Mergi la conţinutul principal

Brăilenii preferă giratorii din balize de plastic, ieftine şi eficiente

Iniţiativa municipalităţii de a realiza un sens giratoriu provizoriu cu balize din plastic la intersecţia străzii Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani pare să fi picat pe placul multora dintre brăileni. Cel puţin asta a reieşit din comentariile postate de către cititori pe site-ul "Obiectiv - Vocea Brăilei" la articolul "Sens giratoriu cu balize din plastic în intersecţia Comuna din Paris cu Şos. Focşani", publicat zilele trecute de către cotidianul nostru. Cei mai mulţi dintre aceştia nu au avut decât cuvinte de laudă faţă de decizia administraţiei locale, sugerând totodată să se renunţe la proiectele privind sensurile giratorii în valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi, fiecare, atât timp cât lucrurile pot funcţiona excelent cu o variantă mult mai ieftină. "O soluţie eficientă şi chiar de durată. Balizele să fie reflectorizante, sau intersecţia bine iluminată şi totul este normal. În caz de accident este mai ieftină o baliză şi o bară de protecţie, iar firmele de asigurări nu vor mai avea pierderi. Ghinionul firmelor de reparaţii, dar avantajul celor de la asigurări de sănătate. Poate nu sunt pe placul firmelor de construcţii, dar cu banii cheltuiţi putem reface asfaltul", a ţinut să le transmită autorităţilor unul dintre cititorii "Obiectiv". Totodată o altă părere general împărtăşită ar fi că sumele preconizate de către administraţia brăileană pentru cele două sensuri giratorii ar putea fi lesne folosite pentru rezolvarea altor probleme importante care necesită atenţie. "Deci se poate ieftin şi eficient, aşa cum au cerut şi cer în continuare mulţi din cetăţenii acestui oraş momentan sărac. Când Brăila va ajunge iar la gloria de altădată vom face sensuri giratorii ca în Belgravistan. Cu banii pe care se doreşte a fi cheltuiţi (sifonaţi) pe aceste lucrări ar fi bine să se rezolve acele probleme pe care le-au descoperit şi inventariat cei de la Poliţia Locală în marea campanie de «identificăreală» a problemelor: halde de gunoi, semne de circulaţie lipsă sau acoperite de vegetaţie, marcaje şterse sau lipsă, limitatoare de viteză, iluminatul trecerilor de pietoni, etc. Probleme sunt destule", scrie un alt cititor. Totodată, acesta a venit şi cu o soluţie foarte bună în privinţa întreţinerii pe o perioadă îndelungată a sensurilor giratorii din balize de plastic. "Nu este nevoie să fie vopsite în nici un fel, se văd foarte bine la faruri, ba chiar şi fără... (contrastul alb/roşu nu e întâmplător). Pentru rezultate excelente e suficient ca acele balize să fie spălate periodic. Reflectorizarea excesivă poate face mai mult rău decât bine. La fel, nu este nevoie ca balizele să fie fixate în asfalt, numai alte găuri în şosea nu ne mai trebuie, acestea se pot umple cu apă sau nisip...şi nu le mai fură nimeni! Este într-adevăr nevoie de iluminarea trecerilor de pietoni şi de o presemnalizare corectă, de marcaje corect trasate... şi supravegherea video a zonei nu face nici un rău", a mai adăugat cititorul "Obiectiv".

"Poate că şoferii vor începe să-şi pună nişte întrebări în momentul în care le vor înlocui cu o «lucrare» de 3 miliarde"

Un alt brăilean a ţinut să sublinieze faptul că autorităţile locale vor ridica mari semne de întrebare în rândul cetăţenilor în condiţiile în care se va decide renunţarea la sensurile giratorii din balize de plastic care au un cost redus pentru amplasarea unora în valoare de aproape 200.000 lei. "...«Balizele reprezintă o soluţie provizorie, pentru ca şoferii să aibă timp să se familiarizeze cu prezenţa unui sens giratoriu în această intersecţie, ne-a declarat un reprezentant al Primăriei»....aha, «bine gândit». Da, dar şoferii se vor familiariza şi cu faptul că acele balize n-au costat mai nimic şi sunt cât se poate de utile (aşa de plastic şi ieftine) şi poate că vor începe să-şi pună nişte întrebări în momentul în care le vor înlocui (de ce?) cu o «lucrare» de 3 miliarde. Şi s-ar putea ca cei din primărie să realizeze că şi-au cam dat cu «tesla-n...», la nivel de imagine şi la explicaţiile pe care vor trebui să le dea (în campanie), pe tema asta. Şi dacă tot au rezolvat sensul respectiv aşa, din scurt şi repede, să dea o fugă şi la intersecţia de la ieşirea spre Galaţi (Mircea Mălăeru cu şos. de centură / dig) şi să facă un cerc din balize (ieftine şi utile) şi acolo", scrie cititorul "Obiectiv". Totodată, brăilenii au mai atras atenţia şi asupra poziţionării trecerilor de pietoni foarte aproape de sensul giratoriu din Chercea, cu menţiunea că ar trebui montate indicatoare de reducere a vitezei în zonă. "Am recomandat încă de la primul articol despre sensurile giratorii balizele de plastic şi propun să rămână definitive, eventual cu spaţiu verde în interior. În multe oraşe din Europa există această soluţie ieftină şi eficace pentru fluidizarea traficului şi evitarea accidentelor", se arată în mesajul unui alt comentator pe site-ul "Obiectiv".
Reamintim că, în data de 30 iunie membrii CLM Brăila au aprobat cu 21 de voturi "pentru", 1 singur vot "împotrivă" şi trei abţineri realizarea a două sensuri giratorii în valoare însumată de aproximativ 5,7 miliarde lei vechi. Municipalitatea şi-a planificat să construiască giratoriile la intersecţia străzii Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani, respectiv Calea Galaţi cu Bulevardul Al. I. Cuza.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro