales, din partea brăilenilor de vârsta a treia, prezenți la eveniment în număr ceva mai mare decât tinerii, și cu tricolorul în mâini. Pe tot parcursul manifestării, Muzica Militară a Garnizoanei Brăilei a intonat imnuri specifice sărbătorii, într-o interpretare impecabilă.

Primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea au depus, primii, jerbe de flori la Monumentul Domnitorului Cuza, fiind urmați de mai-marii CJ, Prefecturii și CLM Brăila, precum și de reprezentanții Garnizoanei Brăila și ai celorlalte instituții. A urmat defilarea Gărzii de Onoare, în prezența comandantului Garnizoanei Brăila, generalul de brigadă Vasile Ionescu și a comandanților de mari unități încartiruite în orașul nostru.

Hora Unirii i-a adunat laolaltă pe civili și pe militari, pe tineri și bătrâni. Primii s-au prins în horă membrii ansamblului ”Pandelașul”, urmați de mai-marii urbei, în frunte cu primarul Marian Dragomir. Copiii de la Școala Gimnazială Salcia Tudor, îmbrăcați în frumoase costume naționale, au dat culoare și frumusețe sărbătorii. Brăilenii de toate vârstele l-au asaltat, mai apoi, pe edilul șef, care mai de care, ca să-i spună păsurile sau pentru a-l felicita de ziua Unirii Principatelor.
Categorie articol: 

Comentarii