Mergi la conţinutul principal

Brăilenii pot scoate bani din deşeurile reciclabile

• au fost montate pe raza municipiului cinci staţii de colectare de tip Sigurec City, care plătesc pentru fiecare kilogram de deşeu reciclabil depus de cetăţeni • preţurile sunt modice, dar cu toate acestea autorităţile locale speră că proiectul va trezi interesul brăilenilor, contribuind astfel la o colectare responsabilă a deşeurilor

 

Brăilenii au acum posibilitatea de a primi bani pentru deşeurile reciclabile de care vor să se debaraseze. Primăria şi-a dat acordul pentru ca firma privată “Total Waste Management” SRL, reprezentantă a Green Group, să amplaseze pe raza municipiului cinci staţii Sigurec City folosite pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi răsplătirea în bani a celor ce procedează în acest mod. Cele cinci staţii sunt situate în următoarele puncte din oraş: în parcarea de lângă şcoala “Mihai Eminescu” din Hipodrom, pe Aleea Învăţătorilor, nr 10A; în cartierul Radu Negru, la intersecţia străzilor Sebeşului şi Bărăganului; în cartierul Obor, la intersecţia străzii Oborului cu strada Albinei; lângă Piaţa Săracă, la intersecţia străzii Moldoviţei cu Graţiei, şi pe Calea Galaţi, în parcarea stadionului Progresul.

Cantităţile de deşeuri predate de cetăţeni la aceste staţii trebuie să fie de minim un kilogram, fiecare categorie având preţul său. Astfel, pentru un kilogram de PET-uri se primeşte 1 leu, pentru un kilogram de ambalaje de aluminu se încasează 2 lei, iar pentru un kilogram de deşeuri de sticlă 0,10 lei. Se pot preda şi aparate electronice şi electrocasnice. Cele mari, gen frigider sau maşină de spălat, se plătesc cu 0,80 lei per kilogram, în timp ce cele mai mici (televizoare, telefoane) se plătesc cu 0,60 lei per kilogram. Bateriile sau becurile nu sunt plătite, fiind preluate cu titlu gratuit.

“Prin funcţionarea acestor staţii Sigurec City ne dorim asigurarea unui serviciu complementar de preluare a deşeurilor reciclabile, cum ar fi ambalajele PET, ambalaje aluminiu, ambalaje hârtie, carton, sticlă, toate tipurile de electronice, baterii şi acumulatori. În acelaşi timp, considerăm că şi prin acest sistem de colectare selectivă a deşurilor putem să ne îndeplinim la nivel de oraş obligaţia de diminuare a deşeurilor trimise spre depozitare la depozitul Muchea, obligaţie care, dacă nu este îndeplinită, atrage penalităţi pe care va trebui să le achităm în  conformitate cu prevederile legale, atât cele româneşti cât şi cele europene, către Fondul de Mediu. În plus, acest sistem de colectare a deşeurilor este unul care remunerează pe loc cetăţeanul, în funcţie de tipul de deşeu şi de cantităţile depuse”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.

În momentul de faţă sunt puse pe poziţie toate cele cinci staţii de colectare, însă efectiv funcţionează doar cea din Hipodrom, de lângă şcoala Mihai Eminescu. Până cel târziu pe 1 noiembrie va fi pusă în funcţiune şi cea de lângă Piaţa Săracă, urmând ca în următoarele 10 zile să fie deschise pentru public şi celelalte trei, ne-a informat Primăria.

După cum se ştie, începând din luna august a acestui an, autorităţile locale au amplasat pe raza municipiului 100 de module pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Acestea nu implică plata deşeurilor, având drept scop doar încurajarea colectării civilizate a gunoaielor. Din păcate, până în prezent, şapte astfel de module au fost incendiate de oameni ai străzii supăraţi că nu mai au acces la pubele pentru a aduna PET-uri şi alte deşeuri reciclabile pe care să le vândă unor firme specializate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro